Privilegirane pokojnine ob Kučanu in športnikih še kulturnikom

Po Kučanu, ki med politiki edini dobiva privilegirano pokojnino in vrhunskih športnikov, ki jim je najvišje državne pokojnine na predlog Petra Vilfana (DeSUS) državni zbor dodelil lani, bodo podobna dosmrtna doplačila zdaj dobili še številni naši kulturniki. Dobivali bi enaka doplačila in torej najvišje pokojnine kot dobitniki medalj na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, le kriterij za pridobitev bi bil pri kulturnikih bolj domač kot pri športnikih.

Dosmrtno doplačilo je častno priznanje

Primož Hainz (Desus) je prvi podpisal predlog za kulturniška doplačila k pokojninam Foto: DZ/Borut Peršolja

Predlog, ki bi ob kulturnikih privilegirane pokojnine omogočil tudi raziskovalno-razvojni dejavnosti, je ta mesec podpisalo sedem poslancev DeSUS in SMC. Prvi je tudi tokrat poslanec DeSUS, a tokrat je to Primož Hainz in ne Vilfan.

Ker sta pred poslanci zaradi bližajočih se volitev le še dve redni seji, ni čisto gotovo, ali bo poslancem uspelo uzakoniti to novost. Ker kulturniki v svetovnem merilu najbrž težko dosežejo podobne rezultate kot športniki, kulturnih olimpijskih iger namreč ni, je predlagan kriterij za pridobitev najvišje pokojnine, ki bi jo doplačali davkoplačevalci, bolj domač: doplačati bi morali tistim, ki vsako leto dobijo Prešernove nagrade za življenjsko delo ali so dobili kakšne podobne stanovske nagrade.

Predlagatelji trdijo, da bo dodatek, ki ga bo do smrti prejemal kulturnik “po svoji naravi častno priznanje, ki ga vlada dodeli upokojenemu državljanu za varno starost iz naslova minulega ustvarjenega dela.”

Privilegirane pokojnine bi dodeljevali za dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti, doplačilo pa bi kulturniku zagotavljalo, da prejme najvišjo možno pokojnino moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe, od katere se ne bo plačevala dohodnina.

S tem bo, trdijo predlagatelji, položaj kulturnikov, ko gre za privilegirane pokojnine, izenačen s položajem športniki, ki ga je tem lani že zagotovil Vilfan.

Zakon določa, da bo vlada lahko tudi po lastni presoji dodatno dodeljevala privilegij še posameznim dodatnim kulturnikom, če oceni, da so trajno prispevali “k razvoju družbe in ugledu države”.

Več lahko preberete na povezavi: Privilegirane penzije po Kučanu in športnikih še za kulturnike! — Spletni časopis

Advertisements

One thought on “Privilegirane pokojnine ob Kučanu in športnikih še kulturnikom

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s