Prekinjeno: Priznavanje Palestine avtogol slovenske vlade

„Ne poznam uspešne zunanje politike, ki bi rekla: “Nacionalni interes države, njeni pragmatični interesi, so brez pomena.” Takšnih ni. Vsaka država, vsaka vlada, je v zunanji politiki dolžna najprej skrbeti za svoje nacionalne interese. Odklanjam razmišljanja, da upoštevanje naših interesov ni pomembno.“

To je pred odborom za zunanjo politiko danes opozoril svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja Ernest Petrič.

Petrič: Ali res ne potrebujemo zaveznikov?

Najuglednejši slovenski diplomat, tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča, ki je kariero v diplomaciji začel že v Jugoslaviji, je nadaljeval, da bi bilo solistično priznanje Palestine še posebej sporno, „če nimamo jasne slike, koliko in kako bomo res prispevali k izboljšanju položaju Palestine“. Podvomil je, da bi to okrepilo njen pogajalski položaj in ocenil, da bi bilo bolje kot vztrajati pri soliranju s priznanjem, ki je dokončen akt, ki ga nikoli mogoče preklicati, nadaljevati dogovarjanja v Evropski uniji, da bi ta skupaj reagirala, kar bi pa lahko imelo kak učinek. Petrič je dodal: „V kontekstu naših zunanjepolitični problemov, kjer rabimo široko podporo, ima priznanje lahko negativne posledice za naš mednarodni položaj, za zavezništva, za prijateljstva, ki jih rabimo.“

Zunanji minister Karl Viktor Erjavec Foto: DZ/Borut Peršolja

Petrič je opozoril, da naša zunanja politika ne bi smela temeljiti na čustvih. Zunanja politika, ki je temeljila na čustvih, je v preteklosti škodila Palestincem, ki so zato zavrnili dogovor, po katerem bi že imeli državo in bistveno več ozemlja kot ga lahko dobijo danes, je opozoril.

Zunanji minister Karl Erjavec (Desus) je vztrajal, da bi bilo solistično priznanje Palestine v dobro Palestincev in nam ne bi škodilo.  Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) pa je pojasnil, da bo po razpravi prekinil sejo in odbor torej še ne bo odločal o vprašanju, ali bi na predlog Levice priznali Palestino.

Horvat je povedal, da odbor še ne more odločati, ker še ni prejel vladnega stališča, ali priznati Palestino in kakšne bi lahko bile posledice.

Janša: Kako bi to koristilo Sloveniji?

Povezan članek o odločanju kolegija, kdaj bi priznali Palestino

Praktično to pomeni predvsem, da državni zbor o priznanju Palestine ne bo odločal že na februarski redni seji, na katero so vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) to točke že uvrstile. Pred tem so dve leti zavračali enak predlog Levice zaradi opozoril vlade, da bi nam soliranje države škodilo in da je priznanje mogoče le v paketu z drugimi resnimi državami EU. Denimo Nemčijo, Francijo, Španijo, Italijo, Avstrijo, Belgijo, Nizozemsko, Hrvaško… Več lahko najdete v povezanem članku o seji kolegija.

Umik priznavanja Palestine z dnevnega reda februarske seje državnega zbora je na kolegiju zahteval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, a je pri glasovanju ostal povsem osamljen in za predlog glasoval le on sam.

 

Predsednik SDS Janez Janša Foto: DZ/Borut Peršolja

„Ne razumem koalicije, zakaj je odločila, da v tem trenutku prizna Palestino. Če smo kaj spregledali, nas razsvetlite. Nobenega argumenta nisem slišal, zakaj bi to bilo za Slovenijo dobro.“ je predsednik SDS Janez Janša danes podobno kot Petrič ocenil, da bi bila politika solo priznavanja nespametna in opozoril, da je največji sponzor priznavanja Palestine Iran, ki je pri nas že pral denar in dodal še, da s pro-rusko zunanjo politiko država zanesljivo ne bo dobila dodatnih zaveznikov pri reševanju arbitražnega sporazuma.

Razmerja moči, ker je k previdnosti pozval predsednik republike in danes to podrobno utemeljil tudi Ernest Petrič, so se kot kaže od kolegija, kjer je večina izglasovala takojšnje odločanje, spremenila.

Prestavitvi odločanja in s tem razpravi v državnem zboru danes ni nasprotoval predsednik zbora Milan Brglez (SMC), ki je Levici prej večkrat namignil, da bo državni zbor še pred koncem mandata odločal o priznanju Palestine.

Ni jim pa zagotovil, kak bo razplet glasovanja o tem.

Horvat: Ne na truplu naše države

Jožef Horvat (NSi) Foto: DZ/Borut Peršolja

Molčali so pa predstavniki drugih strank, ki z izjemo SDS na kolegiju pri Brglezu niso bili za prestavljanje odločanja parlamenta o priznanju Palestine že februarja.

Se je pa ostro v imenu NSi na koncu oglasil predsednik odbora Jožef Horvat, ki je dejal: “Palestinski narod si zasluži svoj državo. A s priznanjem Palestine ta trenutek Palestinci ne bodo dobili nič. Slovenija pa bo zelo zelo padla na svetovnih lestvicah. Čas je, da dobimo zunanjo politiko in da zunanja ne bo enaka notranji politiki. Sploh pa ne v času pred volitvami. Če kdo misli, da bo dobival volilne glasove na truplu države, ta se moti. Nas, Nove Sloveniji, ni zraven.”

 

Kaj menite o slovenskem priznanju Palestine lahko odgovorite v anketi

[poll id=”22″]

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

 

Advertisements

9 thoughts on “Prekinjeno: Priznavanje Palestine avtogol slovenske vlade

 1. Če nekateri vedno odločijo proti Janši je tokrat tukaj razen ostalih- tudi diplomatov. Ernest Petrič tudi včasih diplomat. Velika večina ( če pustimo ob strani ekstremno levico) je mnenja ,da gre za neumno odločitev ,ki nam bo zagotovo škodila. Toda naš Karel je rad trmast. Nedvomno gre za enega slabših zunanjih ministrov- če ne najslabši. Skoraj vse kar se loti konča s blamažo ,škodo za državo. Njegov odnos do Rusije in Lavrova meji že bizarnost. Ob njem se počuti kot nasmejan otrok. Poleg ostalih ministrstev je zunanje od katastrof te vlade. Ni kaj čimprej naj spoka ta vlada, ker dela samo škodo.

  Všeč mi je

 2. Problem Palestine je večplasten, zelo kompliciran in hitro se lahko povzroči še več problemov v tej nemirni regiji. Erjavec iz znanih razlogov (volitve se bližajo) hoče na vsak način po kostanj v žerjavico.
  Naredil bi uslugo sebi in državljanom če bi držal prste vstran.

  Všeč mi je

 3. Karlu Erjavcu je stopilplo v glavo.Že tako je bil ohol in poln samega sebe, sedaj p je domišljavost samo še izpopolnil.Ne zaveda se, da je neumen cepec, ki ga ščiti mafija v ozadju un zato je podoben psu, ki laja v varnem zavetju.
  Je kriv toda še mnogo bolj so krivi njjegovi botri, ki sistematčno gradijon socalisično republiko Slovenijo.

  Všeč mi je

 4. Mene pa zanima od kdaj je priznanje Palestine prioriteta naše države? Malčel modrosti pa res ne bi škodilo v zunanji in še kakšni politiki naše države! Sicer jim je pa dr. Petrič poivedal vse, kar jim je bilo potrebno povedati!

  Všeč mi je

 5. Problem slovenske “zunanje politike”, ki se vse bolj očitno oblikuje pod prevladujočim vplivom “ljubiteljskega” društva “rusko-slovenskega prijateljstva” oz. v interesu Putinove Ruske federacije, ni le diletantska klovnovska zunanja podoba multipraktik ministra za vse vlade in vse resorje Karla Erjavca, ampak je predvsem popolna zunanjepolitična mrtvoudnost in brezbrižnost premiera dr. Mira Cerarja, predsednika RS Boruta Pahorja in predsednika DZ dr. Milana Brgleza.
  Vsi trije najvišji državni funkcionarji zaradi gnilega političnega pragmatizma ter egoistične oblastiželjnosti pasivno dopuščajo in neodgovorno omogočajo nekredibilnemu in nekompetentnemu zunanjemu ministru RS, da nenehoma dejavno in sistematično škoduje ugledu aktualne slovenske oblasti v svetu, da nenehoma znižuje ugled in verodostojnost slovenske politike in diplomacije v mednarodnem okolju ter da iz RS kot načeloma enakopravne in enakovredne članice skupnosti EU proizvaja vse bolj prepoznavnega interesnega “trojanskega konja” Putinove Ruske federacije v EU in na Balkanu.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s