Ljudmila Novak odstopila, NSi vodi Matej Tonin

Predsednica NSi in lani tudi predsedniška kandidatka Ljudmila Novak je odstopila kot predsednica NSi. Svet stranke je za vršilca dolžnosti predsednika stranke imenoval vodjo poslanske skupine Mateja Tonina. Tonin je na vprašanje, ali zavrača možnost sodelovanja z Janšo po volitvah, odgovoril, da se bo pogovarjal z vsemi. Na zamisel o pogovoru ob kavi, se je odzval predsednik večje SDS Janez Janša. Tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Novi predsednik NSi Tonin se je tudi res že pojavil na spletnih omrežjih. Eno prvih sporočil je bilo:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Iz stranke so opozorili, da je omenjeni račun fejk. Čeprav je precej očitno, sem najprej spregledal, se opravičujem. Pravi je ta:

https://platform.twitter.com/widgets.js
Ljudmila Novak je stranko prevzela po odstopu Andreja Bajuka, ko se stranki na volitvah leta 2008 ni uspelo uvrstiti v državni zbor.

Novakovi uspelo, a le delno

Novakova je sploh prva predsednica stranke, ki je izpadla iz parlamenta, ki ji je pozneje uspela vrnitev v parlament, a zelo izstopajočih rezultatov na državni ravni NSi ni več dosegla. Doslej se je stranka NSi na volitvah poslancev odrezala tako:

Ljudmila Novak Foto: DZ

Rezultatom, ki jih je Andrej Bajuk dosegel na volitvah 2000 in 2004, se pozneje NSi več ni približala.

Je pa bila NSi bolj uspešna na evropskih volitvah. Leta 2004 so bili med strankami celo relativno najbolj uspešni, volilo jih je kar 23,6 odstotkov volivcev, evropska poslanca sta postala Lojze Peterle in Ljudmila Novak.

Leta 2009 so bili s 16,6 odstotka tretji za SDS in SD, evropski poslanec je ostal le Peterle. Na zadnjih volitvah leta 2014 pa so v koaliciji z SLS dosegli v odstotku skoraj povsem enak rezultat 16,6 odstotkov kot pet let prej, zaostali so le za SDS s 24,8 odstotka. Sedeža sta dobila Lojze Peterle in Franc Bogovič.

Na zadnjih lokalnih volitvah so bili v  občinah s sorazmernostnim volilnim sistemom med strankami sedmi s 6,6 odstotka. Zaostali so za SDS, SMC, SD, SLS in Desus.

Kdo je Matej Tonin?

Matej Tonin Foto DZ/Borut Peršolja

Zadnja leta so bili, skratka, majhna stranka, ki je zadnja čase veliko pozornosti pritegnila predvsem s konflikti z veliko večjo SDS in z nekoliko bizarnimi zahtevami, da se mora predsednik te stranke Janez Janša umakniti.

Kaj pomeni za politiko stranke NSi Matej Tonin, ki se je rodil 30. 7. 1983, bo pokazal čas. Novakova je bila rojena leta 1959. Na zadnjih volitvah je bil Tonin, ki je politolog, za poslanca izvoljen v okraju Kamnik, kjer je z 12,6 odstotki za NSi dosegel krepko nadpovprečni rezultat in tretje mesto v okraju.

Velja za inteligentnega in marljivega politika.

Veliko javno pozornost je v prejšnjem mandatu pritegnil, ker se je, nekoliko tudi po slučaju, glasovanje o tem, ali bo Milan Kučan edini ohranil privilegij državnega predsedniškega doplačila k pokojnini, izšlo tako, da je bil njegov glas za odločilen. Več in podrobneje o glasovanju in zapletih s Kučanovo pokojnino lahko najdete na povezavi tukaj.

Ko sem po glasovanju preverjal, zakaj je Tonin glasoval obratno kot večina v njegovem bloku, mi je povedal, da ni šlo za napako; ocenil je pač, da je bilo v takrat precej kaotičnem položaju modro popuščati.

Tonin je imel zaradi tega pozneje precej težav v stranki in v desnem političnem polu, zelo spreten je bil, da mu je uspelo ohraniti položaj vodje poslanske skupine in vpliv.

Koliko denarja ima NSi?

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Kamnik veliko pozornosti zadnje čase pritegne še zaradi drugega pomembnega politika. Župan je tam Marjan Šarec, ki se je veliko bolje kot Ljudmila Novak odrezal na lanskih predsedniških volitvah.

Finančno sodi NSi med trdnejše stranke, leta 2016 je imela 496.784 evrov prihodkov, porabili so 427.346 evrov. Zaradi presežka še iz  prejšnjih let so imeli na koncu bilance 134.114 evrov presežka. Kupujejo lastne poslovne prostore v Ljubljani na Dvorakovi ulici. Lani je NSi zanje plačala 60.000 evrov, stavbo pa bodo odplačevali še deset let. Kot mi je povedal glavni tajnik Robert Ilc je skupna vrednost nakupa 980.000 evrov, za to pa je stranka dobila 420 kvadratnih metrov prostorov. V bilanci, ker prostorov še niso odkupili, stavba ni prikazana kot njihova last.

Struktura prihodkov leta 2016 je bila takšna:

 

Advertisements

7 thoughts on “Ljudmila Novak odstopila, NSi vodi Matej Tonin

 1. Gužva bo – Tonin, Šarec in Hojs v istem volilnem okraju.
  “Je Šarec gnilo jajce?” se vedno pogosteje sprašuje raja.
  Kučan kliče v Petričevo “Delo”:
  .
  “Lišpajte ga v tej hudi uri,
  takoj si zmislite osladen spin,
  da podtaknil bom slovenski kuri
  klopotec izpod Kamniških planin.”

  Všeč mi je

 2. Za nas demokrate ? Halo, kdo so demokrati ?
  Iz nazivov strak:
  Slovenska DEMOKRATSKA stranka
  DEMOKRATI Slovenije
  Oboji se imajo za demokrate a prvi so odločno na desnici, ta drugi pa na levici.
  Vmes so stranke, ki se imajo prav tako za demokrate.
  Tudi nekdanja Vzhodna Nemčija je bila DEMOKRATIČNA (DDR)
  Pa Venezuela je menda DEMOKRATIČNA,
  zato si venomer postavljam vprašanje , kdo je DEMOKRAT in kaj imamo od teh vseh silnih DEMOKRATOV.

  Všeč mi je

 3. V Sloveniji je demokrat človek, ki je simpatizer Janševe SDS, simpatizer “slovenske pomladi” in protikomunist. Volivci in simpatizerji NSi po moji definiciji niso demokrati. Seveda so možne tudi drugačne definicije.

  Všeč mi je

 4. Tajnistvo pa je obdrzal. Zakaj ze? Da bodo gobcali tisto, cesar sam ne bo smel? Povezovalen? Horvat ja, Tonin ne! Jaz mu priloznosti ne dam, saj je skoda casa. ….po njih delih jih boste spoznali!….

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s