Vlada ekspresno prodala za 1,5 milijarde evrov obveznic

Finančnemu ministrstvu je v enem dnevu uspelo dobiti dovolj kupcev za novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s podaljšanim prvim obrestnim obdobjem in končno zapadlostjo obveznice 6. marca 2028. To je bila v letu 2018 prva uspešna ponudba državne obveznice v območju držav Centralne Evrope, so nocoj sporočili iz vlade.

Visoko povpraševanje, 1,5 milijarde takoj

Postopek prodaje je bil sprožen ta teden v sredo, 3. januarja 2018, ob 15.15 uri. Torej takoj po novoletnih praznikih. Cilje je bil transakcijo izvesti znotraj enega dneva. Kot glavne organizatorke izdaje nove 10-letne obveznice Republike Slovenije so bile izbrane Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in Nova ljubljanska banka.  Povpraševanje je bilo visoko.  Nova 10-letna obveznica je bila prodana z letno kuponsko obrestno mero v višini 1,0% in končno ceno 99,654 odstotka, so razplet postopka pojasnili iz finančnega ministrstva.

Kot sem opozoril včeraj v poročilu ob začetku postopka mora vlada letos nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo zadolžila vsaj še za dodatno milijardo evrov: za vračanje posojil prihodnje leto. Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic.

V programu financiranja proračuna letošnje “obveznosti” pri iskanju denarja vlada sama opiše tako:

Kdo vse nam je posodil denar s finančnega ministrstva prikazujejo tako:

 

Advertisements

4 thoughts on “Vlada ekspresno prodala za 1,5 milijarde evrov obveznic

 1. Nekaj drekacev, ampak dobesedno udbaskih drekacev in njih mladici bodo unicili Slovenijo! Ne manjka popolnoma nic vec! Popolnoma nic vec- v krempljih imajo presstitucijo, zaresne idiote od vstajsniskih levakov, lene mladice in apaticen ter zastrasen narod. Dolgove bo odplacala druga drzava in nas dobesedno versko, umsko in gospodarsko unicila. Cerar, amoralnez in neetik najvecjega kalibra , Kucan, vecen predsednik, cigar samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in po besedah Zidana in Pahorja, stric iz ozadja, in Golobic, slovenski Stalin, so si zagotovili bodocnost, toda narodu puscajo kri, od Filharmonije, umetnosti obstoja slovenstva preko presstitucije do Velikega poka. Plaho vprasanje: zakaj?

  Všeč mi je

 2. V kolikor prodajalec nekaj izredno hitro proda je izredno velika verjetnost, da ravnovesje ponudbe in povpraševanja ni bilo doseženo. Ali je ponudba obveznic tako nizka napram povpraševanju, ali pa je bila morda cena neustrezna. V tem primeru menim, da bi lahko vlada dosegla nižjo obrestno mero kot jo je, glede na to da so očitno šle obveznice v promet kot vroče žemlje. Iz članka namreč ni vidno kakšna je obrestna mera za te obveznice, saj so te generalno zelo nizke. In če je obrestna mera višja kot bi lahko bila, nas bo t udarilo po žepu.

  Všeč mi je

 3. Tudi tole paše v rubriko podaljšanega veselega decembra.
  Tovariši nasledniki krvavih revolucionarjev! Boste kaj davke znižali? Večina ekonomistov namreč trdi, da se s pametnim nižanjem davkov v državno blagajno nateče več denarčkov.
  Sicer pa uživajte še nekaj teh mesecev. Po naslednjih volitvah boste zgrmeli kot Janković pred leti.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s