Odziv: Lubej najprej o nabiralniku za Janšo in plačevanju Židanovih dolgov

“Z izvedeno revizijo smo imeli podlago za zahtevo le za to časovno obdobje. Računamo pa, da bodo v dobrodelne namene nakazali celoten znesek,” mi je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pojasnil, zakaj so od stranke Solidarnost zahtevali, da jim mora v odzivnem poročilu poročati le, ali je v dobrodelne namene podarila 6.526 evrov, ki so jih nezakonito leta 2016 dobili od stranke SD Dejana Židana. Celotna vsota državnih dotacij, ki jih je Solidarnost od SD dobila v letih 2014, 2015 in 2016 je znašala 41.324 evrov. Po zakonu bi jo morali že leta 2016 nakazati v dobrodelne namene.

Lubej: Smo v bistvu kupili nabiralnik za Janšo

Uroš Lubej Foto: Boštjan Pucelj

Iz Solidarnosti, ki jo vodi Uroš Lubej, so so se ta teden na vprašanje, ali bodo v humanitarne namene podarili celotno vsoto, torej 41.324 evrov, najprej odzvali tako:

“Mi smo v bistvu že kupili nabiralnik, malo večji, za Janeza Janšo, da bo lahko sprejemal sodne pošiljke. Pa Dejanu Židanu bomo plačali dolgove, ki jih sam ni poravnal.”

Na opozorilo, da zakon zahteva, da morajo denar nakazati v dobrodelne namene in da to niso dobrodelni nameni, je bil odgovor, da to je dobrodelna dejavnost. Lubej je dodal še, da Janša je “žrtev tranzicije”.

Po informacijah iz računskega sodišča bodo rednemu sodišču – kot v drugih primerih – poslali obdolžilne predloge, ki se bodo nanašali na celoten znesek, ki ga je Solidarnost dobila na nezakonit način in ga ni v 30 dneh nakazala v dobrodelne namene, kar zahteva zakon. Sodišče odloči o morebitnih globah. Da SD ne bi smela financirati Solidarnosti in da bi Solidarnost nezakonito dobljen denar morala nakazati v dobrodelne namene, je znano že od leta 2016, ko je računsko sodišče končalo pregled SD.

Po prvem odzivu za Spletni časopis, ki je bil nekoliko nenavaden, pa je Lubej za Odmeve javne RTV Rosviti Pesek pojasnil, da so šest tisoč evrov že nameravali nakazati v dobrodelne namene, preostanek pa bodo tudi. Imajo pa nekaj težav, ker vsota ni majhna.

Povedal je še, da so šele dan prej iz medijev izvedeli za odločitev, kar pa ni točno. Postopek računskega sodišča je dolg in stranka je izvedela (pred mediji), kakšna bo odločitev.  Če res ni vedel, ga kot predsednika stranka ne obveščajo o dogajanju in bi moral popraviti notranji sistem informiranja.

Kakšna bo odločitev, pa je bilo sicer znano že skoraj dve leti, ker so revizorji isto že preverjali pri SD.

Je kriv državni zbor?

Dejan Židan, Foto: SD

V Solidarnosti so denar po objavi poročila revizorjev o SD takrat obdržali in pojasnili, da od njih nihče ni ničesar zahteval in da uradno ne vedo nič. Obdolžilni predlogi sodiščem pomenijo, da bo to najbrž moralo odločiti tudi, ali bodo globe doletele tudi SD Dejana Židana, ker je ta nezakonito financirala Solidarnost, za kar zakon določa še višje globe kot za prejemnika denarja. Po reakcijah iz strank, denimo iz Solidarnosti, ko odgovarja računskemu sodišču, bodo odgovornost za nezakonita nakazila morda poskušali preusmeriti na državni zbor in na sekretarko zbora, ki dotacije pošilja strankam. A ta le izvršuje, kar ji predstavniki strank naročijo. Iz SD so ji naročili, da mora del njihove dotacije nakazati Solidarnosti.  Podobno je dolga leta DZ dotacije za Stranko Alenke Bratušek neposredno nakazoval Abanki, ker je dotacijo Bratuškova založila za posojilo za plačilo stroškov kampanje leta 2014. Več o tem je dostopno tukaj. Da sekretarka državnega zbora ni kaj veliko odločala, priča tudi to, da je takoj, ko je sekretar SD Dejan Levanič zahteval, naj preneha pošiljati denar Solidarnosti, to tudi storila.

Daljši članek lahko preberete na povezavi: Odziv Solidarnosti: Kupili bomo nabiralnik Janši in plačali Židanu dolgove — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s