Preklic: Vlada pri Glavini po poti SDS Janeza Janše

S pojasnili šef nadzornega sveta SDH Damjana Beliča, da sta se šefica uprave Lidija Glavina in članica uprave SDH Nada Drobne Popovič kar sami odrekli povišanju plače, ki jima ga je pred božičem dodelil Beličev nadzorni svet, se je včeraj seznanila vlada.

Glavini je nadzorni svet pred božičem plačo iz 11.000 evrov povišal na 15.496 evrov (za 4.400 evrov), članici uprave Nadi Drobne Popovič pa v enakem deležu na 13.947. Oboje je bruto na mesec.

Hitra sta si kar sami ukinili povišico

Po poslanskih vprašanjih in protestih iz opozicijske SDS in celo vladne SD, da je tako visoka “božičnica” nedopustna, je vlada problem rešila podobno kot SDS Janeza Janše v primeru posojila, ki so ga najeli od Dijane Đuđić: odločitev o povišanju plač so morali v SDH, v katerem ima vlogo lastnika vlada, preklicati in razveljaviti. In to so hitro tudi storili.

Na letni ravni je bilo skupaj povišice za kakšnih sto tisoč evrov. V dobrih štirih letih je to že enako posojilu, ki se mu je ta teden po ostrih kritikah medijev odrekla SDS. Le da vrhu SDH denarja, ki ga za zdaj (še) ne bodo dobili, ne bi bilo treba vračati kar je značilno za posojila.

Razlika med dogodkoma je še v tem, da vlado zaradi povišanja plač v prihodnjih letih zanesljivo ne bo doletela kakšna globa. Povišanje ni bilo nezakonito; bi pa šlo na račun davkoplačevalcev, vladajočim pa bi škodilo v pogajanjih s sindikati, predvsem pa bi ceno nenadne velikodušnosti koalicijske stranke (SMC, Desus, SD) zanesljivo plačale na volitvah.

Iz vlade so javnosti pozneje dogajanje predstavili s takšnim sporočilom:

“Predsednik nadzornega sveta (NS) slovenskega državnega holdinga (SDH) Belič se je na podlagi vabila danes udeležil seje vlade, na kateri je pojasnil predhodno posredovane pisne obrazložitve, in sicer podatke o gibanju prejemkov poslovodstva SDH in predhodnice Slovenske odškodninske družbe, sklepih NS SDH, v katerih so opredeljeni kriteriji za dvig prejemkov upravi SDH, in datumih sej, ko je NS SDH razpravljal o tej temi. Navedel je argumente, razloge in utemeljitev odločitve NS SDH za potrditev dodatkov k pogodbam o zaposlitvi predsednice in članice uprave SDH ter dejstva, ki so nastopila po 4. januarju.

Uprava SDH je 8. januarja namreč obvestila NS SDH, da predlaga sporazumno odpravo aneksov k pogodbama o zaposlitvi z dne 27. december 2017. NS SDH se je 10. januarja nato sestal na izredni seji, na kateri je sprejel omenjeni predlog za sporazumno odpravo aneksov, o čemer je NS SDH že obvestil javnost.”

Advertisements

2 thoughts on “Preklic: Vlada pri Glavini po poti SDS Janeza Janše

  1. Hja, no ? Seveda naslovi z omenjanjem SDS in JJ najbolj pritegnejo tudi nas, desnake . Prvak stranke in stranka sama je tolikim stopila na žulj, da je vsaka poteza, ki jo naredi, takoj pod drobnogledom
    Tole, kar se dogaja, je bi posledica neumne poteze. Upam, da res kaj več izvemo, da ne bomo preveč ” naložili”,
    Pa še čivk. . . . . . predsednik moje stranke bi se nujno moral malo ” polikati “, kot se enemu kulturnemu voditelju spodobi. Vem, da je kar naprej na tapeti, pa vendar včasih deluje in reagira preveč nagonsko. Twitter ni zanj !

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s