Cerar previdno o priznanju Palestine, tudi s postopkom proti Hrvaško gre v DZ

Ali priznati Palestino bo vlada jutri razpravljala, dokončno pa bo odločala po razpravi odbora za zunanjo politiko, ta odbor pa bo razpravljal tudi o pismu Evropski komisiji o tem, da Hrvaška krši evropsko pravo, ker ne spoštuje arbitražne razsodbe. Pismo pripravlja vlada. To je na posebni tiskovni konferenci v poslopju vlade opoldne pojasnil premier Miro Cerar. Premier je novinarjem potrdil, da ima v SMC res protikandidata za vodenje stranke, a na vprašanje, kako mu je ime, ni odgovoril, češ, da imena še ne ve, ker je imel veliko dela in zato tega še ni preveril. Pričakuje, da mu bodo ime iz stranke sporočili še danes.

Najprej širši premislek v parlamentu

O Palestini smo, je dejal premier, pridobili mnenje vseh resorjev, tudi nekaterih vladnih in drugih služb, jutri bomo o tem govorili na seji, seznanili se bomo s temi mnenji in stališči. Premier je nadaljeval, da bo zaradi izjemne občutljivosti pomembno, da se z vsemi mnenji najprej seznani še odbor za zunanjo politiko. Cerar je nadaljeval, da koalicijske stranke priznanje države Palestine podpirajo, bo pa  imelo posledice, zato mora ravnati odgovorno, preudarno, da bi obvaroval interese Slovenije.

Premier je dodal, da bo končna odločitev je v rokah državnega zbora, zato je dobro, da v predhodni fazi vlada najprej seznani z vsemi mnenji odbor za zunanjo politiko in dobi povratno informacijo. Vlada se bo jutri dogovorila, kdaj vsa gradiva, del je tudi zaupnih, posredovati v državni zbor, da bi opravili razpravo v odboru. Potem se pa vrnemo na vlado, ki bo odločala, je povzel Cerar.

Marca državni zbor, kot sem ta teden že poročal, še ne bo razpravljal in odločal o priznanju Palestine, čeprav je bilo priznanje že drug mesec zapored uvrščeno na predlog dnevnega reda. Za umik sta v začetku meseca glasovala le Jože Tanko (SDS) in novi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki vodi tudi odbor za zunanjo politiko. A na dnevnem redu točke ne bo, ker se je desni opoziciji pridružila vlada pri “premišljanju”, ali bi bilo solistično priznanje Palestine res pametno. Ker odbor za zunanjo politiko še ni prejel stališče vlade do redne seje državnega zbora marca o tem še ne more razpravljati. Kvečjemu bo državni zbor o priznanju lahko odločal aprila, na zadnjih redi seji pred volitvami.  Pred odbor za zunanjo politiko pa čez dva tedna prihajata veleposlanik Izraela Eyal Sela in veleposlanik Palestine Salah Abdel Shafi. Več o tem najdete na povezavi tukaj.

Daljši članek o tiskovni konferenci premiera lahko preberete na povezavi: Cerar s Palestino in Hrvaško v DZ, kdo mu konkurira še ne ve — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s