Ankete: V volilno leto SDS vstopa na vrhu, Šarec že šiba SMC

SDS Janeza Janše tudi decembra vodi po raziskavah javnega mnenja vseh treh televizij. Po vseh je na drugem mestu že drugi mesec zapored SD Dejana Židana. Ti dve stranki po raziskavah javnega mnenja tudi v daljšem obdobju odstopata od drugih. Ker smo pol leta pred volitvami to pomeni, da ti dve stranki v kampanjo vstopata z najboljšim izhodiščem. Finančno gledano pa se zelo razlikujeta. SDS je poslovno najmočnejša stranka sploh, zaradi privarčevanega iz preteklosti še prehiteva tudi “novo” SMC. SD pa je precejšen bolnik zaradi dolgov iz preteklih volilnih kampanj, ko ji ni uspelo plačati niti vseh stroškov.  Več o moči strank je tukaj.

Po denarju na vrhu SMC in SDS

Finančno, po prihodkih na letni ravni, zadnji podatki so dostopni za leto 2016, je primerjava strank videti tako:

Oznaka ZSLD označuje Stranko Alenke Bratušek, ki pogosto menjava imena in kratice. Stranke Levice so prikazane ločeno, ker so le ločeno leta 2016 obstajale. Danes sta samo še dve: Levica in ZL-DSD.

Po raziskavah moči med volivci v anketah pa so bili decembra rezultati pod vrhom, kjer sta bila SDS in SD, hudo pestri. Po raziskavi Mediane, ki jo je POPTV objavil v zadnjem tednu, je na tretjem mestu presenečenje: Lista Marjana Šarca. To je majhna lokalna stranka, ki se po prihodkih med zgoraj orisane sploh ne bi uvrstila.

Kje je LMŠ Marjana Šarca?

Primerjavo rezultatov raziskav  POPTVRTV Slovenija in Nova24TV, ki so bile objavljene v zadnjem mesecu, kot vsak mesec prikazujem grafično. Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene.  Čisto izven rezultatov teh treh meritev je bila v zadnjem mesecu raziskava časopisa Delo, ki je običajno ne spremljam. Tokrat sem jo zaradi povsem neverjetnega odstopanja v posebnem članku, ki je dostopen tukaj. Po Delu je Židanov SD že dalj časa pred Janševo SDS, povsem na vrhu pa so ta mesec na Delu našli celo Listo Marjana Šarca, za katero pri Novi24TV ni podatka, ker agencija Parsifal moči te stranke iz Kamnika še ne meri. Po Ninamediji za TVSLO je bila Šarčeva stranka na petem mestu, po raziskavi Mediane za POPTV ta teden pa je na tretjem prehitela Levico Luke Meseca in Stranko modernega centra (SMC) Mira Cerarja, ki je po tej raziskavi na precej nizkem petem mestu. Rezultati treh televizij so bil takšni:

Drugačno sliko kot Mediana za POPTV je pokazala meritev Ninamedije za TVS, po tej je SMC še na tretjem mestu in kar odločno pred LMŠ. Velike razlike med rezultati so običajne.

Presenečenje Dobovšek, SLS frakcijsko

Med strankami, ki imajo poslanske skupine v parlamentu, se je najslabše v treh raziskavah decembra odrezala Nova Slovenija (NSi) Ljudmile Novak, ki je po vseh  nad pragom za vstop v državni zbor. A tako je bilo tudi na zadnjih volitvah. Od strank, ki niso v državnem zboru, pa je vsaj po kakšni od raziskav nad pragom štirih odstotkov, ki omogoča vstop v državni zbor, le še SNS Zmaga Jelinčiča.

Po zadnji raziskavi, ki jo je objavila POPTV, je relativno dober rezultat s 3,3 odstotki zbrala nova stranka Dobra država Bojana Dobovška. Dosegla je enako podporo kot stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek. Ljudska stranka (SLS) Marka Zidanšak, Nova ljudska stranka (NLS), ki jo je ustanovil Franc Kangler in Glas za otroke Aleša Primca pa po nobeni od raziskav decembra ne bi prestopile praga. A do volitev je še daleč in rezultati vedno dramatično odstopajo od javnomnenjskih meritev. V volilnem letu, ki je pred nami, je zato še vse odprto. Če bi odstotke strank Zidanška, Kanglerja in Primca združili, njihovi voditelji so bili nekoč vsi v SLS, pa bi jih to skoraj zanesljivo pripeljalo do odstotkov, ki zadoščajo za državni zbor.

Kakšni so trendi zadnje mesece

Pri javnem mnenju so vedno zanimivi tudi trendi, te pokaže preračun mesečnih povprečkov vseh treh raziskav v primerjavi z volitvami. Oktober v prikazu manjka, ker POPTV takrat ni objavil raziskave (ali pa je vsaj nisem našel). Podatki za stranko Marjana Šarca niso povsem primerljivi, novembra jih je merila le ena od meritev, zadnji mesec pa dve od treh. Grafično je slika takšna:

 

 

Isti podatki, ki so narisani na drug način, so videti tako:

 

Izvirni rezultati, ki sem jih uporabil za preračune, so dostopni na povezavah tukaj:

RTVSLO, Nova24TV in  POPTV

TVSLO

 

 

POPTV

 

NOVA24TV

 

Advertisements

7 thoughts on “Ankete: V volilno leto SDS vstopa na vrhu, Šarec že šiba SMC

 1. Sprašujem se,kdo na teh anketah sploh glasuje za te ideološke stranke kot SD,DeSUS,levico,smc brez konkretnega programa,še slabše brez kakršne vizije za prihodnost!
  Trenutno ni zaslediti nobenega konkretnega programa za prihodnost,pa imajo celo 20%podpore!
  No,svoj program razlaga v tem trenutku Samo SDS.

  Všeč mi je

 2. Vse ankete in analize so zaman. Slovenci smo zarobljeni narod, bojim se, da zaostajamo celo za najprimtivnejšimi na tem planetu.
  Povsod se narod, ko se zave, da gre v državi nekaj narobe, upre, zahteva spremembe, zahteva boljše, učinkovitejše vodenje. Povsod je oblast dolžna narodu nekaj nuditi. Še v Severni Koreji, kjer ljudje stradajo in živjo v skrajnem pomanjkanju, jim obast nudi vsaj rakete in atomsko bombo.
  V Sloveniji Slovencem ni potrebno nuditi nič. Nasedajo dnevni propagandi sleparskih politikov, ki lažejo, lažejo in samo lažejo.
  Svet je prešel v dobo komunikacij. Internet je sredstvo preko katerga danes komunicira. Kar se dogaja na internetu, se odraža v življenju. Padajo vlade, kuhajo se novi političnji junaki, politika sprejema odločitve. Svet se spreminja. Le Slovenija se potaplja v kalno močvirje in nobene spremebe ni na vidiku.Namesto interneta Golica!
  Bližajo se volitve. Stanje v Sloveniji je alarmantno, ampak ankete in analize kažejo na še hujši poraz pomladnih strank in popolno prevlado zblojene levice, ki raste iz komunističnega humusa, ki na debelo pokriva slovensk politično sceno.
  Internet, kot da ga ni. Recimo portal, kjer ravnokar pišem svoj pogled na politično sceno je skorajda neopazen. Morda je kakšnih tisoč bralcev, pa še ti so bolj radovedni, kot pa takšni, ki bi jih kometarji prepričali, da je potrebno nekaj storiti. Da je potrebno politično elito, ki vlada s pomočjo msfije Sloveniji nagnati, obsoditi.
  Velja splošno prepričanje, da so za takšno stanje v Sloveniji krivi mediji, ki da poneumljajo ljudi.
  Pa to ni res.
  Imamo internet, tako kot celi ostali svet. Kdo pa surfa po njem in koga osvešča? Peščico ljudi, pa še ta je proporcionalno bolj leva, kot desna.
  Imamo kar nekaj medijev desne provinience; revij in TV. Pa vse skupaj ne doseže mase, ki bi zahtevala spremembe.
  Po cesti ljudje bentijo kako jim gre slabo, kako komaj živijo.
  Hodijo k maši, , a kaj, ko potem, ko bi morali oddati svoj glas ostanejo doma, ali pa volijo Kučana. No ne ravno Kučana ampak Pahorja, Golobiča, Jankovića, pa Cerarja, pa Šareca, morda Vebra, Meseca, ali Kordiša, celo zmešano Tomičko!
  Kaj je narobe s Slovenci?
  Napol ljudožerci v Afriki vržejo svojega tirana. Na njegovo mesto sicer pride drugi, amak občutek, da morajo nekaj spremeniti ostaja. Arabce je pognal v revolt baje internet, ko so se množično dvignili od Tunisa, Libije, Egipata pa vse do nesrečne Sirije. Palestinci protestirajo, pa Burmanci, Filipinci, Mehičani in v Venezueli. S protesti so menjali oblast v Braziliji. V Sloveniji pa nič. Poplnma nič.
  Če prav padajo naklade tiskanih medijev in vse več je elektronskih medijev, internet v Sloveniji ne odigra svoje vloge. Zakaj?
  Problem je v šolstvu.
  Slovenija se je sicer demokratizirala, amak socialoško gledano naše šolstvo še vedno producira butle. Butle na kvadrat. In s pohabljanjem začenjajo že v vrtcih, nato se ubogi šolarji levijo v butle v osnovnih šolah, nato srednjih in končajo z doktorati.
  Pred vsem na humanističnih fakultetah. Tam je poneumljanje največje: Poglejmo si samo cvetje, ki je zraslo na FDV, pravni, ekonomski ali filozofski fakulteti. To cevtje nam danes vlada. Zacvetelo je v vrh politike v vladi, parlamentu, med sodniki. Povsod so ti pomneumljeni kreteni, ki nas vodijo v boljševističn revolucijo, pa še morda kak korak najazaj, vse do bradatega Marxa.
  Kako so zmožni doktorji znanosti, ki so v živo doživeli padec komunizma, danes po skoraj tridesetih letih to nesnago obujati? Kako je mogoče, da v postkomunistični družbi, kakršna je Slovenija napovedujemo vzpon levice? Pa smo zdrav, ali blan narod? Pred vsem smo bolan narod.
  Imamo svobodo, a ta se nanaša na cesto, na dom. V šoli svobode ni. Tam vlada marksizem in partizani! Tam se bije btke izkorišanih delavcev s krutimi kapitalisti. Boj s farji in Cerkijo, boj s fevdalci. Vmes pa dela zmedo še Janz Janša, največji notranji sovražnik Slovenije, ki je kriv za vse napake, zdrse in poraze Slovenije. Imamo pa sevda tudi zunanjega sovražnika. Najprej sosede Hrvate, ustaše, kot jih prikazuje slovenska politika. Seveda komunstična politična srenja v Sloveniji pač ne more prenesti Hrvatov, ki so mnogo demokratičnejši od Slovenije. Ali niso imeli na Hrvaškem tako leveih, kot desnih vlad? Slovenija popolnoma desne vlde še ni imela!!! Nevarno pa je pred vsem to, ker so začeli Hrvati preganjati udbovce. V Sloveniji jih zaenkrat še ne smemo.
  Potem je tukaj Trump, prvovrstni norec, kot ga prikazujejo mediji in Erjavce se celo roga iz nejga. Pazite Erjavec.
  Sledijo še Orban Poljaki pa vedno nevšečeni Brusel.
  Drugo leto bodo volitve. Nič, popolnma niča se ne bo spremenilo.
  Na oblast po prišlo še več levičarjev, še slabših, še bolj nesposobnih in še bolj komunističnih. Pričakujemo uvajanje kolhozov, sovhozov in podobne navlake. Saj ustanavlja Veber novo stranko?
  Priznali bomo teroristične Palstince. Dušo dali za Kataonijo in če bo le mogoče pregnali kapitalizem iz Slovenije.
  Večna slava komunizmu! Večna slava delavskemu razredu!
  Kljub tem temačnim napovedim si tega ne želim. Dvomim pa, da bo zaradi takšnih predvidevanj ta portal postal tista iskrica, ki bo razsvetlila Slovenijo in obrnila statistike in ankete na glavo!
  V Novem letu želim vsem dobromislečim sremembe. Takšne, ki bodo Slovenij popeljale resnično v lepšo prihdnost.
  Posebno uspešnost in srečo pa Jančiču, ki omogoča demokratično razpravo in izboljšuje vid zaslepljenemu ljudstvu.

  Všeč mi je

 3. Ljudi je strah sprememb. Enostavno, so zavaljeni na poguncane kavče iz preteklosti. Navajeni na zastali smrad. Ne upajo si odpreti oken in narediti prepih.
  Vsem komentatorjem, vam g. Jančič, Vse najbolje v novem letu.
  Ljudje, naj vas v prihodnjem letu sreča pamet.

  Všeč mi je

 4. Pa vendar se bodo našli – oprostite, zares pravcati KRETENI -, ki bodo volili neko serpentino. Kako so ljudje lahko tako nesamostojnega mišljenja? Volijo tistega, za katerega se že na daleč vidi, da je namontiran od politične mafije s koreninami v brezobzirni totalitaristični mafiji, ki sliši na ime Marx.

  Všeč mi je

 5. Ne razumem teh spohancev. Volili so LDS, Zares, Zokija, Cerarja. In ta jim naredi vse po želji – zamenja vse od ustavnega sodišča do zadnje snažilke.Uredil je sodstvo, da še vedno ne dela in ne zapira njegove kamarile. Uredil je zdravstvo, kjer je že skoraj vsak bivši direktor UKC, Ahmad pa dobi zdravnika hitreje, kot se je znebil žene.
  Iztirjenega posiljevalca pa pokopljejo s častmi in mirom, medtem ko se vsi ukvarjajo kaj je J rekel o 50€.
  In sedaj prisegajo na Serpentinška. Le kaj jim ta lahko še uredi?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s