Afera Patria 2: Sodba Cekuti je javnosti dobro prikrita

Praktičen test, kakšne pravice ima javnost, ko gre za pomembne sodbe slovenskih sodišč, sem sprožil sredi decembra. Okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi višji sodnik Marjan Pogačnik, sem prosil, če mi pošljejo pravnomočno in javno razglašeno sodbo, po kateri bi moral Jure Cekuta julija za štiri leta in štiri mesece v zapor. Pa še vrniti slabega pol milijona evrov. A se julija na Dobu Cekuta, kar sem takrat razkril v Spletnem časopisu, ni prikazal. V medijih je sodba znana kot “Patria 2”. Pokazalo se je, da so Cekuto na Dobu zaman čakali, ker jih iz sodišča (najbrž pomotoma) niso obvestili o tem, da se je Cekuta na prestajanje kazni pritožil zaradi zdravstvenih težav. Sodnikov o tem, da ni dovolj zdrav, sicer (še) ni prepričal, a po pol leta mu tudi v zapor še ni bilo treba.

Pogačnikova ljubezen do F. Kafke

Višji sodnik Marjan Pogačnik je v preteklosti služboval tudi na notranjem in pravosodnem ministrstvu. Foto: Uradna stran sodišča

Med pritoževanjem je Cekuta vsaj del časa preživel v Bosni, kjer ga cenijo kot umetnika, pa tudi zaradi pomoči tej državi v času njihove vojne preteklosti. V orožju, se zdi.

Če domnevate, da lahko novinarji in državljani do sodb, kako in zakaj sta finska Patria in avstrijski podjetnik Hans Wolfgang Riedl Cekuti plačala skoraj pol milijona evrov, pridemo z lahkoto, z nekaj kliki na računalniku, malo veste o slovenskem sodnem sistemu.

Preprosto so dosegljive sodbe ustavnega in celo do sodb vrhovnega sodišča je še mogoče priti.

Sodbe sodišča, ki ga vodi Marjan Pogačnik, in podobnih nižjih sodišč, pa nikakor ne. Mimogrede, Pogačnik je tisti sodnik, ki je zbiral podpise pod peticijo proti ravnanju nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca, ko se je ta javno začudil, kako široke pravice imajo pravosodni policisti na vhodu v sodišče, ko gre za pregledovanje vrhovnih sodnikov. Široke pravice je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič po tem Zobčevem protestu takoj ukinil.

Šefi nižjih sodišč, denimo Pogačnik, po peticiji sodeč ocenjujejo, da je oster nadzor njim podrejenih sodnikov, če vstopijo skozi glavni vhod v sodno palačo, povsem upravičen. Nižje sodnike je treba natančno nadzorovati in preverjati kot varnostno grožnjo sodišču.

Če smem pripomniti: ravnanje pri vhodu v sodno palačo je primer pretiravanja tudi, ko gre za navadne državljane. V sprejemno pisarno, ki je čisto pri vhodu, lahko ljudje oddajo kak papir le, če dva metra prej v posebno omarico po natančnem pregledu zaklenejo mobilni telefon. Ker imajo tam pač veliko časa za neumnosti, ki jih je nazadnje razumel in znal dobro opisati znameniti Franc Kafka.

Po dveh dneh: sodba ni več pri Pogačniku

Vodja službe za sodno upravo in zadeve skupnega pomena Beti Potparić. Foto: uradna stran sodišča

Prošnjo, da bi mi pokazali sodbo, zakaj mora Cekuta v zapor, sem službi za stike z novinarji na okrožno sodišču poslal 18. decembra. Tam so me prijazno opozorili, da novinarji pri sodbah nimamo posebnih prednosti, velja zakon o dostopu do informacij javnega značaja. To pomeni: kakšnih 30 dni čakanja. V preteklosti sem kot novinar že večkrat ugotovil, da je bolj pametno poklicati odvetnika obsojenega, obsojenega samega ali pa sodnika in si sodbo priboriti „pod mizo“. Uredniki hočejo (hočemo) preverjeno zgodbo do večera ali pa vsaj v nekaj dneh. Nikakor ne v kakšnem mesecu. “Pod mizo” je stvari mogoče dobiti takoj in brez obsežne cenzure „osebnih podatkov“. A večina možnosti za kaj takega nima.

No, iz sodišča mi je Beti Potparić, ki je uradna oseba za dostop do informacij javnega značaja, v pravzaprav neverjetno hitrih dveh dneh odgovorila. Sporočila je, da za sodbo, ki je pravnomočna, niso pristojni. Vsaj trenutno niso pristojni. Jure Cekuta se je pritožil, da za prestajanje zaporne kazni ni dovolj zdrav (trdi, da mu je sodišče tudi sicer storilo krivico), celoten spis pa je zaradi tega na višjem sodišču, ki še odloča. Mojo prošnjo, da bi javnosti predstavil sodbo, so zato odstopili v reševanje višjemu sodišču, ki ga vodi višji sodnik Anton Panjan. Za posredovanje informacij je tam pristojen direktor sodišča Janez Grden.

Iz oddelka, ki skrbi za novinarje na okrožnem sodišču so me še opozorili, da bi kot navaden državljan lahko imel težave, ker v prošnji nisem napisal opravilne številke sodnega spisa. To so, ko so vlogo preusmerili višje, poiskali zame. Za to sem jim hvaležen. Ker sem radoveden, sem številko vpisal v iskalnik spletne strani okrožnega sodišča v Ljubljani, ki me je obvestil, da pod tem ne najde nič. Tudi po imenom Cekuta ni našel nič. Skratka, če ste navaden državljan, in bi radi sodbo o primeru Cekuta, bo s povprečno računalniško pismenostjo težko. Najprej boste morali najbrž zaprositi, da vas obvestijo, kakšno številko ima sodni spis, ki ga zahtevate. Bo trajalo.

Zakaj mora torej Cekuta v zapor?

Članek, s katerim sem julija razkril, da se Jure Cekuta ni pojavil v zaporu. Sledili so zapisi po podrobnejših preverjanjih, da mu ni bilo treba

Tik pred novim letom vam še ne morem podrobno razkriti, kaj piše v sodbi o tem, da je Cekuta od že upokojenega brigadirja Petra Zupana (ki je zaradi tega tudi v težavah) leta 2005 pridobil dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov, dokumente pa bi naj Cekuta potem predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patriji za Slovenijo Reiju Niitynenu, na svoj avstrijski bančni račun pa v več obrokih od Riedlovega podjetja in finske Patrie za to prejel 460.875 evrov. Ta denar, ki bi ga naj dobil za pridobivanje informacij, bi moral po sodbi Cekuta tudi vrniti.

Tako so vsaj poročali mediji o tej sodbi, ki je več ni na okrožnem sodišču in jo na višjem sodišču zdaj pripravljajo, da bi vam jo nekoč morda lahko predstavil.

In jo tudi bom. Takoj, ko jo prejmem. Nekoč. Najbrž drugo leto.

Naj bo srečno.

 

Advertisements

7 thoughts on “Afera Patria 2: Sodba Cekuti je javnosti dobro prikrita

  • Nihče ne more pomagat. Pred volitvami si bodo spet izmislili, da je Janši potrebno odvzeti ukradeno premoženje, da je Jankovičevo premoženje čisto kot solza in da so komunisti leta 1945 sami premagali Nemce!

   Všeč mi je

 1. Skriva svoje stvari udbomafija, jih olepšuje ali pometa pod preprogo, kolikor jih le more. Ampak na srečo imamo poleg režimskih trobentarjev (včasih so jim rekli družbenopolitični delavci) tudi raziskovalne novinarje in kučanova udbomafijska greznica počasi kaže svoj pravi, ostudni obraz. Dorian Gray pod Alpami.

  Všeč mi je

 2. Pogačnik je tisti sodnik, ki je zbiral podpise pod peticijo proti ravnanju … Jana Zobca

  Pogačnik je (bo) objektivno odgovoren za zmazek – sodbo Š. Kolete, ki je dr. Milka Noviča – brez dokazov, z množico nelogičnih dejstev in celo laži – obsodila na 25 let zapora,

  kar so na črni petek 22.12.2017 saj ni res, pa je, pravnomočno potrdili Merčunova, Živičeva in Štrukelj na višjem sodišču, za kar bo (ko bo sodba morala pasti zaradi množice kršitev na VS) objektivno odgovoren A. Panjan. Dvomim, da si bo Florjančič dovolil reprizo na VS!

  LUSTRACIJA je aktualna vedno(!), saj ne pomeni obsoditi nekoga, ki je (bil) le član neke partije, ampak pomeni obsoditi nezakonita in zločinska DEJANJA, ki so jih in jih tudi danes izvajajo pokvarjeni posamezniki, ki so del vladajočega sistema (globoka država).

  Funkcionalno pismenim je popolnoma jasno, zakaj je pravosodje vodilo ločeno procesa Patria1 in Patria2. Enako hoče pokvarjeno pravosodje (s strici iz ozadja) ločiti umor dr. Jamnika od poskusa umora dr. Plavca, čeprav gre za zločine iste mafije!

  »DRŽAVA, KJER POŠTENI LJUDJE NISO TOLIKO ENERGIČNI KOT POKVARJENCI, JE IZGUBLJENA« (Franklin Delano Roosvelt)

  Všeč mi je

 3. Slovensko sodstvo bo potrebno temeljito prečistiti in vse sodnike, ki grobo kršijo zakone, po katerih sodijo odpustiti. Podobno čistko bo potrebno izvesti tudi na tožilstvu in policiji.
  Seveda bo možno prečistiti omenjene inštitucije šele tedaj, ko bo na oblasti vlada, ki se bo zavedala problema nepravne države in ki bo delovala samostojno neodvisno od mafijskih združb, ki vodijo Slovenijo iz ozadja.
  Da bo na oblst prišla neodvisna vlada je zelo malo možnosti, saj morajo takšno vlado izvoliti volivci, to pa je težko, saj so politika, mediji in šolstvo poskrbeli, da so postali državljani zaslepljeni debili, ki se ne zavedajo položaja v katerem se nahaja Slovenija in sveda sami.
  Pričakovati, da bo Slovenijo rešil kdo od zunaj, je iluzorno. Slovenija je majhna, Slovenija ni zanimiva za nikogar, Slovenija ne more na nič vplivati, zato se pač nihče za njo in njene stranpoti ne zmeni. Ne uživa popolnoma nikakršnega ugleda in sama tone v izolacijo, kar pa v popolnosti ustreza mafijskim združbam, saj lahko te nemoteno delujejo in obvladujejo med drugim tudi sodstvo in represivne organe.
  Danes v Sloveniji malokdo razmišlja o velekraji,ki se dogaja vse od osamosvojitve naprej. Če so podatki kolikor tolikor točni, je iz samostojne Slovenije odteko že od 50-70 mrd. Ali si lahko kdo predstavlja, za kakšen denar gre? Kaj bi lahko s tem denarjem naredili v Sloveniji? Kje bi bila s tem denarjem Slovenija? Kaj vse bi Slovenci imeli?
  Dokler Slovenci ne bodo zahtevali odgovore na zgoraj navedana vprašanja, sprememb ne bo? Potem bo potrebno postaviti tudi vprašanja, kdo je tisti, ki je ta denar ukradel in ga pretovorili v tujino? Kdo so ti? Prav gotovo to niso posamezniki. To so združbe. To so verige, ki se začno ob izvoru financ, potem pa se v njih nahajajo členi, ki omogočajo kriminal in končno stojijo na koncu teh verig represivni organi s sodstvom na čelu.
  Za čistko v sodstvu je čas.
  Poljaki so se tega lotili sedaj, zato je pomembno, da Slovenci budno spremljamo, kaj se na Poljskem dogaja.
  Tudi Poljaki, tako kot ves napredni svet pozna neodvisnost treh vej oblasti, ki jo sestavljajo zakonodajna, izvršna in sodna veja. Tudi na Poljskem sta prvi dve veji podvrženi relekciji, ki jo ustvarjajo volitve. Sodna oblast pa bi se naj sama od sebe prenavljala. Tako kot v Sloveniji, kjer se sodniki sami volijo in izbirajo vodje med seboj. No, ni čisto tako, vsaj na papirju, amak praksa nam kaže, da ni mogoče od zunaj prodreti v zaprti svet sodne veje.
  Poljaki bodo rešili problem na ta način, da bodo z zakoni prekinili nastavljanje sodnikov sodni veji, temveč bo imenovanje odvisno od izvoljenih predstavnikov. To je povzročilo v Evropi vihar, saj demokratične evropske države ne poznajo pristranskosti sodnikov. V komunizmu so bili sodniki družbenopolitični delavci, ki so po teoriji tovariša Ljuba Bavcona imeli prioritetno nalogo braniti in ohranjati komunistično oblast!!!
  To nalogo sodstvo v Sloveniji in predpostavljam tudi na Poljskem, zelo dobro opravlja in ohranja oblast v ilegali, saj je v Sloveniji partija stopila iz oblasti, mar ne?
  Vrnimo se Sloveniji!
  V Sloveniji sodstvo sicer ne ščiti več partije, ščiti pa levico, ki se je prelevila v prvorazredne državljane, ki so za zakonodajo neobčutljivi in enostavno jih organi pregona ne morejo doseči, ne gkede na to, kakšen kriminal počno. Levičarji so se postopno prelevili v mafijske združbe, ki vladajo iz ozadja, za kuliso pa postavljajo vaskokratno zakonodajno in izvršno oblast.
  Kar poglejte si to klavrno sliko, ki jo predstavlajata slovenski parlament in slovenska vlada. Kaj takšnega Slovenija še ni doživela. In odraz tega je seveda tudi sodstvo, ki sodi po volji mafije in ne po zakonih.
  In sodstvo je del mafije. Če bomo Slovenci stopili na pot Poljske, ali Madžarske si šele lahko zamislimo takšno sodno reformo, ki bo pometla z družbenopolitičnimi sodniki in vsaj nekatere najvidnejše stlačila v zapor.
  Ve se kdo to so, saj so podpisani na vseh sodbah in dokumentih, ki so storili goreje posameznikom, ki so se hotei režimu upreti, ali pa razkrinkati lumparije.
  Prijaha leto, ko bi se lahko začele potrebne reforme in čiščenje sodstva.
  Bodite zbrani in verjemite, da je na volitvah možno ustoličiti takšno zakonodajno in izvršno obast, ki bo sposobna izvesti čistko v sodstvu in izravnati stolp v Pisi, da ne bo nagnjen v levo!!
  Torej Srečno Novo leto vsem ki boste galsovali za to, da se bo stolp v Pisi izravnal in da avtor te zahteve, tovariš Han( ta zahteva, da se zravna iz desne) in njegova falanga ne bo več bvidela parlamenta!
  Berite Spletni časopis in pritegnite čim več bralcev. Več nas bo svobodno razmišlalo, manj bo Patrij in nesrečnih Novičev v Sloveniji, morda, morda pa bomo videli Jankovića za rešetkami.

  Všeč mi je

 4. Samo, ce bomo mi, kot narod, to dovolili! Ne dovoli sebi in nam, Slovencem in drzavljanom, tako negativno razmisljanje. Bodi preprican, da smo kot narod nezlomljivi. Kucana je nezlomljivega naroda strah! Imamo ve jo medijsko podporo, smo na druzabnih medijih prisotni in smo zrelejsi. Jasno, da Kucan ne bo odnehal, da bo se z aksiomom, ki pravi, da imata Kucan in laz kratke noge, brcal, lagal in na veliko pokal, a samo, ce mu bomo kot narod nasedli. Mu bomo? Od tega je odvisna nasa bodocnost, volitve in osvoboditev!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s