Trump podelil Fake news nagrade

Ameriški predsednik Donald Trump je na spletni strani republikanske stranke objavil dolgo napovedovan spisek nagrad za najbolj lažnivo poročanje. V ameriških medijih lahko beremo, da kar nekaj teh zgodb res ni bilo najbolj točnih. Za nekatere so mediji tudi objavili popravke. Na prvem mestu je nobelovec Paul Krugman za članek v New York Timesu, da si trgi ne bodo nikoli opomogli od Trumpa. Komentator je na dan, ko je bil novi predsednik izvoljen, napovedal padec vrednosti delnic na borzi po izvolitvi Trumpa, dejansko se je zgodilo natančno obratno.

CNN kar štirikrat, a na vrhu ne

tvit o podelitvi nagrad Fake news

Nagrade je za različna poročanja in članke Trump podelil še celi vrsti medijev: New York Timesu sledijo ABC News (2), CNN (3), Time (4), Washington Post (5), CNN (6), CNN (7), Newsweek (8), CNN (9), The New York Times (10)…

Celoten zapis o nagradah Fake news in spisek nagrad s pojasnili, zakaj so podeljene, je dostopen na povezavi na spletno stran republikanske stranke:  https://gop.com/the-highly-anticipated-2017-fake-news-awards/

Razglasitev, kateri mediji so najbolj lažnivi v ZDA, je Trump najprej napovedal za prejšnji teden. Ko jih je ta teden objavil, se je najprej zrušila spletna stran, na kateri je to storil, morebiti zaradi velikega navala obiskovalcev.

Da predsedniki držav ostro kritizirajo medije in ne obratno, je precej nenavadno. Pri Trumpu je to najbrž nadaljevanje volilne kampanje, v kateri je s takšnimi povsem neobičajnimi pristopi presenetljivo premagal favoritko Hillary Clinton. Ost kritike Trump pogosto usmerja predvsem proti delu ameriških medijev, ki so zelo kritični do njegove politike. Takšna je denimo televizija CNN, ki je na lestvici tudi največkrat omenjena. A po anketah, ki jih opravljajo v ZDA, ljudje čisto na vrh lažnivcev postavljajo tudi medije, ki so izrazito naklonjeni republikancem in Trumpu.

Nova anketa o Fake news pri nas

Za Slovenijo anket, kateri medij je najbolj lažniv, doslej nisem opazil. Zato sem možnost izbire med večjimi televizijami, dnevnimi časopisi in dvema tednikoma pred tednom ponudil v Spletnem časopisu. Glasovali ste lahko za največ tri medije.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Po odgovorih bralcev sta bila na vrhu daleč pred vsemi Mladina in POPTV. Rezultat je bil takšen:

[poll id=”23″]

Zaradi ugovorov, da anketno vprašanje ni bilo pošteno, ker ne vključuje Spletnega časopisa, ponujam novo dopolnjeno anketo o medijih, ki širijo največ laži po spletu. Glasujete lahko tudi tokrat za tri medije:

[poll id=”25″]

O manipulacijah in lažeh v slovenskih medijih lahko več preberete v knjigi, ki je po ponatisu spet dostopna na povezavi:

 

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Trump podelil Fake news nagrade

 1. Hi. . . . .hi . . . .g. Jančič ?
  Kdo bi pa pri nas, v naši državi lahko podelil , oz. podeljeval take slavne nagrade? Hja, vsaj dva, najmanj dva bi morala biti . Raje ne pišem naprej.
  Vi pa le še pišite, saj vas radi beremo !!

  Všeč mi je

 2. Pingback: Kateri medij v Sloveniji najbolj laže? – Spletni časopis

 3. ..Vašo strokovnost – težko dojamejo.. ljudje,ki vidijo č/b – kajti,vaša razmišljanja in novinarsko znanje je primerljiva / švedskemu barvnemu krogu/….sem bil nekaj let v ˝objemu ˝ Dnevnik /CZaložba / TIskarna LPravica 1969 /1975…graf. oblikovalec /teh. urednik Kol.oddelek CZ…. želim vam – lep dan – 🙂

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s