Predsedniki: Arbitraža velja, izogibamo se konfliktom

Foto: DS

Na pobudo premiera Mira Cerarja (SMC) so se v vladni palači o odnosih s Hrvaško posvetovali štirje predsedniki: ob Cerarju še predsednik republike Borut Pahor, ki ravno začenja drugi mandat, predsednik državnega zbora Milan Brglez in novi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je bil ta mesec izvoljen za predsednika svetnikov.

Na pogovoru je bil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki se bo 4. in 5. januarja na Brdu pri Kranju o Hrvaški posvetoval še z vodji diplomatskih predstavništev in konzulatov na 22. posvetu slovenskih diplomatov. Na posvetu z diplomati bodo ob Erjavcu tudi predsednik Pahor in premier Cerar. Ob Hrvaški bo tema posveta še slovensko predsedovanje Svetu za človekove pravice in priprave na predsedovanje Svetu EU.

Hrvaška arbitraže ne priznava. O  njej se ni pripravljena niti pogovarjati.

Ker je bil Kovšca na srečanju najvišjih predstavnikov države prvič, sem ga prosil za nekaj kratkih ocen, kako je bil sprejet v vladni palači in o vsebini prvega pogovora za zaprtimi vrati.

Arbitraža velja, proti konfliktom

Foto: DS

Prvič ste bili na srečanju predsednikov. Kakšen je bil pogovor?

„Zelo odkrito smo se pogovarjali. Sprejeli so me brez rezerve. Zanimali so jih moji pogledi. Vsi štirje zastopamo enako stališče o načinu reševanja zgodbe s Hrvaško po arbitražnem sporazumu…”

To pomeni, kaj?

„Povsem jasno je, da vztrajamo pri uveljavitvi arbitražnega sporazuma. Hkrati pa se bomo izogibali dejanjem, ki bi bi lahko postavili pod vprašaj dobre odnose s sosedo in mednarodni ugled Slovenije v smislu spoštovanja mednarodnih obvez in ureditve.”

Ste se pogovarjali tudi o konkretnih potezah. Denimo, umiku vojske s Trdinovega vrha?

„Ne. Vsebinsko o čem tako konkretnem nismo govorili. Je še prezgodaj. Mednarodni javnosti skušamo predvsem sporočiti, da je Slovenija opravila svoj del obveznosti iz razsodbe arbitražnega sodišča. Vsaj na zakonodajnem področju, ker tu je bil postavljen šestmesečni rok za obe državi. Za Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je legislativno pripravila, storila je kar morala in to lahko vsak tudi preveri.”

Med Cerarjem in Erjavcem tokrat mir

Javno je bilo zadnje mesece opaziti razlike med zunanjim ministrom Karlom Erjavcem (DeSUS), ki meni, da je pogovor s Hrvaško zguba časa in premierom Cerarjem, ki se je pogovarjal s premierom sosednje države Andrejem Plenkovićem. Je bil konflikt tudi na pogovoru predsednikov?

„Teh razlik na pogovoru ni bilo. Razlik v pogledih nisem opazil. Javne izjave različnih politikov pa moramo včasih razumeti tudi kot del taktike urejanja odnosov z drugimi državami…“

Tudi volitev?

“Možno je tudi tako razlagati. A, ko gre za izvedbo arbitražnega sporazuma, je enotnost med politiki v državi kar velika in to o dosedanjem ravnanju in tudi o tem, kako ravnati v prihodnje.”

 

Advertisements

3 thoughts on “Predsedniki: Arbitraža velja, izogibamo se konfliktom

 1. Arbitražna odločba se je spremenila v sredstvo za samopromocijo nesposobnega vrha slovenske politike.
  Normalen človek se mora vprašati, kaj pa je tako pomembnega v rasodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško, da je implementacija postala prva prioriteta slovenske politike?
  Na celi črti je Slovenija popolnoma pogorela, sedaj pa nam nesposobni škratje, ki vodijo Slovenijo, želijo dopovedati, da je to za Slovenijo prioriteta? V to norijo očitno vlečejo še predsednika državnega sveta.
  Slovenija očitno v mednarodni politični areni ne pomeni popolnoma nič.
  To je razvidno iz stikov, ki jih ostale države imajo. Tu in tam sicer kdo zaluta v Slovenio, izreče par vljudnostnih fraz o lepoti države, morda še o pridnosti ljudi, ki v njej živijo in adijo.
  Koliko pomeni Slovenija v EU je jasno vidno, ko je Cearar napenjal mišice in ni želel v Zagreb k Plenkoviću na razgvor, so ga poklicali v Bruselj in mu ukazali obisk v Zagrebu in Cerar je moral takoj na pot.
  Igrica z gorožnjami, izsiljevanjem in podobno navlako, ki služi le za zaslepljevanje državljanov Slovenije, bo trajala le do volitev in morda bodo tipi kot so Erjavec, Cerara, ali Brglez ujeli kakšnega naivneža, ki jim bo nasedel in jim oddal glas.
  Z mejo pa se ne bo zgodilo pololnoma nič, saj bodo Hrvatje vztrajali, in nikakor razsodbe ne bodo priznali, kaj šele pričeli z implementacijo.
  Po volitvah pride na oblast tako in tako nova ekipa, ki vsaj na začetku ne bo potrebovala slepila, saj ji nihče ne bo očital neuspeha. V kolikor bo zavozila podobno kot sedanja s Cearajem na čelu, pa si bo izbrala primernejše slepilo.
  Za konec pa pojasnilo, zakaj pravzaprav pri meji gre?
  Z razsodbo o meji je Slovenija pridobila “uradno” okrog 2% morske površine, torej morja. To lahko izkoristimo edino za riblov, saj Slovenija ni pridobila dodatne dolžine obale. Na dnu morja pa ni ne rudnih bogastev ne karkoli drugega, kar bi imalo neko posebno vrednost. S to dodatno površino Slovenija tudi ni dobila stika z odprtim morjem.
  Edino kar je pridobila in to strogo teoretično – ribji fond. Če ga ovrednostimo je to kakšnih 5 kg na dan. Iz tega podatka je razvidno, kako nesposobno politiko imamo na čelu države, ko nam meče pesek v oči in postavlja implementacijo razsodbe med najvažnejše proritete vlade za borih 5 kg rib..

  Všeč mi je

 2. “Javno je bilo zadnje mesece opaziti razlike med zunanjim ministrom Karlom Erjavcem (DeSUS), ki meni, da je pogovor s Hrvaško zguba časa in premierom Cerarjem, ki se je pogovarjal s premierom sosednje države Andrejem Plenkovićem.”

  Najbrž ga ni na svetu zunanjega ministra in vodje diplomacije, ki bi javno razglašal pogovore svojega premiera s premierskim kolegom sosednje države za “zgubo časa” in ki bi se javno samopašno in naduto postavljal “s pedagoškim kazalcem” celo nad svojega predpostavljenega, se pravi svojega mandatarja in predsednika vlade.
  In najbrž tudi ni v svetu predsednika vlade, ki bi molče in povsem mrtvoudno trpel popolni politični in diplomatski diletantizem svojega zunanjega ministra ter njegovo nenehno javno škodovanje strateškim interesom vlade ter države, ki bi jo moral z vsemi političnimi in diplomatskimi veščinami ter znanji zastopati in braniti.

  Po vsej politični, diplomatski in pravni škodi, ki jo je diletantski multipraktik minister za različne vlade in različne vladajoče koalicije Karl Erjavec (Desus), objektivno in subjektivno, naprtil slovenski vladi, državi in državljanom, ne da bi bil zaradi tega preventivno odpoklican oz. odstavljen, je mogoče ugotoviti le to, da je za vse znane in neznane spodrsljaje, napake in vsa neukrepanja zunanjega ministra RS Karla Erjavca zdaj in pred zgodovino absolutno odgovoren njegov predpostavljeni, se pravi premier vlade RS dr. Miro Cerar, ki se svojega zunanjega ministra zaradi vulgarnega političnega pragmatizma in nenačelne oblastniške prilagodljivosti pač ne upa vreči iz vlade RS in vladajoče koalicije SMC-Desus-SD.

  Povsem zanesljivo pa bo porazno negativen “račun” za svoje nenačelno in neetično ravnanje v škandaloznem primeru “Erjavec” nazadnje “plačal” oprezno prilagodljivi in nedejavno cagavi predsednik SMC, vladajoče koalicije SMC-Desus-SD in vlade RS – dr. Miro Cerar. Njemu so se že več kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami očitno tudi že javno odpovedali tisti krogi iz mafijskega politično-kriminalnega podzemlja, ki so ga pred zadnjimi volitvami skupaj z “osrednjimi” mediji kot “novi obraz” in kot “svetel” obet “nove politike” z glasovi naivnih volivcev postavili na vrh izvršne veje oblasti. Kot vse kaže, za eno samo, dolgo in predolgo, mandatno obdobje.

  Všeč mi je

 3. Ne ves gnev stresti na slovenske politike. Kriv je tudi slovenski hlapčevski narod, ki poleti množično klečeplazi po hrvaški obali in za tisti teden dopusta varčuje več mesecev. Če bi bojkotirali dopustovanje v lepi njihovi, se tudi oni ne bi tako nonšalantno in zviška obnašali. Zanje smo bili dobrodošli le med vojno. Tedaj smo bili skoraj edini turisti pri njih.
  Mene videli ne bodo. Ne dam jim niti evra. Dopustujem 2 krat letno za mali denar; v maju Alanya, 14 dni AI, odhod iz Minhna za 300.-€ in Hurghada 21 dni AI odhod iz Minhna za 324.-€.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s