Alojz Kovšca: “Z novim obrazom je težko obuti stare čevlje”

Alojz Kovšca je edini politik iz desnega pola, ki je trenutno v vrhu državne oblasti. Po lanskih volitvah, na katerih se je desnica okrepila v državnem svetu, je bil izvoljen za predsednika. Kovšca je tudi predsednik podjetniške stranke, ki namerava na parlamentarne volitve, a s funkcije šefa stranke odstopa. “Zelo težko bi vodenje državnega sveta združil z vodenjem stranke,” je dejal v intervjuju, v katerem pojasnjuje, zakaj je priznanje Palestine slaba odločitev, zakaj bi bila legalizaciji marihuane napaka in kje vidi tveganja novih obrazov, denimo Marjana Šarca, v starih čevljih. Predsednik državnega sveta odgovarja tudi na dileme razkritja Spletnega časopisa, da je vlada svetniku Petru Požunu za pomoč pri pripravljanju zakonov lani plačala  26.752 evrov. 

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca Foto:  Milan Skledar/ Državni svet

 

 • Pred petimi leti, ko je državni svet zavrnil potrditev mandata Francu Kanglerju, niste bili izvoljeni za predsednika. Kaj je bilo decembra drugače, da ste zbrali 21 glasov?

“Po desetih letih sem nehal biti naiven in računati na to, da se mi bo obrestovalo minulo delo. In tudi nisem bil pripravljen verjeti tistim, ki so mi izražali podporo v preteklosti. Zadeve sem se lotil osebno, se pogovoril s svetniki, ki sem jih poznal iz prejšnjega mandata, in tudi z novimi. Pogovor je pomemben. Svetnikom sem tudi predstavil vizijo, kam bi državni svet usmeril v tem mandatu”

 • Izvoljeni ste bili za glas večine, podpredsednika še nimate. Kdaj bo izvoljen še ta, da bi uredili vodenje?

“Težko rečem. V državnem svetu pri tej izbiri ni najpomembnejša politična obarvanost, 22 članov državnega sveta zastopa lokalne interese in po neki logiki bi moral biti državni svet uravnotežen drugače kot državni zbor. Zastopamo funkcionalne in lokalne interese. Predstavniki lokalnih interesov, ki so v večini, imajo občutek, in mislim, da tudi upravičen, da morajo biti zastopani pri vodenju, zato menijo, da bi moral biti podpredsednik predstavnik lokalnih interesov. Državni svet je namreč sploh najvišji državni organ, kjer so zastopani interesi lokalnih skupnosti.”

 • Sodite nekoliko bolj na desno. Je pričakovati, da bo kandidat bolj z leve?

“Moj nazor je jasen. Tega nič ne skrivam. Prihajam iz desnega pola. Nobene težave nimam, če bi bil podpredsednik tudi z desne, a za uravnoteženost in neko higieno bi bilo morda prav, da bi bil bolj z leve strani. S tem bi pokazali neko politično širino državnega sveta.”

 • Kdaj bi ga lahko izvolili?

“Upam, da čim prej. Imam težave, ker ni podpredsednika. Nimam, denimo, veljavne svetniške izkaznice, ker jo mora po pravilih podpisati podpredsednik, ki ga pa ni. Tudi pri vodenju sej zdaj ni mogoče porazdeliti dela.”

Ali vlada bogato plačuje svetnike?

 • En sedež od skupaj 40-tih v državnem svetu je še prazen zaradi sporov o številu elektorjev športnikov in kulturnikov. Bo Sašo Hribar postal državni svetnik?

“Ne vem. Ne poznam razmerja moči. Vem pa, da je spor zapleten in da se pravno še poglablja. Upam, da bo čim prej rešen. Odločitev sodišč ne bi komentiral. Velika interesna skupina pa trenutno nima zastopnika.”

 • V Spletnem časopisu sem razkril, da je lani predstavnik zdravstva svetnik Peter Požun od vlade dobil 26.752 evrov za svetovanja pri pripravi zakonov. Vas svetnike praviloma tako dobro plačujejo iz vlade?

Članek o plačilih Petru Požunu iz vlade

“To podatek je zame nov. Doslej za to nisem vedel. To predvsem zadeva delodajalca, vlado in gospoda Požuna. Požun je direktor ginekološke klinike in njegova razmerja do vlade ne vplivajo na njegovo delo v državnem svetu. V prejšnjem mandatu je bil Požun predsednik komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Komisijo je vodil zelo profesionalno in ni se čutila neposredna povezava z vlado. V mnogih primerih je bil zelo kritičen do zakonodaje, ki jo je vlada predlagala.”

 • Bi morali odpraviti dileme konflikta interesov v pravnih aktih, da predstavniki zakonodajne veje oblasti ne bi več delali za izvršno oblast, ki bi jih za to dobro plačevala?

“O kontaminaciji Petra Požuna z delom za izvršno oblast nisem bil obveščen in jo tudi ne zaznavamo pri njegovem delu v državnem svetu. Prepričan pa sem, da vlada ne bi smela neposredno vplivati na državne svetnike.”

 • Država je pred volitvami poslancev in odločanjem, kdo bo vladal prihodnja leta. Po raziskavah javnega mnenja zadnje čase presenetljivo dobro kaže Marjanu Šarcu, ki je kot Hribar nekdanji komik. Smo priča trendu?

“Zadnjih 25 let smo priča novim in novim obrazom. Ti novi obrazi so neka osvežitev, a z novim obrazom je težko obuti stare čevlje.”

 • Nekaj humorja najbrž tudi pomaga?

“Politika in ljudstvo imata podoben smisel za humor: politiki se radi smejijo na račun drug drugega, ljudstvo pa na račun vseh politikov. Kar se pa tiče vpliva poklica, ki smo ga opravljali: človek je, kar je, s seboj v politiko prinese svoje navade, tudi poklic si izbiramo glede na lastno osebnost. Ne skrivam, da sem bivši vojak, in se bom vedno nekoliko bojeval. Gospod Šarec bo verjetno vedno igral. Vprašanje je le, kdo bo igralcu pisal scenarij.”

Odstopil bom kot predsednik…

 • Kdo vam je bližje: Dejan Židan, Janez Janša, Marjan Šarec ali Miro Cerar?

“Prav nihče. Vsi prihajajo iz okolij, kjer nisem doma. Prihajam iz gospodarskih, iz obrtniških vrst in pri nobenem od teh gospodov nisem zaznal zelo velikega razumevanja za obrt.”

 • V zadnjih mesecih nastaja kup novih strank. Katera je bliže obrtnikom: Požarjeva, Kanglerjeva, Primčeva, Dobovškova…?

“V času pred volitvami bi nas vsi posvojili. Ko gre za koalicijsko pogodbo po volitvah, se začnejo oddaljevati. Ko gre za realizacijo, torej za resnično vladanje, smo že svetlobna leta daleč.”

 • Boste v kampanjo vstopili s svojo stranko?

Celoten intervju lahko preberete na povezavi Alojz Kovšca: Šarec igra. Vprašanje je, kdo piše scenarij. — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s