Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo (II. del)?

Pojasnila, zakaj so šefici uprave slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidiji Glavina za štirideset odstotkov povišali plačo, je na seji vlade zahteval kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan. A odgovorov Židan še ni dobil. Kot je sporočil v spletni komunikaciji bo vlada o tem razpravljala čez teden, ko bo na sejo vlade prišel tudi šef nadzornega sveta SDH Damjan Belič.

Po Logarju in Muršičevi še Židan

Plače je Glavini za 40 odstotkov povišal nadzorni svet. V nadzornem svetu je ob Beliču še njegov namestnik Duško Kos, člani so Igor Kržan, Andrej Bertoncelj in Janez Vipotnik. Da je nenadno povišanje plače sprožilo veliko čudenje, sem poročal že pred novim letom, ker sta kar dva poslanca v času praznikov od vlade zahtevala pojasnila o tej nenadni velikodušnosti.  Ob Anžetu Logarju iz opozicijske SDS je pojasnila, zakaj njena vlada nenadoma krepko viša plače šefici Glavina in članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič, zahtevala še Bojana Muršič iz vladne SD. Židan je že pred novim letom napovedal, da bo na vladi zahteval odgovore in takrat dodal: “Sem pa zaskrbljen. Število zadev, ki jih bo naslednja vlada morala sanirati, se povečuje. Pa lep pozdrav.”

Danes je nekdanjemu ministru Mateju Lahovniku Židan po seji vlade tvitnil to:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Iz vlade so dogajanje pojasnili s takšnim sporočilom:

https://platform.twitter.com/widgets.js

Višino prejemkov uprav mora SDH razkriti v letnih poročilih. Zadnje je bilo objavljeno za leto 2016, takrat je sredi leta Glavina vodenje SDH šele prevzela. Podatki o plačah in drugih ugodnostih uprave za leto 2016 so  bili takšni:

V parlamentu je, a že po novem letu, na vladni naslov odpotovalo še tretje zaporedno poslansko vprašanje o višanju plač. Tokrat sprašuje še poslanec SDS Franc Breznik, ki podobno kot že prej Logar in Muršičeva pove, da je v medijih zasledil, da je nadzorni svet SDH 22. decembra 2017 povišal osnovno plačo predsednici uprave Glavini na 15.500 eurov, s tem pa tudi drugi članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič.

Breznik: Je Vipotnik primeren?

Nadzorni svet je – trdi Breznik – osnovno plačo predsednici uprave zvišal manj kot teden dni po imenovanju Janeza Vipotnika za člana Nadzornega sveta SDH.

Breznik o tem vladi piše:

“Janez Vipotnik, ki živi in dela v Londonu, je po nekaterih informacijah opravil izpit za nadzornika šele nekaj mesecev pred imenovanjem za člana Nadzornega sveta SDH in do imenovanja ni nadzoroval poslovanja katerekoli večje družbe, ki bi bila primerljiva s SDH. Znan pa je po tem, da je v času pred in po osamosvajanju opravljal direktorske funkcije v podjetjih tik pred njihovim propadom. To velja za takratno družbo Iskra in kasneje tudi za NLB d.d., ko je bil član upravnega odbora pred prvo dokapitalizacijo, ki je preprečila stečaj NLB d.d. Oseba, ki je z njim sodelovala je o njemu in njegovi vlogi po osamosvojitvi povedala sledeče: »Enkrat je prišel Gosar, nekdanji direktor Mercatorja, Nano Vipotnik (Janez Vipotnik) iz Iskre, pet jih je bilo, velikih direktorjev. In je rekel, da bi naredili tako, kot je rekel Mencinger, da bi pet odstotkov podjetja podarili direktorjem, potem bi pa oni v petih, desetih letih iz dobička izčrpavali podjetje in bi ga na koncu privatizirali, posojilo bi pa dala Ljubljanska banka ali pa Mariborska banka.« Bil je in je še vedno kader tranzicijske levice, ki naj bi po mnenju vlade učinkovito opravljal funkcijo nadzornika, čeprav ne živi v Sloveniji in takšne funkcije do tega imenovanja sploh še ni opravljal.”

Breznik sprašuje vlado ali bo, ker je leta 2015 zamenjala upravni odbor DUTB zaradi previsokih plač, enako ravnala tokrat in ali držijo navedbe, da je Janez Vipotnik opravil izpit za nadzornika šele nekaj mesecev pred imenovanjem za nadzornika SDH in to celo preko predsednice uprave SDH Lidije Glavina. Vlado sprašuje tudi, ali je prav, da državni SDH nadzorniku Vipotniku za vsako udeležbo na nadzorni seji plačuje potne stroške iz Londona, ki so višji kot nadomestilo za udeležbo na sejah.

Celotno že tretje poslansko vprašanje je takšno:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2018/01/de6150da56c9ed2dc697.pdf”%5D

 

Advertisements

4 thoughts on “Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo (II. del)?

  1. To, kar zdaj počnejo poslanci in ministri iz strank vladajoče koalicije (SMC-Desus-SD) ob 40-odstotni povišici članic uprave v SDH, je več kot prezirljivo in žaljivo ter predvsem skoz in skoz lažnivo in zavajajoče sprenevedanje pred volivci in davkoplačevalci v RS. Kako lahko zdaj za javnost igra “pravičnika” prvak stranke SD Dejan Židan, ko pa ima npr. “svojega” partijskega odposlanca v nadzornem svetu SDH v osebi starega in zvestega “aparatčika” stranke SD Duška Kosa. In podobno velja tudi za prvaka SMC in Desusa, ki prav tako zdaj diletantsko “vihata nos” nad svinjarijo v SDH, pri kateri sta sama ves čas “držala svečo”.
    Vlada dr. Mira Cerarja in vladajoča koalicije SMC-Desus-SD, ki je pripravljena zaradi trmoglavega zavračanja nekaj evrov zahtevanega dodatka najnižje plačanim delojemalcem spraviti na cesto in v generalni štrajk nenehoma goljufano, ponižano in prezirano slovensko delavstvo iz zasebnega in javnega sektorja, preplačuje člane uprav in nadzornih svetov v državnih podjetjih in agencijah, ki zelo slabo delujejo in prinašajo v državni proračun komaj kaj otipljivega dobička.

    Všeč mi je

  2. Sprovocirana in z vlado usklajena “stavka” je odlicen in sprevrzen spin tako “zeta “tov. Kucana kot sedanje vlade. Tako jaz vidim stvari, saj naj bi vlada, kao, podlegla sindikatom in, voila’, dala visje place in si zagotovila glasove lenuhov in lenuhinj, ki jih je polno v bifejih v delovnem casu. Predvsem javnih usluzbencev! A ne delajmo krivice: zdravniki, medicinske sestre, policisti, gaslici delajo! Solniki imajo po max 6 ur dnevno…Svizec, zavij najprej cokolado, pa ti bomo verjeli, da se “boris “ za solnike! Dokler bo delavec vzdrzeval lenuhe od tretjega, cetrtega ranga presstitutov, na ministrstvih in zavodih, bo golobicizem veseljacil…do bridkega konca obstoja Slovenije.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s