Propadel peti poskus odprave diskriminacije vernih

“Zaradi spoštovanja načela pravne države in ustavnega položaja ustavnega sodišča, katerega odločitve so za zakonodajalca zavezujoče, je glede na rok, ki je iztekel 9. 1. 2016, ugotovljeno protiustavnost treba odpraviti čim prej. Neizvršitev odločbe Ustavnega sodišča pomeni kršitev 2. člena in drugega odstavka 3. člena Ustave, na kar je Ustavno sodišče že večkrat opozorilo.  Menimo, da predlog zakona odpravlja ugotovljeno neskladje z drugim odstavkom 57. člena Ustave.”

Peti poskus odprave diskriminacije

To je Katja Triller Vrtovec zapisala v mnenju zakonodajnopravne službe državnega zbora o predlogu popravka zakona o financiranju osnovnih šol, o katerem je dane že odločal odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino in ga že poslal v koš za smeti. Da bi državni zbor spoštoval ustavno ureditev in enako financiral obvezne državne programe v vseh osnovnih šolah, je spremembo ureditve predlagala opozicijska SDS. Predlog SDS, kako bi uresničili sodbo ustavnega sodišča o financiranju osnovne šole Alojzija Šuštarja (in še nekaj podobnih), je bil tak:

»Zasebni šoli, ki izvaja javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja, se za izvedbo programa zagotavljajo sredstva v enaki višini, ki jih država zagotavlja za izvajanje programa javne šole. Zasebni šoli, ki izvaja javno veljavni program osnovnega glasbenega izobraževanja, srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja ali gimnazije, se za izvedbo programa zagotavlja 85 % sredstev, ki jih država oziroma lokalna skupnost zagotavlja za izvajanje programa javne šole. Zasebnim šolam ne pripadajo sredstva za naložbe, investicijsko vzdrževanje in opremo.«

Povezan članek, ki podrobno opisuje dogajanje decembra

A večina poslancev (SD, Desus, Levica, SMC) sodbi ustavnega sodišča nasprotuje. Ta je bil že peti poskus spoštovanje sodbe in tudi ta je v celoti in povsem propadel. Poslanci vladne koalicije in levice so zavrnil predlagano besedilo in ker ni ostalo nič (prazen zakon), se bo državni zbor na seji lahko le seznanil, da je procedure konec.

 

Večina v državnem zboru (SMC, DeSUS, SD, Levica) je predloge SDS, da bi storili, kar s sodbo že tri leta zahteva ustavno sodišče, doslej zavrnila trikrat. Enkrat pa so zavrnili celo podoben vladni predlog. Danes ni bilo takšen drame kot sredi decembra, ko je šele predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) z glasnim protestom preprečil, da diskriminacije otrok in staršev iz pretežno vernih družin večina v državnem zboru ne bi še povečala.

Brglezovo posredovanje za ustavnost

“Kar je nastalo ni ustavno, nasprotuje našim mednarodnim zavezam in moti temeljni čut za pravičnost in poštenost,” je Brglez decembra povedal, zakaj bo glasoval proti spremembi financiranja osnovnih šol, za kakršno se je na koncu odločila večina. Izglasovali so se namreč, da bodo diskriminacijo otrok v osnovnih šolah v lasti katoliške skupnosti odpravljali tako, da bi jo povečali. Zakon je pri glasovanju po tem opozorilu Brgleza padel. Za očitno neustavni zakon je bilo 30 poslancev, od tega 9 iz Desus (od 11) in 21 iz SMC (od 35). Proti pa je – sicer zaradi povsem različnih razlogov – glasovalo 33 poslancev. Strankarsko tako: SDS 14, NSi 6, SMC 6, SD 3, nepovezanih 2 in narodnosti 2.

Pred nastopom predsednika državnega zbora je bil položaj tak, da bi diskriminacijo pri financiranju pouku matematike in podobnih predmetov poslanci odpravili, a bi jo hkrati dramatično povečali s tem, da bi povsem ukinili sofinanciranje jutranjega varstva prvošolčkov, podaljšano bivanje do petega razreda in podobno. Tudi pravniki v parlamentu so v postopku pred tem opozorili, da je takšna rešitev kršitev ustave.

S tem bi še povečali diskriminacijo otrok, ki bi jo po sodbi ustavnega sodišča morali v celoti odpraviti že pred več kot dvema letoma. Sodbo ustavnega sodišča je precej nedvoumna, dostopna je na povezavi tukaj in zahteva enako financiranje programov osnovnih šol, ne pa tudi, ko gre za zasebne šole, financiranja investicij in posebnih vsebin kot je denimo verouk.

 

Advertisements

8 thoughts on “Propadel peti poskus odprave diskriminacije vernih

  • To bi pa vendarle lahko sam vedel: povsod tam, kjer 1.) ustavno sidišče sploh imajo in 2.) priznavajo vladavino revolucionarnega prava. To preprosto pomeni, da je vse podrejeno revoluciinarnim ciljem. Ja, sliši se domače, kajne.

   Všeč mi je

 1. Cerarjeva vlada RS in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD, ki vztrajno ne spoštujeta in ne izvršujeta veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS ter s tem dejavno kršita tudi veljavno Ustavo RS, na osnovi katere sta prišli na oblast in bi morali oblast dosledno izvajati, sta “zagreznili” globoko v protiustavnost in brezpravje ter sta postali temeljna generatorja nedemokratičnosti in brezpravja v tej državi.

  Velja si zapomniti dejavno protiustavne in protipravne prvake aktualne zakonodajne in izvršne oblasti v RS, ki zavestno in naduto prezirajo ter dejavno razkrajajo in uničujejo lastno veljavno ustavno in pravno ureditev in ki zaradi tega nikoli več ne bi smeli opravljati javnih in političnih funkcij. To so: dr. Milan Brglez kot predsednik DZ RS in podpredsednik vladajoče stranke SMC; dr. Miro Cerar kot premier vlade RS in predsednik vladajoče stranke SMC; dr. Goran Klemenčič kot minister za pravosodje v vladi RS; Karl Erjavec kot zunanji minister v vladi RS ter predsednik vladajoče stranke Desus; Dejan Židan kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo v vladi RS ter predsednik vladajoče stranke SD.

  Najvišji funkcionarji ustavno-pravno ignorantske zakonodajne in izvršne oblasti v RS ne bi smeli nikoli več niti kandidirati za javne in politične funkcije v državi, kaj šele biti izvoljeni, saj zavestno in dejavno in kontinuirano prezirajo ter ne izvajajo veljavnih odločb Ustavnega sodišča RS ter s tem tudi zavestno in dejavno ignorirajo veljavno Ustavo RS ter na njej utemeljeno veljavno zakonodajo. Skratka prav najvišji funkcionarji zakonodajne in izvršne veje oblasti v RS najbolj flagrantno ter najbolj rušilno kršijo in onemogočajo vladavino prava ter demokratično družbeno ureditev v RS.

  Všeč mi je

 2. G. Jančič pa še nekaj nam napišite. Tako, da malo osvežimo spomin.
  Kaj je ta slavna vlada v teh štirih letih sploh naredila ??? V dobro svojih državljanov seveda. V dobro svojega ljudstva, ne svojih priviligirancev, ki jih za te privilegije podpirajo!

  Všeč mi je

 3. Kakšno mentalno škodo je narodu naredila komunistična falanga (komunistični razbojniki), ko so se pred tričetrt stoletja šli neko revolucijo!
  Zdaj v državnem zboru delajo za prestiž, za svoje privilegije, za uničenje nasprotnika, niti pomislijo pa ne, da so v državnem zboru zato, da delajo za narod in za državo.
  Nikoli več se zaradi komunistične drhali ne bomo znebili komunistično-socialistične miselnosti. Kajti, komunisti NIKOLI niso delali v dobro narodu.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s