Našemu komisarju Klemenčiču je spodletelo, izvoljena Mijatovićeva

Pravosodni minister Goran Klemenčič ne bo komisar za človekove pravice Sveta Evrope. V prvem krogu je med tremi kandidati zbral najmanj glasov, zato je pozneje predlagal poslancem, da glasove, namenjene njemu, namenijo kandidatki BiH. Kandidatka Bosne in Hercegovine Dunja Mijatović pa je bila za komisarko na koncu tudi izvoljena.

Klemenčič je v izjavi, ki jo v celoti predstavljam na koncu članka, med drugim zapisal:

“Žal je Slovenija glede tega ponovno pokazala, ne samo pri moji kandidaturi, da še nismo dosegli ustrezne stopnje demokratične zrelosti, da bi enotno podprli svojega kandidata, kar sta vzorno zmogli tako Francija kot Bosna in Hercegovina.”

Rezultat prvi dan je predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD) opisal tako:

Glasovi za komisarja prešteti, oddanih 248, francoskih kandidat 105, kandidatka BiH 76, Goran Klemenčič 67. Drugi krog jutri. Blizu. Škoda ker je zmanjkalo enotnosti. Naše.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Le napaka ali fake poročanje?

Da Klemenčiču ne kaže najbolje, se je pokazalo že decembra, ko je o kandidatih glasoval  pododbor za človekove pravice parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Ljubljanski Dnevnik je takrat poročal, da je bil Klemenčič drugi, šef največje opozicijske stranke Janez Janša, ki s Klemenčičem ni v najboljših odnosih, pa se je odzval, da se je za Klemenčiča izšlo še slabše kot je pisal časopis.

Zdi se, čeprav časopis Dnevnik svoje zgodbe pozneje ni umaknil in se opravičil, da je bolj držalo, kar je trdil Janša. in tak je bil razplet tudi danes.

Po razlagi Dnevnika je prejšnji mesec največ glasov prejel francoski kandidat, nekdanji poslanec v nacionalnem in evropskem parlamentu Pierre-Yves le Borgn‘. Klemenčič ter kandidatka Bosne in Hercegovine Dunja Mijatović, naj bi v seštevku dobila manj glasov kot Francoz, a Klemenčič več kot Mijatovićeva.

Janša se je odzval tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js
Danes je Janša razplet komentiral tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js
(

Vlada je Klemenčiča za komisarja predlagala oktobra lani. Letos se bo namreč iztekel madat sedanjemu komisarju Nilsu Muižnieksu (Latvija), ki je Komisar za človekove pravice Sveta Evrope od 1. aprila 2012. Pred njim sta to delo opravljala Thomas Hammarberg (2006-2012) in Alvaro Gil-Robles (1999-2006).

Več lahko preberete v komentarju, ki je nastal ob odločitvi vlade za kandidaturo: https://spletnicasopis.eu/2017/10/22/veliki-inkvizitor-clovekovih-pravic-klemencic/

Klemenčič: Premalo enotni

Celotna izjava ministra Gorana Klemenčiča je takšna:

“Odločitev Vlade Republike Slovenije, da me kandidira za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, sem od vsega začetka štel kot veliko čast in priznanje mojemu, zdaj že dolgoletnemu strokovnemu delu na področju varstva človekovih pravic.

Da je moja kandidatura utemeljena in strokovno verodostojna, so s svojim glasovanjem potrdili tudi v odboru namestnikov veleposlanikov držav članic Sveta Evrope, ki so me med sedmimi kandidati uvrstili v najožji krog, kar štejem tudi kot priznanje Republiki Sloveniji in njeni vlogi v ugledni mednarodni organizaciji Svetu Evrope.

V odločilni fazi, glasovanju na plenarnem zasedanju parlamentarne skupščine Sveta Evrope pa so ob strokovnih referencah enako ali še bolj pomembna tudi politična razmerja in, nenazadnje, tudi enotna podpora domače države. Žal je Slovenija glede tega ponovno pokazala, ne samo pri moji kandidaturi, da še nismo dosegli ustrezne stopnje demokratične zrelosti, da bi enotno podprli svojega kandidata, kar sta vzorno zmogli tako Francija kot Bosna in Hercegovina.

Ker se mi zdi pomembno, da tudi kandidati iz jugovzhodne Evropa zasedejo vplivna mesta v evropskih ustanovah in glede na včerajšnji izid glasovanja, ko nihče izmed finalne trojice ni dobil potrebne večine, sem se odločil predlagati poslancem, da glasove, namenjene meni, odstopijo kandidatki BiH.

Delo gospe Dunje Mijatović že dolgo cenim in spoštujem, pomembno je tudi upoštevanje enakopravnosti spolov.

V tej luči se mi zdi posebej pomembno poudariti, da je moja odločitev povsem osebna in je v nobenem primeru ne gre šteti kot politično oziroma kot nasprotovanje kandidatu Republike Francije.”

 

 

Če vam je članek všeč, ga priporočite v branje drugim:

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Hvala!

 

 

Advertisements

10 thoughts on “Našemu komisarju Klemenčiču je spodletelo, izvoljena Mijatovićeva

 1. Jah, to je pa čudno. Glede na trend zadnje čase (mislim na Svet za človekove pravice UN, ki ga vodi SA), bi bil Klemenčič zelo primeren za ta položaj.

  Lahko pa da se je trend tudi spremenil.

  Všeč mi je

 2. ” Žal je Slovenija glede tega ponovno pokazala, ne samo pri moji kandidaturi, da še nismo dosegli ustrezne stopnje demokratične zrelosti, da bi enotno podprli svojega kandidata, kar sta vzorno zmogli tako Francija kot Bosna in Hercegovina.”

  Tele njegove besede pokažejo, da možakar nima niti tistega osnovnega čuta za resnico in kritiko.Ja, tu, s svojo kandidaturo pa je pokazal svojo demokratično zrelost.

  Všeč mi je

 3. Katero mamilo je pa danes konzumiral? Mi smo na smejalnem plinu, se posebej, ce beremo njegovo “dolgoletno in strokovno delo…”! Pa dobro, hik, ali si res mislil, da si strokoven? Razkrij svoje premozenje! Skoda samo, da to ni bila lekcija samo zate, pac pa za ves narod. Evropa se sprasuje, katerega hik tipa ste delegirali, erjavci, cerarji in kucani!

  Všeč mi je

 4. Klemenčič; Kakšna smola in krivica! Že tretja rdeča zvezda iz Slovenije je pogorela na mednarodnem parketu.
  Pa tako lepo so vsi skupaj peli v Stožicah tisto evviva il communismo!
  Takon kot je govoril, da bodo letele glave je odletela tudi njegova….

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s