Rebernikova odstavljena: Kakšne televizije si ne želi Jani Möderndorfer

Zaradi pogovora z opozicijskim voditeljem Janezom Janšo v Odmevih javne televizije v torek, ki je politike na levi precej razburil, je bilo pričakovati, da se bodo znova razvnele polemike o discipliniranju največjega javnega zavoda z odstavljanjem odgovorne urednice Jadranke Rebernik.  Sklep, da je odstavljena, je Rebernikova že v četrtek tudi dobila, so ta dan točno opoldne sporočili iz RTV Slovenija. Razpravo, da javna RTV ni dovolj poslušna, je čisto javno sprožil pomemben poslanec vladne SMC Jani Möderndorfer s takšnimi sporočili na spletnem omrežju:

 

Sporočilo iz RTV: Sklep je vročen

Iz RTV so v četrtek opoldne javnost obvestili tako:

Jadranki Rebernik (je) vročen sklep o razrešitvi s funkcije odgovorne urednice UPE Informativni program Televizije Slovenija. Sklep o začetku postopka za njeno razrešitev je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc sprejel na osnovi predloga direktorice Televizije Slovenija dr. Ljerke Bizilj. Po opravljenih zagovorih pri generalnem direktorju dne 7. 11. 2017 in 29. 11. 2017, predhodnem pozitivnem mnenju UPE Informativni program Televizije Slovenija z dne 20. 12. 2017 ter po temeljitem premisleku se je odločil za njeno razrešitev. Da bo delo znotraj Informativnega programa Televizije Slovenija potekalo nemoteno in gledalci ne bodo prikrajšani, je za vršilca dolžnosti odgovornega urednika na predlog direktorice Televizije Slovenija imenoval Vanjo Vardjana. Razpis za odgovornega urednika Informativnega programa TV Slovenija bo objavljen v najkrajšem možnem času. Jadranki Rebernik je bila ponujena pogodba o zaposlitvi znotraj Informativnega programa Televizije Slovenija.”

Ko gledanost raste odstavimo urednika!

Hkrati z nastajanjem spremenjenega nadzornega in programskega sveta RTVS, kjer si je velikansko večino konec lanskega leta zagotovila sedanja vladna koalicija, ta teden pa so predstavnike volili še zaposleni, generalni direktor Igor Kadunc že nekaj časa drugič odstavlja odgovorno urednico Jadranko Rebernik, ki ni levičarka.  Prvič, lani julija, mu čisto dobesedno niti ni uspelo odstavljati same Rebernikove, takrat je programskemu svetu predlagal kar odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker mu ta ni bila pripravljena na pladnju ponuditi Rebernikove. Rebernikova je po gledanosti glavnih poročil v prejšnjem letu dosegla precej izstopajoče rezultate. Podrobno so Kadunčevi razlogi za odstavljanje Rebernikove opisani v povezanem članku, kazalci gledanosti informativnih oddaj v lanskem letu pa so bili takšni (levi stolpec se nanaša na vse gledalce, desni pa tiste med 18 in 49 let):

Vzpon je zaznan pri najpomembnejših poročilih ob 19 uri, kjer se je gledanost krepko popravila. Še vedno pa upadajo Odmevi, ki so druga paradna oddaja. Da bo Kadunc odstavljal Rebernikovo je bilo jasno takoj, ko je bil izvoljen. Rebernikova namreč velja za precej zmerno in nikakor ne levičarsko urednico, kar za levico, ki je in bo obvladovala programski in nadzorni svet RTV v volilnem letu ni dobra rešitev.

Nenavadno dolg postopek odstavljanja

Ker je bilo julija lani za odstavitev Biziljeve le 14 programskih svetnikov (pogoj pa je 15), so takoj odstopili  Sašo Hribar, takratni predsednik programskega sveta Miran Zupanič in član Domen Savič. A po poletnih počitnicah je Biziljeva odstavitev Rebernikove Kaduncu vendarle predlagala, Kadunc pa je v času vseh svetih Rebernikovo tudi uradno seznanil, da jo odstavlja. Obvestilo je po kurirju dobila na pokopališče, kjer je bila s sorodniki na grobu staršev. Konec decembra je bilo še glasovanje novinarjev, ali se strinjajo z odstavitvijo najpomembnejše urednice javnega zavoda RTV Slovenija. Od 167 upravičencev je na glasovanje prišlo 74 novinarjev. Od teh je za odstavitev odgovorne urednice informativnega programa glasovalo slabih 65 odstotkov glasujočih ali 47.

Po televiziji je bilo takrat takoj slišati šepet, da je za najpomembnejši uredniški položaj menda zainteresiran Vanja Vardjan, ki bi ga Kadunc lahko postavil za v.d.-ja, a v skoraj mesecu dni Biziljeva in Kadunc nista predlagala začasnega urednika namesto Rebernikove. Vardjan, ki je bil že urednik razvedrilnega programa,  se je leta 2004 v nekoliko bolj spotakljivih in rumenkastih medijih pojavil tudi v nenavadni aferi z Monico Viti. Takrat so mediji pisali celo o policijskem posredovanju zaradi poskusa posilstva (24ur.com) in o ovadbah (Delo), a pozneje kakšnega resnega kazenskega postopka proti Vardjanu ni bilo.

Razplet glasovanja do nedelje

Ali je postopek zamenjevanja počasen je sicer relativno, kar imamo po referendumu v času prve vlade Janeza Janše sedanji zakon o RTV urednik informativnega programa še nikoli ni bil odstavljan in zato ni mogoče primerjati. Zakon to možnost dopušča le v skrajnih primerih, ker Kadunc za odstavitev uporablja tudi politično argumentacijo (primer Thompson), pa se lahko na sodiščih, če bo spor, še zaplete.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Pred novim letom mi je generalni direktor sporočil, da bo po glasovanju ali odstaviti Rebernikovo o nadaljevanju postopkov pravočasno obvestil javnost. Torej, ko bo se bo odločil. To je storil danes..

Ali bo Sašo Hribar, ki kandidira tudi še za člana državnega sveta, spet postal član programskega sveta RTV Slovenija in ali bo nekdanja poslanka DL Gregorja Viranta, danes pa glavna piarovka (vodja službe za komuniciranje RTV Slovenija) Polona Komar postala članica nadzornega sveta RTV Slovenija, bo najbrž znano v nedeljo. Do takrat bodo še prihajali glasovi po pošti, ki bodo odločili, koga so na RTV po tesnem rezultatu glasovanj v začetku tedna izvolili za zastopnike. Več o tem glasovanju, kdo vse bo v novem programskem in nadzornem svetu, je dostopno v povezavem članku.

 

 

Advertisements

17 thoughts on “Rebernikova odstavljena: Kakšne televizije si ne želi Jani Möderndorfer

 1. Tisti rezultati o gledanosti niso verodostojni! Meri jih Nielsen s tehnologijo staro 40-50 let. Danes vsak ponudnik TV preko kabla točno ve kaj se gleda! Me prav zanima dejanski rezultat.

  Všeč mi je

 2. Kolegi na Televiziji RTV! Pa ste že dojeli, da generalni direktor RTV ni več Janez Vipotnik?! Ki je bil za direktorja postavljen od CKZKS! Tako kot tisti pred njim in za njim še Janžič.
  Cvikam, da kljub dobrim 26 letom RS tega še niste akceptirali.

  Všeč mi je

 3. Če je to res, da so zaradi tega, ker je Rosvita gostila Janšo, odstavili Rebernikovo, potem je to huda mentalna poškodba direktorja RTV. Ne odobravam komentarja Janija politika, kakor tudi nisem odobraval twita Janeza, uperjenega zoper dve novinarki. No, ta je bil škandalozen, Janijev pa neprimeren. Sem za svobodo novinarskega poročanja, novinar mora biti nedotakljiv, tako kot narodnost, spol, rasa…..Vedno sem in bom cenil novinarje, ki se ne ozirajo na politiko. Poročajo pač, žal smo bili prevečkrat priča, da so jih nosilci oblasti odstavili.

  Všeč mi je

  • Močno lahko dvomimo da je vd Igor Kadunc uporabil ta postulat svobode govora, oziroma gostovanje Janeza Janše v”ODMEVIH”,ker bi bil to lahko postalo kršenje ustavnih pravic demokratičnega poročanja !Nedvomno pa obstajajo pritiski z vrha uradnih oblasti,ker se nahajamo v predvolilnem času.Sicer bi pa morali v programskem svetu in v uredniških redakcijah, zamenjati vsaj eno tretino ljudi glede na predvajani filmski in dokumentaren žanr, ki je kot vemo ne dolgo tega promoviral vsebine alias velikega CHE.Da bi pa na vodilne položaje vpeljevali stare komi kadre,je pa popoln nesmisel oziroma fiasko ideološko obremejenih oseb iz polpreteklih časov samoupravljanja, kar osocira na še večjo dekadenco stanja v naši razburkani domovini RS !?

   Všeč mi je

 4. Na RTV in v “vzporednih institucijah” KPS so popolnoma znoreli. Če je pred kamerami predstavnik opozicije, mora biti prispevek “uravnotežen”. Če pa je pred kamerami predstavnik levice ali predstavnik krvavih revolucionarjev, pa “uravnoteženost” ni vedno potrebna. Vi ste popolnoma nori! Tako kot gledalci, ki za tako zblojeno institucijo še vedno (???) plačujejo harač.
  V Grčiji so nedolgo tega nacionalno televizijo celo ukinili ali prepovedali.
  Rebernikovo postavte nazaj! Popit-Jokl je že med pokojnimi!

  Všeč mi je

 5. Zakaj pa bi naj bil novinar nedotakljiv tudi v primeru, ko širi polresnice ali celo laži? Meni osebno se je zgodilo (že v času Slovenije), ko je novinar Dela širil o meni laži, pa mojega odgovora ni hotel objaviti niti Delo, niti ostali časopisi skupaj s Slovencem. Prav zaščita novinarjev je zgodba iz prejšnjega (in očitno tudi sedanjega) je tista, ki omogoča njihovo hlapčevanje!

  Všeč mi je

 6. “Jadranki Rebernik vročen sklep o razrešitvi s funkcije odgovorne urednice UPE Informativni program Televizije Slovenija. Sklep o začetku postopka za njeno razrešitev je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc sprejel na osnovi predloga direktorice Televizije Slovenija dr. Ljerke Bizilj.”

  Kot je videti, si je generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc po dolgotrajnih pritiskih vendarle oblastniško uklonil in podredil direktorico TV SLO dr. Ljerko Bizilj, kar se utegne v nadaljevanju izkazati za prelomno točko že dalj časa napovedovanega in pričakovanega preboja ultra leve lustracije tistih urednikov in novinarjev, ki so na javnem zavodu RTV Slovenija še ostali zvesti profesionalni novinarski etiki in odgovorni najširši javnosti uporabnikov radijskih in televizijskih programov ter ki se (še) niso uklonili in podredili pritiskom prevladujoče večine enostran(kar)skih nadzornikov, svétnikov, direktorjev, urednikov in dreserjev javnega mnenja neprikrito v službi formalnih in neformalnih omrežij vladajoče kleptokracije.

  Všeč mi je

 7. Kje ste? Banda 571, sedaj imate zopet priložnost da podpišete peticijo o terorju oblasti nad novinarji in jo razpošljete po svetu na naslove najvišjih politikov, uredništev ugednih časopisov in revij in seznanite nevaldne organizacije, ki skrbijo za človekove pravce. Sedaj imate dejanske dokaze, da se novinarje odstavlja zaradi političnega prepričanja. Sedaj imate dokaz, da so flagrantno kršene človekove pravice.
  Sedadj imate dokaz, da so se dokončno vrnili in usidrali svnčeni časi, kakršni so v Slovenii vladali v sedmdesetih letih prejšnjega stoletja.
  Uf, uf, to pa je hudo. Slovenija se je vrnila skoraj 50 let nazaj in to pod vlado znanega humanista, ustavneg sodnika in profsoreja Ljubljanske fakultete dr. Mira Ceararja.
  Mar mu to ne bo odlična ferrenca, da bo nastopal v mednarodni areni kot tolmač človekovih pravic?
  Vsem volivkam in volivcem pa je to dokaz, da se da enako ravnati brez Popita in brez Dolanca.
  FDV je namreč v teh leth sproduciral toliko kvalitetnega kadar, da je popolnoma prevzel vlogo uničujočih boljševističnih teroristov, ki so vladali v komunistični Sloveniji in uvedli enoumje.

  Všeč mi je

 8. Peter, vemo katera ideologija temelji na laži in cinizmu.
  Z njo ne moreš na lahko, potrebni so veliki pretresi. Tega ne zmorejo novinarji sami.

  Sicer pa je treba vse javne hiše porušiti, bi dejal novodobni Katon, če jih ne znamo ali nočemo ali ne moremo uporabljati po načelih demokracije, za katero naj bi se nekoč odločili.

  Všeč mi je

 9. V demokratični in pravni državi ni nedotakljiv nihče, če ne govori resnice – kar velja tudi za novinarje! Vsak se ima namreč pravico braniti, če se o njemu govori neresnica, kar seveda velja za demokratično in pravno državo! To je načelno stališče, ki je neodvisno od konkretnega primera!

  Všeč mi je

 10. Pingback: RTVSLO: Sašo Hribar je spet postal programski svetnik – Spletni časopis

 11. Pingback: RTV: Kadunčeva brezplačna usluga Požarju in vrnitev Saša Hribarja – Spletni časopis

 12. Dokler ne bo prišlo do množičnega javnega preklica novinarskega foruma 571, oziroma javnega odstopanja od podpisov zavedenih novinarjev, je odveč vsaka razprava o slovenskem novinarstvu…

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s