Zadolževanje: Vlada išče kakšne tri milijarde evrov!

Vlada mora nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo letos zadolžila vsaj še za dodatno milijardo evrov.  Zato ni posebno presenečenje, da je že prvi delovni dan v letu finančno ministrstvo objavilo, da pričakuje izdajo desetletnih obveznic “v kratkem”. Pri tem bodo pomagale banke Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in NLB, so včeraj sporočili iz finančnega ministrstva.

Zakaj 2.2 milijarde evrov zadolžitve?

Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic. Ker presežka, ko gre za letne prihodke in odhodke kljub visoki gospodarski rasti načrtuje le slabih 51 milijonov evrov, vse največje privatizacije pa so ustavljene, je za plačilo glavnic starih dolgov nujno novo zadolževanje. Vlada se bo za te dolgove letos zadolžila nekaj manj kot mora plačati, ker se je za letošnja vračanja kreditov deloma zadolžila že lani. V večletnem pregledu, koliko posojil bo treba odplačati, finančno ministrstvo navaja nekoliko nižjo številko kot je načrtovana v državnem proračunu. Kako bo prihodnja leta treba vračati sposojeni denar, kaže grafika:

Zadolžitev v letošnjem letu bo najbrž še krepko večja od 2,2 milijarde, saj se vlada namerava (pred)zadolžiti še za odplačila posojil v letu 2019, ko bo treba vrniti še 2,4 milijarde evrov. Po najbolj skrajnem scenariju bi se lahko država letos in prihodnje leto zadolžila celo za skoraj 6,3 milijarde evrov.

Skupaj z obrestmi (in ločeno ali gre za domači ali tuji) pa so obveznosti države (po Biltenu javnih financ) takšne:

Program refinanciranj državnega dolga

Celotni vladni program financiranja proračunske luknje, ki vsebuje še podrobnejša pojasnila, je takšen:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2018/01/pf2018.pdf”%5D

Od kod so ta velikanska odplačila glavnic ni težko ugotoviti. Od leta 2008 do 2015 je dolg poletel v nebo. Tako:

Vir: Bilten javnih financ, december 2017

Advertisements

3 thoughts on “Zadolževanje: Vlada išče kakšne tri milijarde evrov!

 1. Če bo kdo ZA, bodo to sigurno DesUSovci! Biti PROTI financiranju privatnih šol, pomeni biti ZA krajo slovenskega denarja. Lepo, Erjavec in Jurša, lepo! Ja, Erjavec, kdaj bodo penzije višje? Torrrej, narrrod, penzije ne bodo višje, ni denarrrja! Ga rrrrabimo za naše, levaške potrrrrebe. Če ne prrrreživiš s svojo penzijo, naj ti pa otrrroci pomagajo. Ali pa narrrredi dobrrrrodelni koncerrrrt. Slovenc bo pomagal, saj je vsaj toliko zabit, da pozabi na obljube, ki jih dam pred volitvami!

  Všeč mi je

 2. Namesto, da bi za privatizacijo NLB (ali tudi Telekoma, Luke Koper …) iztržili v sedanjih ugodnih pogojih več kot milijardo trdnih in svežih evrov ter da bi dokončno razbremenili davkoplačevalce nenehnega dokapitaliziranja največje državne “slabe” banke in “pralnice” sumljivega denarja, bo Cerarjeva, Erjavčeva in Židanova vlada neodgovorne in zapravljive koalicije SMC-Desus-SD še z dodatnimi milijardnimi zadolževanji na tujih finančnih trgih še na novo in še dodatno finančno obremenila naslednje generacije sinov in vnukov ter jim dobesedno ukradla socialno varno “prihodnost”.

  Ko se bo dr. Miro Cerar pred volitvami hvalisal na temo politične stabilnosti, gospodarske uspešnosti in socialnega miru (z več deset tisoči dodatno neracionalno zaposlenimi v neobvladljivem javnem sektorju), se spomnite na nove zadolžitve slovenskih davkoplačevalcev na mednarodnem trgu v letošnjem in prihodnjem letu, in sicer za več kot potratnih 6 milijard evrov.
  Vlada Cerarja, Erjavca in Židana oz. koalicije SMC-Desus-SD skrajno nemoralno in podlo obremenjuje s posledicami svojih negospodarnih ravnanj in nenadziranih zadolžitev najprej brezpravne in nemočne davkoplačevalce, takoj za njimi pa naslednjo vladajočo koalicijo in vlado RS, ki bo pod nadzorom mednarodnih ustanov ponovno morala drastično “zategniti pas”, “skrajšati uzde” ter ponovno škrtariti in varčevati prav pri plačah in socialnih transferjih za socialno najbolj deprivilegirane in politično najbolj brezpravne in prezirane državljane RS.
  “Stara plošča, stara plošča …”
  A le do kdaj še!?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s