Pahor zadržan do priznanja Palestine

Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so javnosti danes poslali sporočilo predsednika republike o postopkih priznavanja Palestine, ki jih sproža zunanji minister Karl Erjavec (Desus), vlada pa formalno državnemu zboru še ni predlagala, da bi tam to storili.

Sporočilo predsednika republike predstavljam v celoti:

“Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpira diplomatsko priznanje Palestine v okoliščinah, ko bi to priznanje pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom in ne k njihovemu zaostrovanju. Ocenjuje, da v tem trenutku nismo priče takim okoliščinam.

Po njegovem mnenju bi morala biti v mirnem reševanju bližnjevzhodnih vprašanj skupna zunanja politika Evropske unije bolj ambiciozna in vplivna kot doslej. Pri sklenitvi »jedrskega sporazuma« z Iranom je že dokazala svoje znanje in vplivnost.

Predsednik Pahor si tudi v osebnih pogovorih z voditelji izraelskih in palestinskih oblasti prizadeva, da bi obe strani sprejeli t.i. »rešitev dveh držav«. Meni, da je prišlo v zadnjem času do poslabšanja razmer in zaupanja, ki bi sicer ob močni in enotni podpori mednarodne skupnosti omogočale tako rešitev. Zato je zadržan do enostranskih ukrepov, ki razmer ne izboljšujejo in poglabljajo nezaupanje.”

Ali na predlog Levice, ki poskuša to doseči že več let, priznati Palestino, bo prihodnji teden odločal odbor za zunanjo politiko, ki vodi Jožef Horvat (NSi). Odločanje o priznanju Palestina je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC)  že uvrstil na dnevni red februarske seje državnega zbora.

Za predlog SDS, da bi to umaknil, je na Brglezovem kolegiju od predstavnikov strank glasoval le predstavnik SDS Jože Tanko.

Vlada je decembra zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (Desus) naložila, da do seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo poslanci razpravljali ali priznati Palestino, na srečanjih z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi še države članice EU, ki še niso priznale Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela. Pogovore je Erjavec opravil, a – kot je povedal – na zahodu Evrope številni podpirajo Erjavčeva prizadevanja za priznanje Palestine, a pridružil se jim ne bo nihče.

Več o Erjavčevih poskusih lahko najdete na povezavi tukaj.

Advertisements

4 thoughts on “Pahor zadržan do priznanja Palestine

 1. “Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podpira diplomatsko priznanje Palestine v okoliščinah, ko bi to priznanje pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom in ne k njihovemu zaostrovanju. Ocenjuje, da v tem trenutku nismo priče takim okoliščinam.”
  Kot kaže, premore nekaj zdrave pameti in trezne globalne politične presoje med slovenskimi državniki in najvišjimi politiki le predsednik RS Borut Pahor. Vsi ostali pa bi bili zaradi kratkoročnih domačih političnih računic in egoističnih političnih ambicij pripravljeni celo kratkovidno, neodgovorno in samovoljno izstopiti iz večinsko sprejete in veljavne zunanjepolitične strategije skupnosti EU, v katero je država RS prostovoljno vstopila z mogočno in obvezujočo referendumsko večinsko odločitvijo državljanov RS.
  Paradoksalno pa je, da bi po samovolji nekaterih politikov RS in v nasprotju z veljavno skupno zunanjo politiko EU priznala državo Palesticev prav v času, ko se svet z grozo spominja holokavsta nad Judi, ki jim nobena politična in vojaška organizacija Palestincev vse do danes ni priznala in ne priznava pravice do lastne države in miru.

  Všeč mi je

 2. Slovenija je clanica EU, ki se trudi za enotno zunanjo politiko, kar je v Davosu posebej povdarils g. Merkel. Nasi pa pravijo, da moramo pkazati jajca. Poznam vrsto opic, kjer je glavni opicjak, ki kaze najvecja modra jajca. Vodili bi samostojno zunanjo politiko, v odnosu do Hrvaske pa pricakujemo enoten mastop in podporo EU

  Všeč mi je

 3. Je pa res, da se je svet, vse to spraševal in modroval tudi v našem primeru. Pa bi bilo v tem trenutku nehigienično biti proti osamosvojitvenim težnjam ostalih narodov. Ni pa prav dobr0 z glavo rinit v prve vrste. Ko bo prišlo to vprašanje na dnevni red EU, pa smo z dogovorom za ali proti, jasni v svojem razmišljanju.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s