Premier Cerar, kako boste ustavili stavke?

Prvič letos premier Miro Cerar (SMC) danes odgovarja na vprašanja poslancev. Ker je za sredo napovedana stavka, zaradi katere je odpovedano redno zasedanje državnega zbora in vse druge dejavnosti v parlamentu, bodo posebej zanimiva vprašanja o tem. Kar polovica od štirih poslanskih vprašanj se jih bo obesila ne to.

O stavki Han in Bratušek

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han Foto: DZ/Borut Peršolja

Iz vladnih vrst je vprašanje o stavki napovedal vodja poslanske skupine najmanjše od treh koalicijskih strank Matjaž Han. V državnem zboru ima po odhodu Janka Vebra SD le pet poslancev in so skupaj s NSi in Levico  bolj palček. A po raziskavah javnega mnenja je SD  daleč pred premierovo SMC, ki združuje b35 poslancev  in Desus Karla Erjavca, ki jih ima 11. SD je po raziskavah javnega mnenja trenutno ena najmočnejših strank. Han namerava vprašati:

“Glede na bližajoče se državnozborske volitve, zahteve sindikatov ter burne razprave o višini minimalne plače na vas naslavljam vprašanje: kaj namerava vlada še narediti do konca tega mandata, da se izboljšajo neto plače vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji, tako tistih, ki so zaposleni v javnem, kot tistih, ki so zaposleni v zasebnem sektorju?”

Podobno vprašanje je napovedala tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki pa ji raziskave javnega mnenja trenutno bolj slabo kažejo, v parlamentu pa več nima poslanske skupine, ker ji je razpadla.

Raziskave javnega mnenja ji kažejo tako slabo, da lahko izgine iz državne politike, če ji v prihodnjih mesecih ne uspe resen preobrat.

Bratuškova je napovedala takšno vprašanje: “Ko sem vodila vlado, so tudi uslužbenci v javnem sektorju prispevali k temu, da se je država uspela izviti iz krize. Razumeli so, da morajo stisniti zobe, da moramo držati skupaj, če želimo, da bi nam v bodoče spet šlo dobro. Tudi zaradi odrekanja zaposlenih v javnem sektorju – in to večletnega odrekanja – je država dosegla takšno gospodarsko rast, kot jo je. Zaposleni v javnem sektorju in njihovi sindikalni predstavniki so seveda upravičeno pričakovali, da bo njihov prispevek nekoč poplačan. Kar je prav, tak je bil tudi uradno sklenjen dogovor. Čeprav je bila rast tako silovita in so se nekateri varčevalni ukrepi postopoma sproščali, vlada ni dovolj prisluhnila nezadovoljstvu zaposlenih v javnem sektorju. Prisluhnila je samo nekaterim, močnejšim sindikatom, kar je nezadovoljstvo preostalih še povečalo. In ko so sindikati pričeli z opozorili, da bodo za vse sindikate javnega sektorja zahtevali enako obravnavo, bi lahko začeli s pogajanji. Pa niste. Slovenija je pred največjo stavko javnega sektorja v zgodovini naše države. Kaj boste naredili, da preprečite kaos v državi, ki se ga pričakuje? Kdo bi po vaše moral prevzeti odgovornost za to, da je v Sloveniji napovedana največja stavka javnega sektorja, ki se bo negativno odrazila tudi na proračunu Republike Slovenije?”

Opozicija o Madžarski in korupciji v zdravstvu 

Poslanka SDS Jelka Godec Foto: DZ/Borut Peršolja

Matej T. Vatovec iz Levice, ki ima kot SD le pet poslancev, po javnem mnenju pa za SD krepko zaostajajo,  bo šefa vlade spraševal o zahtevah  Madžarske v zameno za kapitalsko udeležbo pri projektu 2. tira.

Jelka Godec iz opozicijske SDS, ki združuje 19 poslancev, in je po raziskavah javnega mnenja podobno kot SD trenutno daleč pred SMC, pa namerava šefa spraševati o ukrepih vlade na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, vplivu tega na skrajševanje čakalnih dob na vseh ravneh zdravstva in na kakovost zdravstvene oskrbe v Sloveniji.

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Premier Cerar, kako boste ustavili stavke?

  1. Se vam ne zdi nekoliko neokusno, da ne rečem nemoralno, če vodja vladne koalicijske poslanske skupine SD Matjaž Han skrajno sprenevedavo in distancirano postavlja svojemu premieru dr. Miru Cerarju vprašanje: “kaj namerava vlada še narediti do konca tega mandata, da se izboljšajo neto plače vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji?”.
    Kot da njegova oz. Židanova SD ni sestavni in vplivni, a tudi soodgovorni del vlade in vladajoče koalicije SMC-Desus-SD. In kot da prav SD nima domala (po)polnega vpliva nad “delavskimi” sindikati v javnem sektorju še iz časov partijskega avantgardnega monopola nad vsemi oblikami organiziranosti “delavskega razreda”.
    Namesto, da SD goljufa “delavski razred” s ponujenimi 25 evri parcialne povišice za minimalno plačo, naj raje zahteva od vlade, da zniža davek na plače ter s tem vsemu “delavskemu razredu”, tako v zasebnem kot v javnem sektorju, z enim zamahom dvigne neto prihodke ter obenem poveča kupno moč ter skupno porabo, s tem pa tudi prihodke države od DDV.
    A tega SD kot ideološka in politična naslednica nekdanje ZKJ/ZKS zaradi ideološke zaslepljenosti ne bo nikoli podprla, kaj šele predlagala. Saj zna le parcialno “deliti bombončke” in med konkurenčnimi ter med sabo sprtimi skupinami “delavskega razreda” – še naprej vladati!. Saj vemo, da je med slepci enooki kralj!

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s