Visoko Janša, Židan in Šarec, vse nižje pa Cerar, Erjavec in Mesec

Raziskave javnega mnenja manj kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami še kar naprej  kažejo neverjetno sliko: med najmočnejšimi strankami v državi je Lista župana Kamnika Marjana Šarca, ki na državni ravni praktično ne obstaja. Največji vladni stranki SMC Mira Cerarja in Desus Karla Erjavca, ki vladata državi, pa sta po trenutnih rezultatih nekje proti dnu, kjer stranke za prevzem oblasti pravzaprav niti ne konkurirajo resno.

Je LMŠ prva,druga, tretja…?

Lista Marjana Šarca se je na tretje mesto, takoj  za SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana in daleč pred vse druge stranke uvrstila tudi po raziskavi, ko jo je v nedeljo objavila Nova24TV. Za to televizijo je moč LMŠ tokrat sploh prvič merila agencija Parsifal SC. Pred tem se je čisto prvič Šarec s svojo lokalno stranko na državni ravni pojavil zelo visoko decembra, ko je časopis Delo objavil, da je celo na prvem mestu, kjer je po njihovi meritvi prehitel SD Dejana Židana. Po vzporedni meritvi Ninamedije (Za TVSLO) pred tem in pozneje je bil krepko nižje.  Od vseh drugih raziskav je Delova konec lanskega leta odstopala še po tem, da je bil pri njih Židanov SD pred Janševo SDS. Po ta mesec objavljenih rezultatih so se na Delu po vrstnem redu na vrhu spet približali drugim raziskavam: prvi je tudi pri njih spet Janša. Šarec je bil januarja po Delu drugi. Januarska raziskava Dela še ni merila posledic zadnje afere s posojilom, ki se mu je SDS morala prejšnji teden naglo odpovedati. Je pa vsaj deloma to že zajela raziskava Nove24TV, kjer je SDS še prva, a z majhno prednostjo pred SD,  visoko – na tretjem mestu – pa se zdaj tudi po tej raziskavi pojavi LMŠ.  Šarec sicer ni preskočil Židana in Janše, je pa ta trojka daleč pred drugimi strankami.

Nihanja deležev stranke Lista Marjana Šarca po raziskavah, ki so to novo stranko merile od nastanka, so grafično (Šarčeva črta je edina s prekinitvami) takšna:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Iz rezultatov v raziskavah, ki jih objavljajo različni mediji, sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in tudi z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore. Iz grafičnega prikaza sem izločil manjše stranke, katerih rezultate posebej analiziram konec vsakega meseca v primerjavah raziskav, ki jih objavljajo tri televizije.

 

Advertisements

4 thoughts on “Visoko Janša, Židan in Šarec, vse nižje pa Cerar, Erjavec in Mesec

 1. Mene pa zanima, kdaj bodo zraven rezultatov merilci objavili tudi metodologijo? Pa ne samo numerusa, ker je to neresno za tiste, ki vsaj malo vemo nekaj o metodologijah! Šele takšna raziskava bi bila res kredibilna, saj je vse ostalo zgolj flancanje, da o morebitnem reprezentativnem vzorcu sploh ne govorim!
  Sicer pa kar se Liste Marjana Šarca tiče – stranka, ki pet mesecev pred volitvami nima na državnem nivoju vzpostavljene niti osnovne infrastrukture politične stranke, pa bi naj bila odločilni faktor za zadeve po volitvah! A ta zgodba ne spominja nekoliko na SMC v letu 2014 pred volitvami? Kaj se je v zvezi z SMC dogajalo po volitvah 2014 je znano in dokumentirano. A si ljudje želijo še ene ponovitve, in sicer tokrat z Listo Marjana Šarca ter v letu 2018?

  Všeč mi je

 2. Mesečno objavljane ankete “javnega mnenja” so v Sloveniji postale priljubljeno orodje agit-propovskega zlorabljanja, ponarejanja oz. potvarjanja javnega mnenja, s katerimi praviloma neznani naročniki iz vrst vladajoče strankokracije in mafijsko organiziranega politično-kriminalnega podzemlja vztrajno usmerjajo nekritično in slabo obveščeno večino volilnega telesa.

  V votli in prazni veri, da gre za znanstveno oz. profesionalno neoporečne rezultate cehovsko standardiziranih meritev in nepristranske interpretacije neoporečno izmerjenega javnega mnenja, saj se pod meritve podpisujejo vedno ista in vedno enako “svetovljansko” zveneča imena pravnih oseb, volivci – in celo kateri od samooklicanih političnih analitikov – vedno znova nasedajo, še zlasti, kadar ankete dobro kažejo “našim”.

  Kot kaže, nekateri najbolj ideološko in strankarsko bojeviti ter topoumni izvajalci in interpreti pristran(kar)skih potvorb javnega mnenja ter nekateri medijski uredniki še niso pogruntali, da z vsako zgrešeno meritvijo javnega mnenja ter z vsako “poetično” neresnično interpretacijo statističnih izidov upada zaupanje ogoljufane in nalagane javnosti v ankete javnega mnenja ter v množične medije, ki take neprofesionalne, neetične ter politično zlorabljane in sfrizirane meritve ter interpretacije objavljajo.
  Na dolgi rok si tako neprofesionalni merilci in interpreti javnega mnenja ter neprofesionalni medijski uredniki sami zanesljivo kopljejo grob, v katerem jim, hvalabogu, ne bo nihče več niti prisluhnil, kaj šele, da bi jim zaupal in celo verjel!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s