Volilne goljufije: Židanovih še neplačanih 121.048 evrov za pretekle kampanje

Smo pred dvojnimi volitvami. Kampanje političnih strank, ki neuradno že potekajo, bodo opustošile proračune strank in vsaj del strank se bo močno zadolžil in tudi goljufal. Med strankami že pred volitvami izstopa SD Dejana Židana, ki z minusom že prihaja proti volilnemu letu. Ne ravno prvič. Področje financiranja strank in kampanj ureja pred štirimi leti v času vlade Alenke Bratušek ostro reformirana zakonodaja, ki je precej nenavadna in ima velike luknje. Po zakonu lahko kandidata ali stranko drago stane majhen prispevek ali posojilo, če ga dobi od društva ali podjetja. Visoke globe doletijo tudi darovalce.  Ni pa kazni, če stranka za kampanjo sploh ne plača stokrat več računov. To stranke počnejo. Denimo omenjena SD. Ureditev je na videz tudi nekoliko koruptivna. Dovolila je posojila politikom iz bank, ki so jih ti z državnim denarjem sanirali. Ena saniranih je bila  A-banka, ki je praktično v celoti plačala kampanjo nove stranke takratne premierke Alenke Bratušek pred štirimi leti. Posojilo je bilo vrnjeno iz državnih dotacij tej stranki v prihodnjih letih.

Vir denarja – ne plačam računov kampanj!

Te nenavadnosti in luknje v ureditvi financiranja kampanj so razkrile objave podatkov na portalu KPK (Supervizor….), revizije računskega sodišča in dosedanja odločanja sodišč, ki so presojala stranpoti v preteklosti in niso kaznovala mariborskega župana Andreja Fištravca ali šefa SD Dejana Židana, ki sploh nista plačala računov za kampanje po lokalnih volitvah pred štirimi leti. Židan jih do začetka lanskega leta (2017) za volitve leta 2014 še vedno ni poravnal za več kot sto tisoč evrov. Ali jih je vsaj do letošnjega leta, bomo izvedeli aprila, ko morajo stranke objaviti bilance in letna poročila.  Drugo luknjo je nakazalo posojilo, ki ga je od zasebnice pred novim letom najela SDS Janeza Janše, a se mu je zaradi ostrega odziva javnosti stranka morala že odpovedati. Člen, kolikšna posojila zasebnikov so dovoljena, so v SDS hudo široko razumeli. Zelo ohlapno pa s posojili poslujejo tudi sicer, to kaže zgodba, ki jo je objavil Dnevnik, da so lani za leto dni najeli še 60.000 posojila pri založbi, katere solastnik so. Zakon strankam dovoljuje le posojila bank, posojilnic in fizičnih oseb. SDS ima v bilanci – obratno kot SD – visok plus, a je veliko tega denarja v nepremičninI v Ljubljani.

Le deloma bodo luknje v proračunih strank letos povzročili uradni stroški za plakate in podobno v zadnjem mesecu pred državnimi in pozneje lokalnimi volitvami, ki jih morajo stranke po volitvah prijaviti. Dejansko bodo stroški še krepko višji od teh uradnih.  Pred prejšnjimi volitvami poslancev so za čisto uradni del prepričevanje volivcev po več kot četrt milijona evrov porabili SD Dejana Židana, PS Zorana Jankovića in in Desus Karla Erjavca.  A to so bile še varčne kampanje. V preteklosti so uradni stroški presegali pol milijona evrov. Z manj uradnimi vred pa – kot so pokazale letne bilance velikih strank – tudi milijon evrov. Koliko je stroškov izven bilanc (denimo za nakupe medijev), je nemogoče oceniti.

Stroški za kampanje  in povračila po volitvah, ki so odvisna od doseženega rezultata (števila volivcev), so bili na zadnjih parlamentarnih volitvah takšni:

Zanimivost prejšnjih volitev je bila, da najuspešnejši stranki na volitvah SMC Mira Cerarja in SDS Janeza Janše za prepričevanje volivcev nista porabili največ denarja. Takrat nova SMC je dobila povrnjeno celo skoraj vse, kar je uradno v kampanjo vložila. Dodatna posebnost je bila varčnost SDS, ki jo je verjetno povzročilo, ker je moral njihov predsednik Janša na začetku uradne kampanje, ta poteka 30 dni pred volitvami, v zapor in so oglaševanje zaradi tega v največjem delu ustavili. Največ je za uradni del kampanje porabila SD, ki pozneje računov za kampanje pred lokalnimi volitvami (te bodo tudi letos) ni poravnala. Podobno  jih ni poplačal župan Maribora Andrej Fištravec. Zneski so bili takšni:

Številke in neplačane račune za kampanje sem iz kaotične množice poročil, ki jih morajo objaviti stranke in kandidati, po volitvah pred štirimi leti izbrskal sam. Kampanj po lokalnih volitvah računsko sodišče namreč praviloma ne preverja. SD računov za kampanje pred lokalnimi volitvami pred štirimi leti (in druge kampanje) tudi še do začetka lanskega leta ni plačala. To kaže zadnje letno poročilo, ki so ga objavili lani aprila na Ajpesu. Neplačani računi pomenijo posojilo na (prisilni) način ali celo, če sploh niso plačani, darilo. Če so dolžnim pravnim osebam, je dobro vedeti, da tem zakon posojila ali darila strogo prepoveduje. Bolj strogo kot je to običajno v drugih evropskih državah. Da računov za 121.048 evrov še kar niso plačali, so v letnem poročilu priznali tako:

Kakšne finančne težave ima ta trenutno javno zelo popularna stranka, o teh dolgovih, ki so pravzaprav večji problem kot morebiti kje najeta posojila, pa medijih nič ne poročajo, kaže ta del njihove zadnje objavljene letne bilance:

 

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Poslovni “izid” -802.444,95, ki je rdeče obarvan, je seštevek kratkoročnih in dolgoročnih posojil obveznosti in neplačanih računov iz najbrž tudi še zelo daljne preteklosti.

Na zapisano v članku se je na spletnem omrežju odzval glavni tajnik SD Dejan Levanič s sporočilom, ki ga objavljam, ker predstavlja drugo plat:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Šerugi visok račun, Berliču majhen

Več o neplačanih računih v Mariboru lahko preberete v povezanem članku

Po lokalnih volitvah leta 2014 je zaradi mojih razkritij javnosti o neplačanih računih Andreja Fištravca računsko sodišče izjemoma opravilo pregled. Posebej so zaradi tega revidirali del kampanje slednjega, niso pa pregledali lokalne kampanje SD. Revizorji so ugotovili nepravilnosti in – kot to določa zakon – ugotovitve o kršitve poslali sodišču, da izreče globe. Organizatorja Fištravčeve kampanj Darka Berliča za dobrih 30.000 evrov neplačanih računov (še) ni doletela kazen. Zakon je ne določa. Je pa Berlič moral plačati 600 evrov globe za sto evrov nedovoljenega darila. To je najnižja možna kazen za fizično osebo. Potrdilo jo je lani tudi višje sodišče. Kot so me obvestili iz računskega sodišča je višje sodišče v Ljubljani za isto dejanje potrdilo še pet tisoč evrov globe Društvu za revitalizacijo mestnega jedra in tisoč evrov odgovorni osebi društva Rosviti Šeruga.  Društvo je organiziralo koncert glasbene skupine Tresperados v podporo Fištravcu, ki se je tam tudi predstavljal, a mu tega niso zaračunali. Nedovoljen prispevek bi moral Berlič v mesecu dni nakazati v dobrodelne namene. Sto evrov je Berlič podaril. A prepozno, že po pregledu revizorjev. Pet tisoč evrov za društvo in tisoč evrov za Šerugo je najnižja globa po zakonu za nedovoljeno darilo za kampanjo, doseže pa lahko za pravno osebo tudi deset tisoč evrov, za tistega, ki jo vodi, pa do tri tisoč evrov.

V nadaljevanju tega članka, ki nastaja v več delih, bo več o načinu, kako je kampanjo plačala Bratuškova, o tem, kako se razpleta cel kup postopkov na sodiščih proti SDS in SD po pregledih parlamentarnih in evropskih kampanj in poslovanja na rednih računih  in kako se je na sodišču razpletel postopek zaradi nedovoljenega darila občinskega podjetja Danilu Türku.

Teden po objavi tega članka je časnik Večer poročal, da je Berliča zaradi neplačanih računov v kampanji leta 2014 sodišče – še nepravnomočno – obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni. Več o tem lahko najdete v povezanem članku o tem.

 

Advertisements

4 thoughts on “Volilne goljufije: Židanovih še neplačanih 121.048 evrov za pretekle kampanje

 1. Iz šopka dragocenih zbranih podatkov o finančni “kondiciji” parlamentarnih političnih strank v RS ter o njihovih zadnjih razvpitih poskusih, kako se s posojili pravočasno finančno pripraviti na državnozborske volitve, je več kot očitno, da tudi na področju financiranja političnih strank v RS vlada popoln nered in brezzakonje ter da pristojni organi nadzora in sodne veje oblasti ter enostran(kar)sko popadljivi “psi čuvaji zakonitosti” iz “četrte veje oblasti” medijsko “zalajajo” le, kadar se proti veljavni zakonodaji in politični etiki pregrešijo njihovi oz. njihovih plačnikov politični nasprotniki oz. sovražniki.

  Drugače povedano, načelo enakosti pred zakonom oz. “slepe Justice” je tudi na področju preganjanja nezakonitosti in na videz drobnih malopridnosti na področju financiranja delovanja političnih strank enako kršeno in zlorabljeno kot na vseh drugih ključnih področjih “vladavine prava” oz. protiustavnega in nezakonitega izvajanja “dvojnih meril” oz. uresničevanja načela “dveh hitrosti” v naši pravno invalidni oz. resno bolni državi.

  Seveda v taki z brezpravnostjo blokirani državi, ki je v bistvu diktatura tistih, ki ustavo in pravo samovoljno interpretirajo ter po lastni subjektivni presoji uveljavljajo (ali pa ne!), ni mogoče pričakovati resnične demokracije oz. popolne vladavine ljudstva, kar evidentno dokazuje tudi neustavljivo padanje volilne udeležbe oz. vse večja volilna abstinenca državljanov RS, ki ne nasedajo več na vse očitnejše goljufive limanice vladajoče kleptokracije, njenih medijskih dreserjev javnega mnenja ter razmnoženih ponarejevalcev javnega mnenja oz. vse bolj odtujene in samozadostne vladajoče strankokracije, ki vse bolj prezira ljudstvo oz. volivce ter vse bolj odkrito in nesramno skrbi le za lastno zajedalsko preživetje pri koritu oblasti in z močjo samovoljnega razporejanja z davki in taksami naropanega proračunskega bogastva.

  Politične stranke v RS bi morale biti finančno odvisne zgolj in samo od članarin in drugih prostovoljnih prispevkov članov in simpatizerjev ter od proastovoljnih prispevkov pravnih oseb iz zasebnega sektorja, registriranih in delujočih izključno le v RS. Vsi prispevki fizičnih in pravnih oseb iz RS bi morali biti stalno in ažurno dostopni posebej pristojnemu in zadolženemu neodvisnemu organu nadzora v RS (npr. Računskemu sodišču RS ali posebnemu finančnemu nadzornemu organu pri neodvisni Državni volilni komisiji RS). Vsako financiranje političnih strank iz državnega proračuna RS, iz javnih proračunov lokalnih skupnosti v RS ali iz podjetij in ustanov v večinski državni lasti RS ali v večinski lasti lokalnih skupnosti v RS ter vsako financiranje pravnih in fizičnih oseb iz tujine bi moralo biti prepovedano. Politična stranka, ki trenutno ne izkazuje minimalne finančne likvidnosti, ne more sodelovati na naslednjih lokalnih, državnozborskih in/ali predsedniških volitvah v RS. Politična stranka, ki je bila s pravnomočno odločbo pristojnega sodišča prepoznana kot kršilka veljavne ustave in zakonodaje v RS, ne more sodelovati na naslednjih lokalnih, državnozborskih in/ali predsedniških volitvah.

  Trdno sem prepričan, da bi predložene drastične spremembe možnosti mnogo bolj selektivnega in preglednejšega financiranja političnih strank okrepile nujne vezi med člani, simpatizerji in volivci ter strankami, da bi povečale vpliv državljanov na politične stranke ter s tem tudi na “polnokrvnost” demokracije na Slovenskem. In nobenega dvoma ni, da bi omenjena sprememba povrnila tudi zaupanje državljanov in volivcev v volilni sistem ter v demokracijo na Slovenskem, kar bi povečalo volilno udeležbo s tem pa tudi legitimnost legalno izvoljenih organov in funkcionarjev v RS.

  Všeč mi je

 2. Kot vse izgleda, no bo uspelo levici s pomočjo posojilniške atere diskreditirati janše in njegove SDS. Vsak ljubi dan, po večerovem fontalnem napadu privre na dan nova in nova svinjarija, ki jo je povzričila vladajoča kontinuiteta. Včasih slišimo o stelu v kolenu, včasim o samouničenju, v osnovi pa gre za skrajno nesramno enostransko preganjanje političnih nasprotnikov.
  Pri vseh teh zadevah ni moč govoriti o kašni enakopravnosti in poštenosti..

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s