Je Fak res simbol narodov SFRJ?

Cela serija poslancev levice je včeraj tudi z opozarjanjem na primer Jakova Faka utemeljevala, da bi morali uzakoniti poseben zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje socialistične Jugoslavije (SFRJ) in da so ti v Sloveniji deprivilegirani. Kot je pojasnil prvopodpisani Dragan Matić ne gre za ekonomske priseljence ali kaj takega; gre za ljudi, ki so ob razpadu države brez svoje krivde pristali v Sloveniji in so bili pozneje prizadeti tudi z izbrisom. Glasovanje ali še govoriti o takšnem zakonu bo prihodnji teden.

FAK KOT SIMBOL SFRJ NARODOV

Fak kot nosilec hrvaške zastave na olimpijskih igrah Foto: Jude Freeman/wikimedia.org

Uporabljanje Faka kot primer državljana bivše SFRJ je precej netočno. Fak v Slovenijo ni prišel iz socialistične Jugoslavije. Rodil se je leta 1987 na Reki, slovensko državljanstvo pa je dobil dve desetletji po nastanku Slovenije in to ne kot državljan SFRJ. Te države več nikjer ni bilo. Imel je državljanstvo Hrvaške.

Faka je kot argument uporabil denimo Branislav Rajić  iz vladne SMC. Tako:

“Ali veste, kdo je povedal naslednje: jaz ne morem biti večji Slovenec, kot nekdo, ki je rojen v Sloveniji, ampak s svojimi dejanji lahko dokažem, koliko sem se pripravljen boriti za to. To je povedal športnik, ki so mu hoteli odreči pravice, da nosi slovensko zastavo na Olimpijskih igrah, športnik, katerega priimek so uporabili kot angleško sintagmo za način, da se ga znebijo. Jakov Fak, fak on, fak off. Veliko ljudi v Sloveniji je začutilo njegovo bolečino in ta bolečina ima podobne elemente, kot tisto, kar druži Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance, Makedonce, Črnogorce po 26 letih nepriznanih statusnih pravic tem slovenskim državljanom. Napočil je čas, da se nedokončano poglavje kulturnih kolektivnih pravic velikega števila državljanov sklene na družbeno sprejemljiv in civiliziran način. Brez skrbi in brez sprenevedanja tipa, radi jih imamo, pravic jim ne damo.”

Obratno je na nenavaden čas in na napačen naslov zakona opozoril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat  z:

“To je zelo občutljiv zakon, ki se ga sploh ne sme obravnavati pet pred dvanajsto, pet minut pred volitvami. Vem, da bo zdaj strahoten napad na besede, ki jih bom izrekel in da bom deležen marsičesa, ampak začel bom pri naslovu.  Spoštovani predlagatelji, naslov je napačen. Imam predlog: dajte v naslovu navesti, za katere narodne skupnosti gre. Da gre za Albance, da gre za Bošnjake, Črnogorce, Hrvate, Makedonce, Srbe, Jude, je bilo rečeno, Nemce, in tako naprej. Ker Jugoslavije ni več, smo rekli na dan plebiscita. Ali ga moramo še enkrat ponoviti?”

Anja Bah Žibert (SDS), pa je ost pri Faku celo obrnila nazaj proti vladajočim:

“Nekateri ste to razpravo želeli izkoristiti za polemiko o tem, zakaj Jakov Fak ni nosil slovenske zastave. Tudi jaz vas sprašujem: zakaj ne? Kdo je to preprečil? Če pogledamo izvršilni odbor olimpijskega komiteja, v njem sedi oče predsednika vlade. Zakaj ni udaril po mizi? Ali mislite, da bo ta zakon prinesel, da pa bo naslednjič Jakov Fak nosil slovensko zastavo? Saj vaši ljudje ne poskrbijo za to, da bi jo nosil. Vi ste na oblasti. Zdaj, ni dosti, da hodijo ministri na olimpijske igre. So udarili po mizi, če se kršijo pravice posameznikov v tej državi?”

VLADA OBMOLKNILA O SFRJ

Precej verjetno je, da bo vladna koalicija zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic pripadnikov narodov nekdanje socialistične Jugoslavije (SFRJ) prihodnji teden v torek v prvem branju potrdila, čeprav je precej očitno neustaven. Z njim si del narodnih skupnosti (bivše Jugoslavije), ki imajo predstavnike v državnem zboru, ureja položaj, ki bi ga država morala vsaj enako, če ne celo prej, urediti drugim, denimo Nemcem, ki trenutno v državnem zboru nimajo predstavnikov. Druge v celoti izpuščajo.

O zakonu so poslanci razpravljali brez mnenja vlade, ki dan prej razprave o dilemah in posebnih pravicah narodov SFRJ ni končala in zato mnenja ni oblikovala

Več lahko preberete na Manipulacija, da je Jakov Fak iz SFRJ — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s