Erjavec za priznanje Palestine na zahodu Evrope ne najde nikogar

Vlada je decembra zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (Desus) naložila, da do seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bodo poslanci konec januarja razpravljali ali priznati Palestino, na srečanjih z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi še države članice EU, ki še niso priznale Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela. Pogovore je Erjavec opravil, a – kot je povedal Erjavec – vsi podpirajo prizadevanja Slovenije za priznanje Palestine, a pridružil se jim ne bo nihče.

Erjavec je ocenil, da bo po decembrskem preobratu v koaliciji in vladi državni zbor Palestino priznal marca ali aprila. Torej tik pred parlamentarnimi volitvami.

V Evropi bomo sami šli proti ZDA in Izraelu

Načrti parlamenta so sicer drugačni.  O priznanju Palestine namerava državni zbor odločati februarja. Na programu dela za februar je to zapisano tako:

Minister Erjavec in predsednik Palestine Abbas. Foto: MZZ

K usklajenemu ravnanju je po sklepu vlade Erjavec moral pozvati kar večino države Evropske unije. Izjema so Švedske in Vatikan, ki sta Palestino že priznala  in države nekdanje vzhodne Evrope, ki so Palestino priznale še kot socialistične. Ta teden je, kot so sporočili iz zunanjega ministrstva, zunanje ministre EU k priznanju Palestine pozval kar predsednik Palestine Mahmoud Abbas, ki so ga v Bruslju gostili na neformalnem kosilu zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Že prej je bil gost evropskih zunanjih ministrov izraelski premier Benjamina Netanyahuja.

Pogovor zunanjih ministrov držav Evrope s Mahmoudom Abbasom so iz zunanjega ministrstva opisali tako:

“Predsednik Abbas je izpostavil pomembno vlogo EU v mirovnem procesu in potrebo po zagotavljanju širšega večstranskega okvirja za njegov napredek. Poudaril je tudi pomen medpalestinske sprave in države članice EU pozval k priznanju Palestine.”

Po vrhu v Bruslju je minister Erjavec povedal, da je pozval ministre Avstrije, Nemčije, Italije, Španije ali Francije, da se nam pridružijo pri priznanju Palestine, kar namerava februarja na predlog stranke Levica storiti Slovenija. Predloga vlade, ki bi bil bolj običajen od pobude opozicijske stranke, še ni, ga pa vlada napoveduje. Erjavec je po vrhu sporočil, da pričakuje, da nam bodo druge Evropske države morda sledile pozneje, priznanje Palestine pa se mu zdi prava odločitev.

Minister meni, da nam ne pretijo tako hude zunanje politične posledice, da tega ne bi smeli storiti.

Kaj menite o priznanju Palestine lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”24″]

Erjavec za rešitev “v smislu dveh držav”

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Ministrov nastop v Bruslju so iz ministrstva povzeli tako:

“Minister Erjavec je v razpravi poudaril predanost Slovenije k iskanju rešitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa v smislu dveh držav. Obsodil je nadaljevanje širjenja naselbin in pozval k spoštovanju mednarodnega prava. Izpostavil je krhkost mirovnega procesa ter pozval k nadaljevanju aktivnosti EU, ki so usmerjene v zagotavljanje nadaljevanja mirovnega procesa vključno s krepitvijo sposobnosti Palestine in aktivnem vključevanju ostalih mednarodnih partnerjev. V ločenem bilateralnem pogovoru sta predsednik Abbas in minister Erjavec pregledala stanje bilateralnih odnosov in izmenjala poglede na trenuten položaj bližnjevzhodnega mirovnega procesa, položaj v Gazi in na Zahodnem bregu ter stanje medpalestinske sprave.”

Solistično priznanje Palestine so iz vlade zadnja leta zavračali, ker bi Bližnjemu vzhodu ne koristilo, za našo državo pa bi pomenilo težave in škodo. Precej zanesljivo bo denimo poslabšalo odnose z ZDA in Izraelom. Obe državi sta pomembna gospodarska in politična partnerja slovenske države.

Več o slovenskem političnem spopadanju za priznavanje Palestine zadnja leta lahko najdete v povezanih tekstih https://spletnicasopis.eu/2018/01/18/spopad-na-slovenski-levici-za-palestino/ in https://spletnicasopis.eu/2018/01/02/novo-leto-bo-cerar-zaostril-odnose-z-zda-in-izraelom/.

Advertisements

4 thoughts on “Erjavec za priznanje Palestine na zahodu Evrope ne najde nikogar

 1. Najslabši zunanji minister v zgodovini samostojne RS, Karl Erjavec, ki je osebno in objektivno odgovoren za enostranski izstop Hrvaške iz pogodbeno sklenjenega procesa mednarodne arbitraže ter za popoln “dialog gluhih” med sosednjima državama ter sosednjima diplomacijama, skuša zdaj z izsiljenim priznanjem Palestine trajno pokvariti še odnose z večino članic EU, ZDA in Izraelom.
  No, mimogrede nas bo zaradi flagrantne kršitve spoštovanja ene in edine Kitajske očitno uvrstila med “neprijateljske” države tudi naslednja svetovna velesila – Kitajska.
  Koliko časa bo premier dr. Miro Cerar in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD še dopuščala sramotno sistematično in načrtno škodovanje mednarodnim interesom Republike Slovenije, kakršnega si na mednarodnem parketu privošči trdobučni in samopašni “multipraktik minister za vse vlade in vse koalicije” ter diletantski politični in diplomatski klovn – Karl Erjavec.

  Všeč mi je

 2. Erjavec se gre privatno vojno proti ZDA. Butec nima nobenega političnega filinga.Zamero goji še od razkritja arbitražne afere, za katero je pa tudi sam kriv.
  Mogoče ima obljubljen kakšen veleposlaniški stolček v Moskvi ali Minsku, še prej pa bo Sloveniji naredil enormno škodo.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s