Bo Požar smel na TVS, ki jo vodi Vardjan, o katerem ni najlepše pisal?

Protest novinarja Bojana Požarja na spletnih omrežjih, da javna RTV ravna nepošteno in ga ne predstavlja enako kot druge, ki bi radi oblast v državi, je ta teden sprožil veliko razprav tudi v javnem zavodu RTV Slovenija, kjer o Bojanu Požarju in zakulisju vedo več kot večina ljudi. Vodstvo javne televizije sem prosil za pojasnila, kako očitke razumejo in ali bodo Požarju nanje odgovorili. Hitro se je odzvala varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski z odgovorom, da v povezavi z bližajočimi se volitvami poslancev še ni prejela nobene takšne pritožbe od katerega od drugih voditeljev strank. Pozneje pa je Todorovska opozorila še, da bi bilo logično, da Požarju odgovorijo tisti, ki jim je pisal. “Na moj ali varuhov e-naslov ni poslal ničesar,” je opozorila na dejstvo, da je Požar svoj protest objavil na spletnih omrežjih, formalno pa pri njen ni nič protestiral.

Požarja je na soočenje z drugimi predstavniki novih strank doslej na tretji (parlamentarni) program povabil le Igor Pirkovič. A Pirkovič sodi bolj na stranski tir javne televizije, lani je veliko pozornost pritegnil, ko je hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu v intervjuju omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš. Zaradi ostrih notranjih pritiskov po tem, pozneje je vlada prepovedala Thompsonu koncert v Mariboru, je Pirkovič odstopil kot urednik, direktor televizije Igor Kadunc pa je zahteval celo odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker ta ni odločneje ukrepala zaradi tega intervjuja proti takrat še odgovorni urednici Jadranki Rebernik. A Kaduncu lani Biziljeve ni uspelo odstaviti, je pa Rebernikovo odstavil čez novo leto, Biziljeva pa je napovedala, da bo odstopila aprila.

Požar: Ni pošteno do mene, gledalcev, poslušalcev…

Požar se, da mu ne namenja pozornosti, ni pritožil začasnemu odgovornemu uredniku informativnega programa televizije Vanji Vardjanu, o katerem je v preteklosti še kot novinar Slovenskih novic objavil precej spotakljivo zgodbo o nasilju in celo poskusu posilstva.  Protest je Požar javno poslal  generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu, direktorici TV Slovenija Ljerki Bizilj, direktorju Radia Slovenija Mihi Lamprehtu,  predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču in varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev Ilinki Todorovski.  O odnosu javne RTV je zapisal: “To ni pošteno do mene, niti do vaših gledalcev in poslušalcev.” Ko sem pri Požarju pred objavo te zgodbe preveril, ali je Vardjana izpustil zaradi preteklosti, je to zanikal in pojasnil, da je odgovornih urednikov v javnem zavodu preprosto preveč, da bi protest naslovil še nanje.

Med drugim Požar v javnem protestu trdi:

“Če bi javna televizija RTV Slovenija, ki jo plačujemo vsi, bila vsaj malo poštena do mene, bi me povabili v Odmeve in tudi na nedeljski intervju z Jožetom Možino ali Ksenijo Horvat, ne samo 1 krat na soočenje na 3. programu. Tako pa iz RTV Slovenija dobivam informacije (so pa, moje informacije iz stavbe na Kolodvorski 2-4, kjer domuje državna televizija, dokazano točne, to vsi vemo), da imam strogo PREPOVED, strogi EMBARGO nastopanja v najbolj gledanih oddajah na TV Slovenija ali najbolj poslušanih oddajah na Radio Slovenija. Vem, vsi boste zdaj gladko zanikali, da takšna prepoved ali embargo obstaja, je pa dejstvo, da me NIKOLI NI na RTV Slovenija. Ni me na Dnevnik, ni me na Odmevi (spomnimo: sem edini predsednik stranke, ki ga ob njeni ustanovitvi-preimenovanju niste povabili na Odmeve.”

Vodstvo televizije je pozval: “Dajte, popravite to. Bodite pošteni ali vsaj malo korektni do mene! Saj ne zahtevam nič več kot drugi, le ENAKE MOŽNOSTI mi dajte, takšne, kot jih vsak dan dajete drugim.”

Zakaj je Požarjev poziv spotakljiv

Mnenja o trditvah Bojana Požarja, da mu javna RTV ni posvetila dovolj pozornosti, ko je prevzel politično stranko, ki jo je nekoč vodil mariborskih župan Alojz Križman in ob Požarjevi napovedi kandidature na volitvah, bodo najbrž različna. Res ga niso povabili v pomembne informativne oddaje ali naredili kakšnega pogovora z njim, a podobnih kandidatov, ki bi na tak način vstopali v kampanjo, je bilo v preteklosti malo, če sploh kakšen. Je pa nekoliko nerodno, ker začasno delo odgovornega urednika, kar je generalni direktor Kandunc odstavil Jadranko Rebernik, začasno opravlja Vanja Vardjan, ki pa si morda ne želi posebej pojavljanja Požarja še iz kakšnega razloga. O Vardjanu je Požar kot novinar Slovenskih novic objavil precej spotakljivo zgodbo o konfliktih z Monico Viti, ki bi ji naj po pisanju Požarja takrat še urednik razvedrilnega programa na TV SLO Vanja Vardjan vdrl v stanovanje, jo napadel in skušal posiliti.

Celoten članek lahko preberete na povezavi: Bo Vardjan spustil Požarja na TV Slovenija po Vitijevi? — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s