Nalezljivo: Ošpice prihajajo s tujci in prebežniki

Zaradi dveh primerov ošpic v zadnjem mesecu so mediji tej nalezljivi bolezni posvetili veliko pozornost. V nedeljo ta teden pa je bil odkrit še tretji primer ošpic pri predšolskem otroku, ki je bil v preteklosti cepljen z enim odmerkom cepiva proti ošpicam, so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Del poročanj so tudi opozorila o koristnosti cepljenja proti ošpicam, ki so v državi to bolezen dejansko skoraj odpravila. Države zahodne Evrope obveznosti cepljenj skoraj ne poznajo. Izjema je Italija, kjer so obvezno cepljenje uvedli lani, ker se je število ošpic tam močno povečalo. Najbrž tudi zaradi močnih migracij. Oba letošnja primera ošpic v Sloveniji sta povezana s tujino: prišla sta iz Srbije in Kosova.

Katere nalezljive bolezni ubijajo

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen pri ljudeh, ki se prej še niso srečali z njo, oziroma nimajo ustrezne količine zaščitnih protiteles. Smrtnost je največja pri otrocih, mlajših od pet let, in imunsko oslabljenih bolnikih. Od tisoč obolelih za ošpicami umre eden do treh bolnikov. Pljučnica je najpogostejši vzrok smrti v šestih od desetih primerov smrti zaradi ošpic. Čisto v absolutnih številkah v primerjavi z gripo ošpice niso zelo smrtne: v letu 2016 ni v Sloveniji nihče umrl za to boleznijo, za gripo pa je umrlo vsaj 25 oseb. Na spodnji tabeli, ki jo je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), lahko preberete, katere so še druge nalezljive bolezni, ki so se v letu 2016 končale s smrtjo in število umrlih bolnikov.

V letu 2016 je bil v Sloveniji prijavljen en primer ošpic, okužba je prišla iz tujine.  Zbolela je ženska, iz starostne skupine od 30 do 49 let. Bolnica ni bila hospitalizirana, podatki o cepljenju niso bili znani, je objavil NIJZ. V  letu 2017 je bilo šest primerov te bolezni. V zadnjem času pa še tri:  pet letnega otroka, ki se je okužil v Srbiji, odraslo osebo, ki se je okužila na Kosovu in nazadnje predšolskega otroka, ki je bil v preteklosti cepljen z odmerkom cepiva proti ošpicam, za katerega še ni znano, kje je vir.

Ošpic je več na vzhodu in jugu Evrope

Na spodnji tabeli, ki jo najdete na spletni strani Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (European centre for disease prevention and control – ECDC), si lahko ogledate število prijavljenih ošpic v državah EU po mesecih od decembra 2016 do novembra 2017.

 

Največ prijav (41 odstotkov) je bilo iz Romunije, ki je imela tudi največ prijavljenih primerov ošpic (302 na milijon prebivalcev), sledi Italija s 35 odstotki vseh prijav v EU,  82 primerov na milijon prebivalcev. Po incidenci je s 58 obolelih na milijon prebivalcev tretja Grčija. V preteklem 12-mesečnem obdobju so v EU zabeležili 34 smrti zaradi ošpic: 23 v Romuniji, štiri v Italiji, dve v Grčiji in po eno v Bolgariji, Franciji, Nemčiji, na Portugalskem in v Španiji. Grafično je razširjenost ošpic takšna:

 

Cepljenje je precej učinkovito

Po uvedbi cepljenja v letu 1968 se je pojavljanje ošpic v Sloveniji bistveno zmanjšalo v primerjavi z obdobjem pred cepljenjem…

Celoten članek lahko preberete na povezavi: Nalezljivo: Ošpice prinašajo tujci in prebežniki — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s