Obrat v levo: Cerar na nož z Izraelom in ZDA

Priznanje Palestine, ki ga je vlada konec lanskega leta predlagala državnemu zboru, bo pomembno zaznamoval predvolilno dogajanje v prihodnjih mesecih. Za državo pa ima lahko resne zunanjepolitične posledice. Predlog  je del predvolilnega spopada na levici, ki ga je še razvnela odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je priznal Jeruzalem za glavno mesto Izraela in svojemu zunanjemu ministrstvu naročil selitev ambasade iz Tel Aviva. Priznanje Palestine, ki je po odločitvi SMC in vlade Mira Cerarja, da to podpre, le še vprašanje časa, ni zgodovinska novost. V času socializma je Jugoslavija Palestino že priznala. Z Izraelom pa je nekdanji jugoslovanski diktator Josip Broz Tito pred tem celo odločno prekinil diplomatske odnose. Slovenija jih spet vzpostavila, Izrael pa nam je v času, ko je država nastajala, tudi pomagal.

Vlada za priznanje, a ni zanj…

Decembra je Milan Brglez sprejel predstavnika Palestine Salah Abdel Shafa Foto: DZ/Barbara Žejavac

Vlada Mira Cerarja je uradno za priznanje Palestine že ves čas. Z glasovanji pa predstavniki vlade, denimo zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) in predvsem poslanci SMC, priznanje zadnja leta onemogočajo s pojasnilom, da čakajo še kakšno evropsko državo, ki se bo odločila za takšno potezo. Denimo, Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Italijo, Avstrijo… Logika je, da od slovenskega priznanja Palestine na Bližnjem vzhodu, če to storimo sami, ne bo učinka, bo pa škoda zaradi poslabšanih odnosov z Izraelom in ZDA.

A kakšne večje evropske države, ki bi priznala Palestino, zadnja leta ni. Težav je več. Le ena je, da bi to poslabšalo odnose z ZDA in Izraelom. Obe državi sta pomembna gospodarska in politična partnerja slovenske države.

Z Izraelom se bodo odnosi poslabšali, ker ga sosednje arabske države – kar obstaja – vojaško napadajo in poskušajo uničiti, kar je tudi cilj vsaj dela voditeljev Palestine. Posledica teh vojaških porazov v zgodovini je bila, da se je Izrael ozemeljsko širil na račun sosed, ki so, kot opozarjajo Izraelci, vse po vrsti diktature z islamom kot prevladujočo politično ideologijo. Tem sosedam je v preteklosti pogosto vojaško, tudi s prodajo orožja, pomagala Sovjetska zveza, pozneje Rusija. Izraelu pa ZDA in Zahod.

Posledica Izraelske zasedbe območja, ki je prej pripadala Jordaniji in Egiptu, je bil nastanek avtonomnih območjih, na teh območjih je bila konec 80 let prejšnjega tisočletja razglašena država Palestina, ki ima od leta 2012 status opazovalca v OZN. Vseh “svojih” ozemelj Palestina ne obvladuje.

Nastajanje Palestine ni primerljivo s slovenskim osamosvajanjem: v Sloveniji ni bilo zahtev, da je treba druge države v okolici izbrisati z obličja sveta in pravico do obstoja je Slovenija utemeljila na nasprotovanju totalitarni ureditvi prej skupne socialistične države.

Priznanje Palestine iz meseca v mesec že dve leti in pol poskuša na dnevni red državnega zbora spraviti Levica Luke Meseca (prej Združena levica). Od vladnih strank pa se jim je do prejšnjega meseca pri tem pridruževala le SD Dejana Židana. Občasno pa tudi DeSUS Karla Erjavca. Iz opozicije pa nekajkrat NSi Ljudmile Novak.

Tretja igra SD ob Palestini

Tudi na ravni Evrope so za takojšnje priznanje Palestine radikalna Levica, Zeleni in Socialisti, na desni pa so previdni. Palestino so v Evropi priznale nekdanje socialistične države članice Varšavskega pakta, zgodilo se je že leta 1988 ko so Palestinci razglasili državnosti, takrat sta to storila tudi Malta in Ciper. Priznala jo je tudi socialistična Jugoslavija, ki je pa več ni. Z zahodnega dela Evrope sta Palestino doslej priznali Švedska (2014) in Vatikan (2015).

Predstavnik Palestine na Dunaju Salah Abdel Shaf s poslanci iz leve v državnem zboru Foto: P.J.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Junija 2015 je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han prišel pred novinarje s skupino poslancev, ki so javno pozvali k priznanju Palestine. Na dogodku v državnem zboru so gostili predstavnika Palestine na Dunaju Salaha Abdel-Shafija, ki je takrat tik pred obletnico nastanka slovenske države opomnil, kako pomembno je bilo za našo državo, da je bila po razglasitvi samostojnosti mednarodno priznana, in med drugim ocenil, da bo „priznanje Palestine prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu dvignilo na višjo raven“.

Neodvisnost so Palestinci razglasili 15. novembra 1988.

Poslancem ZL Mateju Tašner Vatovcu, takrat še Zaab (danes DeSUSa) Petru Vilfanu in SD Hanu se je predstavnik Palestine zahvalil, ker so podpisali predlog, da bi Slovenija le priznala Palestino. Iz SD so se odzvali, da niso podpisnik predloga za priznanje proti svoji vladi, so pa napovedali, da bodo predlog ZL in Zaab s to vsebino podprli.

Avtogol Luke Meseca

Predsednik Levice Luka Mesec Foto: DZ/Urša Vidrih

To so pozneje, ko je o predlogu, da bi priznanje Palestine spravili pred državni zbor, odločal kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC), iz SD večkrat storili. A je Levica iz meseca v mesec še vsakič propadla, ker ideje nista podprli največji stranki v državnem zboru: SMC in SDS Janeza Janše.

Junija 2016 pa si je Luka Mesec zabil celo precejšen avtogol. Takrat je namreč predsednik DZ Milan Brglez (SMC) odločanje o Palestini že uvrstil na dnevni red seje parlamenta. Ker pa je Mesec to spregledal in dodatno zahteval, je s tem opozoril predstavnike vlade, kaj se dogaja in namestnik generalnega sekretarja vlade Jaka Slokan je zahteval umik točke z dnevnega reda. To sta Simona Kustec Lipicer (SMC) in Franc Jurša (Desus), ki zastopata točno 46 poslancev, torej večino vseh poslancev, tudi izglasovala. Proti je bil takrat le Matjaž Han iz vladne SD.

Kdaj bo parlament po preobratu v vladi, ki je konec decembra nadaljevala svojo julija 2015 prekinjeno sejo o priznanju Palestine in zdaj državnemu zboru nenadoma sama tudi predlagala, naj odloča, še ni čisto jasno.

Kdaj o priznanju DZ, še ni jasno

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

V vrhu državnega zbora še niso odločali, kdaj bo razprava in glasovanje. Vlada pa je naložila svojim ministrstvom, da proučijo in poročajo o možnih učinkih nadaljevanja postopka priznanja Palestine za Slovenijo.

Iz vlade so v predlogu državnemu zboru svojo politiko opredelili tako: „Odločitev je skladna z jasno izraženim dosedanjim stališčem Slovenije, da Palestincem, tako kot drugim narodom, priznava temeljno pravico do samoodločbe in vzpostavitve lastne države. Priznanje Palestine poudarja tudi načelno držo Slovenije glede rešitve palestinskega vprašanja s pogajanji v smeri rešitve dveh držav.“

Kako bi morala država ravnati ob Palestini, lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”22″]

Advertisements

12 thoughts on “Obrat v levo: Cerar na nož z Izraelom in ZDA

 1. Palestince vodijo teroristi. Eni so nekoliko zmernejši, na Zhodnem bregu, v Gazi so radikalnejši. Dolga leta so bili Palestinci eksponeti sovjetske ekspnzike terorizma po svetu. Takrat je bila Jugoslavja ena od nosilk terorizma, saj se je včina teroristov šolala v Jugoslaviji in pod okriljem neuvrščenih povzročala nerede, revolucije in terorizem po svetu.
  S padcem Berlinskeg zidu je kazalo, da se bo z nenehnimi revolucijami in terorizmom prekinilo, a se ni. Očitno se je terorizem tako zažrl po svetu, da se ga ne da več odpraviti.
  Dobil je novo domovanje in nove mecene. Iz razpadle Sovjetske zveze se je preselil v arabski svet. Namesto marxizma je prevzel islamsko ideologijo. Postal je pretnja celemu svetu.
  In Slovenija, ki se nikakor ne more otresti neuvrščenih, komunizma in terorizma postopno postaja teroristična država.
  Priznanje Palestine je resna stvar. Resna napaka, ki se bo maščevala.
  Palestinci in islamski teroristi potrebujejo bazo v Evropi in ob takšni poltiki, ob takšnih vladarjih utegne Slovenija postati baza za islamske in palestinske teroriste.
  Ali ni pranje denarja v NLB že ena takšnih cvetlic, ki so zacvetele v Sloveniji?
  Morda se kmalu izkaže, da tudi umor dr. Janka Jamnika prikriva sodelovanje KI s teroristi? Ali ni zatočišče Balakanskemu bojevniku tudi znak sodelovana s terorizmom?
  Slovenija se odmika od ZDA, kar pa je slabo.
  Na bližnjem vzhodu se uspostavlja bipolarno razmerje. En pol predstavlja zmagovita Rusija s Putnom, Turčijo, Sirijo, Iranom in tudi Irakom. Drugi pol predstavljajo ZDA in Izralel. Jordanija in Egipt sta kolikor tolikor nevtralni državi, podobno kot ubogi Libanon, ki je prenaseljen s palestinskimi teroristi.Celotni Bližnji vzhod potrebuje temeljito prenovo tako gospodrsko, kot duhovno. Islam prav gotovo ni osnova, na kateri bi lahko to območje gradilo prenovo. Rusija pa ni tista sila, ki bi lahko ta svet potegnila iz gospodarske krize. Je finančno in pred vsem gospodarsko prešibka, da bi lahko kaj resnejšega naredila pri napredku tega sveta.
  Namesto umiritve se vse bolj kaže, da bo ta del sveta postal najeksplozivnejše območje.
  Ni se še prav končala Sirska vojna, že se je dvignil Iran. Morda je že napočil čas, ko se bo začala tam vojna. Problem Kurdov ni rešen. Kaj se bo dogajal v Siriji in Iraku? Kdo bo obnovil ti dve popolnoma porušeni državi. Za obnovo teh dveh držav bo potrebnh nekaj sto milijard. Rusija jih nima, tudi Turčija ne. Kdo bo potem investiral? Če ne bo investicij bodo ljudije bežali v Evropo. Bodo postali teroristi. Bodo podžigali nemire.
  Evropa bo morala reagirati. Ali se bo branila in naredila trden zidp roti temu nemirnemu svetu, ali pa bo pustila, da jo preplavijo begunci in postane del tega sveta.
  Prav gotovo se v Evropi krepijo sile, ki želijo preprečiti vdor beguncev in islamizacijo.
  Zaenkrat je glavna cokla obrambnemu zidu Namčija, ki bo doživala velik pretres. Nakazana kolicija bo pogorela in odnesla Merklovo. Evropa brez vodlne sile pa postaja ranljiva in prej ali slej se bo radikalizirala. Slovenija pa bo ostala luknja skozi katero bo vstopal terorizem v Evropo.
  Slabo se nam piše. Biti hlapec Rusom in terorizmu ni ravno svetla perspektiva. A to si želi slovenska levica, komunisti- udbovci in tipi kakršne producira FDV.
  Saj teroristi in mafija radi sodelujejo. Oboji nasprotujejo pravni državi. Čim šibkejša je država, tem bolj cevti mafija in terorizem.
  ZDA se bodo s Trumpom samo krepile in opazovale, kako se kuha v kotlu bližnjega vzhoda.
  Ko bo postalo prevroče pa se bodo ponvno pojavila ZDA v Evropi in jo rešile tako kot so jo rešile med 1. in 2. svetovno vojno.
  Slovenijo pa bodo rešili partizani?

  Všeč mi je

 2. Odločili smo se. Šli bomo na nož z ZDA in Izraelom, kar je zunanjepolitični kriminal, ki nam bo škodoval še desetletja. In vse to zato, ker najbolj nesposobne vlade v zgodovini Slovenije (ali katerekoli druge države) doslej nismo bili sposobni vreči z oblasti, vlada, nesposobna kot je, pa se ni bila sposobna v skoraj 4 letih rešiti bebčka Rjavčka..

  Všeč mi je

 3. Priznanje neke države, zaradi političnega izleta v nagajanje, je res neumnost. Primerjati priznanje samostojnosti Slovenije je pa še bolj neumno. Poglejte, Slovenija je geografsko imela nekako “urejeno” mejno, katastrsko področje. Pa kljub temu so mejni spori s sosedi. Zato je v primeru Palestine kakršno koli priznanje prehitro. Ko se bodo Palestinci umirili, se z Izraelci “pogovarjali” samo s pisali namesto raket, takrat se lahko začne razmišljati o priznanju.

  Všeč mi je

 4. Od neumnežev, ki jih kot svoje nebogljene lutke krmilijo pretkani lopovi, domači in mednarodni, ne moreš pričakovati pametnih in za ljudi koristnih predlogov, kvečjemu neumne in škodljive.

  Posledice bomo pač morali nositi ljudje, ne oni.
  Samo čakamo lahko, da neumneži izgubijo oblast, nad lopove pa pride kazen za objestnost.

  Všeč mi je

 5. Palestino je bilo smiselno priznati v času Arafata! Takrat sta bila Gaza in Zahodni breg pod enotno uprava – danes Gazo obvladujejo gangsterji in plačanci tipa Hamas (iranski sponzorji), ki jih je celo zmedena EU spoznala za teroristično org…Koga torej sploh priznavamo???Če 130 + priznanj ni prineslo nobenega napredka v “mirovnem sporazumu”, zakaj se torej sploh vmešavati v nekaj kar nam lahko škodi bolj kot si mislimo…Sicer se pa lahko Palestinci za svojo usodo zahvalijo predvsem Arabski ligi, njihovi pogoltnosti in Kairski konferenci 1948, še najmanj pa Izraelu!!

  Všeč mi je

 6. V Odmevih 6. dec. 2017 je kot gost akademik in teolog dr. Jože Krašovec podal kratek in zgoščen zgodovinski pregled Jutrovega skozi tisočletja. Bergant je kar malo nejeverno in zaprepaščeno spremljal izvajanja uglednega akademika. Vredno ogleda:
  http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174506982

  Sicer pa je tito osebno Arafatu dovolil urjenje palestinskih teroristov na jugoslovanskih tleh.
  Ko je Izrael vojaško zasedel že skoraj ves Sinajski polotok, so jugoslovanski mediji sporočali, da ZAR v vojni zmaguje.
  Pa bomo mi še kar naprej gonili jugoslovansko politikok podpiranja palestinskih teroristov? Bo Slovenija še kar naprej talka zmedenih slovenskih levičarjev? A se mi ne moremo otresti sledov in kontinuitete zgrešene in žalostne komunistične revolucije? Mentalno narod in velika večina vseh slovenskih vlad še vedno podpirajo krvavo in zločinsko slovensko komunistično revolucijo.
  In končno: znebimo se Erjavca. Ta zmešana moška kura je naredila že toliko škode, da ga lahko že eden pošteno na gobec.

  Všeč mi je

 7. Naši levaki niso nič drugega kot kruhoborci za svoje riti pa za nič drugega . Pogled na politiko nazaj pokaže kaj so delali ??????? Živeli na AMERIŠKI RAČUN IN ŠIMFALI AMERIKO to znajo KOMUNISTI in njihovi nasledniki DELATI PA NE ZNAJO NE UMSKO NE FIZIČNO ZATO IMAJO BALKANCE LEVAKI DELAJO SAMO ZDRAHO IN NIČ DRUGEGA HITLER JE DEJAL Z BANDITI SE NE POGAJA .

  Všeč mi je

 8. Pingback: Bo Erjavec za priznanje Palestine našel koga na zahodu Evrope? – Spletni časopis

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s