Predvolilna Šarčeva košarica Lojzetu Peterletu

Najbolj smešen dogodek tedna je bilo sporočilo župana Kamnika Marjana Šarca, da ne bo vstopil v predvolilno povezavo, ki jo ponuja NSi in so jo naši veliki mediji takoj poimenovali za Novi Demos.

Mediji so nekoliko zamolčali, da NSi že leta kar naprej razglaša, da vzpostavlja nekakšna zavezništvo za prevzem oblasti. Pa s tega nikoli nič ni. Je pa to običajna taktika privabljanja pozornosti strank, uporabljajo jo tudi ne levici. Tako je nastala Združena levica in zaradi tega je pred štirimi leti SD Dejana Židana šla na volitve s stranko Solidarnost, ki ji je pomotoma pozneje dolgo skupen nastop celo plačevala. Pa ne bi smela.

Ko bi NSi rada tja, kjer je Šarec

A Šarec ni le župan in šef lokalne stranke. Javnomnenjske raziskave mu zadnje čase kažejo, da se lahko prebije med pomembne strankarske voditelje. Tja torej, kamor si na vso moč želi NSi. Težava tega položaja je, da Šarec ne more vstopiti v zavezništvo, ki ga ponuja NSi. Kvečjemu lahko oni vstopijo v njegovo. Zato jim je na družabnih omrežjih, ki postajajo vse bolj pomembna oblika komuniciranja med politiki, sporočil tole:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Košarico je poslal evropskemu poslancu in nekdanjemu šefu vlade, ki je osamosvojila državo Lojzetu Peterletu. Ne bi bilo simpatično, če bi jo Ljudmili Novak. Ženskam spodobni ljudje javno ne pošiljajo košaric.

Je pa bila poteza Šarca pametna še iz kakšnega razloga. Doslej se iz projektov zavezništev NSi, razen skupnega nastopa s SLS na evropskih volitvah, še ni izcimilo nič pomembnega. Tako brezupni so ti poskusi, da se resnim medijem o tem še pisati ne ljubi več. Še skupni nastop na evropskih volitvah s SLS pa je bil po posledicah v resnici katastrofa, ker je pomenil, da je poslanski mandat nekoliko na račun NSi dobil takratni šef SLS Franc Bogovič, ki si je spretno priboril kup prednostnih glasov, njegova stranka pa je tudi zaradi tega že nekaj mesecev pozneje izpadla iz državnega zbora. In so izgubili vsaj štiri poslanske sedeže.

Tudi s SD in Levico ne bo šlo

V preteklosti je velik projekt povezovanja, ki je stalnica ljudsko krščanskih politikov, imel še resnejše posledice. Zato je dobro biti pazljiv.  Po združitvi SLS in SKD, ko sta se voditelja Marjan Podobnik in Lojze Peterle morala umakniti Francu Zagožnu, ki je takoj ukinil projekt večinskega sistema, je ta združena stranka takoj razpadla, posledica pa je bila katastrofa na volitvah. Od takrat več niso vodilna stranka na desni. Primat je med volivci dobil Janez Janša s SDS. Ki je ob Šarcu in Dejanu Židanu – vsaj za zdaj – tretji res velik politični igralec pred temi volitvami.

Na kar nekaj prejšnjih volitvah je bil pomemben del programa levice nasprotovanje menda nevarnemu Janši. Nevarnemu, ker je pač ogrožal njihovo vladanje in sladkosti, ki jih prinaša oblast. Pred tokratnimi volitvami je to ravnanje levice, zdi se, skopirala NSi, a to se zdi precej tvegan poskus, ki ne bo imel nujno enakih posledic. Tudi zmagali pred štirimi leve z Leve niso, ker so volivci glasovali proti Janši. Ne: Janša je bil zaprt. In za zaprte ljudje praviloma ne glasujejo.  Čudež je, da je zbral toliko glasov kot jih je.

Program “antijanša” NSi najbolj zavzeto javno zastopa Janez Pogorelec, ki že do onemoglosti ponavlja, da se jim mora predsednik velike večje stranke Janša nemudoma umakniti, da bi bila NSi in ves “desni” blok na volitvah z novim šefom SDS uspešnejša, prevzela oblast in zmagala. Le še tega, kdo je ta novi Franc Zagožen nam Pogorelec ni povedal. Pogorelec se je celo pojavil v komunikaciji, kaj pomeni Šarčevo sporočilo. Takole:

 

 

Pogorelčevi pozivi k odstopu Janše so postali precej kontraproduktivni. SDS je resna stranka, letos je imela volilni kongres v Mariboru, na katerem so odločali o predsedniku, na katerega je Pogorelec prišel. A ker ni bil vabljen, ni smel vstopiti. Kar nerodno mi je bilo, ko sem opazoval tisto dogajanje ob nekdanji kmetijski šoli.

Na Levici so pametnejši. Violeta Tomić javno ne zahteva odstopa Dejana Židana v dobro Levice in levega bloka  in Luka Mesec Tomićeve tudi ne pošilja na kongrese SD, da bi tam “težila” z bizarnostmi.

Janša se je na Šarčevo sporočilo, da ne bo vstopil v zavezništvo, ki mu ga ponuja NSi, odzval s preprostim sporočilom:

https://platform.twitter.com/widgets.js
Tudi to sporočilo je bilo nepopolno. Nobene možnosti ni, da bi Židan in Mesec vstopila v zavezništvo z majhno desno NSi, kjer bi Pogorelec potem zahteval njihove odstope.

Na levi imajo že Janka Vebra.

 

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Predvolilna Šarčeva košarica Lojzetu Peterletu

 1. Mislim da je skrajni čas, da NSi naredi tisto, kar Pogorelec zahteva od SDS, drugače bodo ostali izven parlamenta.
  Je pa zanimivo kakšen trn v peti je vsem skupaj JJ, ki je kot vsak drug posameznik samo kapljica v oceanu. Vsi bi ga menjali in odstranjevali s političnega prizorišča. Moč je v stranki kot celoti. SDS je močna etablirana stranka z dokaj veliko volilno bazo in ima izjemno deloven kader ter dobro organizacijo dela. Še več takšnih strank rabimo, tako na desni kot na levi.

  Všeč mi je

 2. Kakšen je gospodar, takšna je kmetija. Kakšna je vlada, takšna je država.
  Kašni so volilci, takšna je oblast. Zelo preprosto brez vseh učenosti.
  Katera stranka je najbolj stabilna,
  V katerem obdobju je bilo v Slovenije naboljše
  V katerm obdobju se je začela Slovenija pogrezati v močvirje in
  Katera vlada je spustila pol miljona ilegalnih migrantov čez mejo?
  Tudi na vsa ta vprašanja lahko odgovorimo vrez velikega znanja in umetnosti.
  Vemo, a se še dovolj ne zavedamo posledic. Če ne bomo takoj nekaj storili, bo prepozno, Vlak v smeri nove Juge in socializma že stoji na prvem peronu, le za železniško postajo nam še niso povedali.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s