Predvolilna rezanja: Kadunc drugič odstavlja urednico Rebernikovo

Novinarka in urednica Jadranka Rebernik Foto: Facebook

Ali so za to, da direktor Igor Kadunc predčasno odstavi urednico informativnega programa javne televizije Jadranko Rebernik, danes glasujejo novinarji TV Slovenija.  Rezultat glasovanja bi moral biti znan popoldan ali zvečer. Pred imenovanjem za urednico je dobila podporo novinarjev.

To je prvo predčasno razreševanje najpomembnejšega odgovornega urednika javne televizije, kar so državljani na referendumu leta 2005 potrdili sedanji zakon o RTV. Je pa to že drugi poskus Kadunca proti Rebernikov. Prvič je z očitki o nepravem odnosu do „fašizma“ in dogajanja na področju nekdanje Jugoslavije, ker ni bila pripravljena sodelovati pri odstavljanju Rebernikove, poleti Kadunc poskušal odstaviti celo direktorico televizije Ljerko Bizilj.

Biziljeva se mu je pred tem uprla, da to tako ne gre, in odstavitve Rebernikove takrat ni predlagala, češ da obstaja tudi svoboda govora in da ne bo kršila zakonov. In, presenetljivo, je Kadunc celo propadel.

Bleda Biziljeva v veliki stiski

V drugo je bila Biziljeva bolj „pridna“. Septembra je odstavitev Rebernikove le predlagala. A Kaduncu že spet ni naredila velike usluge pri čistki, ki jo poskuša izpeljati pred volitvami, da bi uveljavil moč, ki jo ima levica v programskem svetu. Posebej tehtnih razlogov za odstavitev Rebernikove Biziljeva v predlogu namreč ni navedla, je pa jasno opozorila, da te razloge vidi in odstavitev zahteva Kadunc.

Julija se je celo zdelo, da bo Biziljeva zanesljivo padla, zamenjave je takrat od Kadunca namreč zahtevalo kar 20 (od 29) članov programskega sveta.

Kako pomembna je „politična matematika“ v ozadju, ki omogoča takšno odstavljanje in postavljanje svojih kadrov, je v državnem zboru  prejšnji teden opozoril Jože Tanko, ko je koalicija pri volitvah novih članov programskega sveta RTV Slovenija največji opozicijski stranki sicer dodelila predstavnika v programskem in nadzornem svetu, ki ga po zakonih mora imeti (a ga zadnja leta ni imela), so pa desno opozicijo sicer povsem izločili. Podrobnosti so dostopne na povezavi tukaj. Tanko je opisal:

„V teh dveh letih ste si izglasovali 16 članov programskega sveta po podobi koalicije, od 29. Če ob tem dodam, da smo pri prejšnji točki izglasovali še štiri koalicijske na predlog poslanskih skupin koalicije, potem ima koalicija v programskem svetu 20 od 29 članov.”

Biziljeva je na sejo, kjer jo je julija ob Kaduncu odstavljalo 20 svetnikov, prišla v spremstvu odvetnika, bila je precej bleda in v veliki stiski. A na koncu je v programskem svetu za to odstavitev Biziljeve presenetljivo zmanjkal en sam glas. Le 14 glasov je bilo za odstavitev.

To se je zgodilo zato, ker nagle in politično utemeljene odstavitve Biziljeve ni podprla Petra Ložar (SMC), z oceno, da je Kadunčev predlog „rezanja“ preslabo pripravljen. K previdnosti je pozval tudi pomemben televizijski voditelj  Igor E. Bergant s precej razumnim opozorilom, da s takšnim predčasnim odstavljanjem gradimo “avtocesto za hude kršitve v prihodnosti”. Pred glasovanjem pa je tudi Sašo Lap povedal, da ni glasoval zanjo, ko je bila izvoljena in napovedal, da ne bo glasoval niti pri razrešitvi.

Razočaranje na levi, ker je to pomenilo, da Rebernikova ostaja in da levici s tem niso zagotovili popolnega vpliva na politično najpomembnerjši medij v javnem zavodu, je bilo veliko. Takoj je protestno odstopil predsednik programskega sveta Miran Zupanič in še člana Domen Savič in Sašo Hribar.

Kadunčevo obvestilo ob grobu staršev Rebernikove

A ti odstopi večine in ciljev v programskem svetu niso spremenili. Vanj so si poslanci koalicije pač izvolili nove kadre podobne prej omenjenemu Saviču, ki je že prej zlahka zmerjal druge ljudi s fašisti. V času vlade Mira Cerarja pa je tudi dobil službo na državnem Arnesu, ki je pomembna institucija, ko govorimo o internetu.

V političnih kampanjah v preteklosti je na spletnih omrežjih Savič zapisal denimo:

Da jo že spet predčasno odstavlja, je Rebernikovo Kadunc obvestil v začetku novembra, sklep je nastal konec oktobra. Po neuradnih informacijah iz televizije je poseben kurir Rebernikovi obvestilo prinesel kar na pokopališče, kjer je bila na grobu staršev, kar je tam precej šokiralo še žive svojce Rebernikove.

Predlog direktorice televizije Ljerke Bizilj, ki je nujen, da bi lahko odstavil Rebernikovo, je Kadunc dobil že septembra. Torej takoj po počitnicah, pred katerimi mu je spodletela odstavitev Biziljeve, ker tega ta ni bila pripravljena predlagati. Zakaj je z začetkom postopka čakal skoraj do konca oktobra, ni povsem jasno. Neuradno pa je slišati, da nima najbolj trdnega primera in da se lahko, če se stvar preseli v na sodišče, znajde v težavah.

Biziljeva: Ker direktor ugotavlja…

Povezan članek, ko je Biziljeva le predlagala Kaduncu odstavitev Rebernikove

Biziljeva je predlagala odstavitev Rebernikove, ker da ta (še) ni izpeljala reorganizacije uredništva, ki jo je napovedala in ker bi naj premalo komunicirala in ne bila dovolj vestna pri svojem delu, zaradi česar bi naj bile težave, denimo, pri pripravi predreferendumskih soočenj. Več o dogajanju takrat najdete na povezavi tukaj. V predlogu, ki direktorju omogoča, da  lahko sproži odstavitev, se Biziljevo celo izrecno sklicuje, da Kadunc ugotavlja, da se je razpoloženje „zelo poslabšalo, o slabih razmerah pa je bilo 22.9. Vodstvu posredovano tudi anonimno pismo.” S tem Biziljeva opozarja še na nekoliko umazana ozadja, kar so praviloma anonimke. Predreferendumske oddaje pa so menda rešili tako, da se je v dogajanje vključil pomočnik generalnega direktorja za program in integracijo vsebin, ki je potem bdel nad izvedbo referendumskih in volilnih soočenj, trdi Biziljeva. Ta zapis v predlogu za odstavitev odgovorne urednice bi lahko služil tudi za odstavitev Kadunca, kaže namreč, da je nekdo, ki za to po zakonu ni pooblaščen, posegal v uredniško delo. A vse skupaj je velik larifari, ker kakšnega pametnega uredniškega dela ob referendumskih kampanjah, kjer mora televizija ravnati po (precej neumni) pravni ureditvi in v studio vabiti velikansko množico organizatorjev kampanj, sploh ni.

Precej šibkim razlogom, ki jih je Biziljeva ponudila Kaduncu, je ta sam dodal še politične. Tiste zaradi zaradi katerih je poleti že razreševal Biziljevo, pa še nekaj dodatnih.

Obtoženi novinarji brez vseh pravic

V povezanem intervjuju je Igor Kadunc za Spletni časopis predstavil svoj pogled na primer Thompson in odstavljanja

Kadunc v postopku za odstavitev Rebernikove tej spet očita intervju z Markom Perkovićem Thompsonom, ker je Igor Pirkovič v njem hrvaškemu pevcu ponudili možnost, da odgovori na očitke mariborskega župana Andreja Fištravca in drugih, da je menda fašist. Svoje poglede na to je Kadunc sam pojasnil v povezanem intervjuju za Spletni časopis, ki ga je za bolj vsestransko informiranost dobro prebrati.

Direktor se ponovno sklicuje tudi na mnenje varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski, da je Pirkovič prispevka kršil Poklicna merila in načela novinarske etike. Pravila in načela novinarske etike je v postopku predvsem kršila Todorovska sama, ker Pirkoviča ni pisno seznanila, kaj mu sploh očita, da bi imel možnosti pripraviti korekten odgovor. V primerjavi s tem postopkom presoje so bili stalinistični procesi precej velikodušni do obtoženih. Ilinka Todorovski ga ni pisno obvestil, česa je obtožen in kdo ga tega obtoža. V slogu:  za nas ni tabu tem, a fašizem je fašizem, in to je treba jasno obsoditi, krivci pa nimajo nobenih pravic. Todorovska je Pirkoviča sicer poklicala po telefonu. Pa še to – po eni od neuradnih razlag – ker je odziv zahteval Kadunc sam, ki je opazil napačno ravnanje varuhinje. Možnost odzvati se je Kadunc Pirkoviču tudi sam ponudil. Presoja, ki je nastala brez upoštevanja najbolj osnovnih pravic obtoženega v postopku, je zdaj temelj za odstavljanje urednice.

Naše zgodovinske Rovte

Kadunc je dodal še očitek urednici zaradi poročanja javne televizije o prireditvi ob 75 obletnici ustanovitve vaških straž v Rovtah na Logaškem. Novinarski prispevek tudi po ocenah zgodovinarjev ni bil kaj posebnega in kakšna kršitev. Reakcija direktorja pa spet kaže, da poskuša politično urejati televizijo, da bi bila ta politično pristranska po direktorjevih nazorih. Že prej omenjena Ilinka Todorovska, čeprav ni znana kot velika avtoriteta na področju zgodovinopisja, je direktorju tudi v tem primeru pomagala s stališčem, da „poročanju manjka „fokus in kontekst“, ki bi gledalcu zagotovila verodostojno in celovito informacijo o kompleksni tematiki iz novejše narodove zgodovine…“

Ko bo Kadunc danes pridobil mnenje uredništva, ki ni obvezujoče, je pa v javnem zavodu zelo pomembno, se bo moral odločiti še, ali bo šel čisto do konca.

Ali bo torej že ta teden tudi res odstavil Jadranko Rebernik

In tvegal tudi spore na sodišču, ki bodo skoraj zanesljivo in jih pravila na javni RTV za tak primer celo posebej predvidevajo.

Spori lahko gredo daleč, ker gre tudi za temeljna ustavna načela svobode govora in – seveda – za interese vseh strank na volitvah čez pol leta.

Advertisements

13 thoughts on “Predvolilna rezanja: Kadunc drugič odstavlja urednico Rebernikovo

 1. Več kot očitno je , da je RTV skrajno leva. Kadunc je daleč od neodvisnega. Ljerka je to pokazala že v preteklosti kam sodi. Posebej pa še s intervjujem Janše s njenim znamenitim zaključkom ,ki je bil nedopustno žaljiv. RTV ni in kaže še dolgo ne bo po okusu vseh plačnikov naročnine. Navadno trobilo. Razen redkih izjem. Soočenja kjer nastopa po 10 in več kandidatov so totalno brez veze. Nihče nima možnosti , da se predstavi in pove mnenje. Pri tem pa voditeljice ali voditelji večinoma daje več časa , levo usmerjenim , desne pa namenoma ignorirajo. Soočenja imajo smisla le če gre za dva tri kandidata in je voditelj ( ca) zelo korektna in odmeri enak čas vsem. Predvsem pa , da ne daje sugestivnih vprašanj ali celo komentarjev. Zelo podpiram ukinitev naročnine , ker to ni moja TV. Sicer pa je ostali nepolitični program beden

  Všeč mi je

 2. Tako kot se je v zadnjem desetletju spremenilo na področju tiskanih medijev, torej padec prodaje, se bo v naslednjem na področju javne TV. Osebno bi želel, da se program kodira in naj ga plačuje tisti, ki ga želi gledati (jaz vsekakor NE)!
  Če, predvsem pa, ko se bo to zgodilo, bo “krivda” tistih, ki ta program ustvarjajo in “bomo” RTV prodali Petriču! Juhuhu.

  Všeč mi je

 3. Mar je v moji drzavi mogoce, da en klic, recimo spiclja Golobica, ki je javno, ponavljam, JAVNO, povedal, da so mediji kupljeni, dovolj, da se odstrani Rebernikovo? Prijatelji, to je zgolj retoricno vprasanje! JA, je, ker smo Slovenci “ pick…”! Poglej samo V. Kovacica, junaka, ki bo EU obvestil o norostih vladajocih. Just follow the money! En klic slovenskega Stalina ( vir S. Zizek), nas, Slovence in drzavljane, spet zabrise nazaj za 10 let in oropa naso mladino prihodnosti! Zakaj ze? Zaradi polpismenih idiotic, eminentnih pravnikov nam pamet bezi, brivci prihajajo. Kucanizem ve, da je norcevati lazje vladati kot pametnim…

  Všeč mi je

 4. “V slogu: za nas ni tabu tem, a fašizem je fašizem, in to je treba jasno obsoditi, krivci pa nimajo nobenih pravic. ”
  KDAJ SE BO ZGODILO, ko bo napočil čas:
  V slogu: za nas ni tabu tem, a komunizem je fašizem, in to je treba jasno obsoditi, krivci pa nimajo nobenih pravic.

  Všeč mi je

 5. Po predstavljenem v članku bi rekel, da so argumenti za odstavitev ge. Rebernik pravno zelo trhli in neprepričljivi. Tole se zna končati na sodišču. Zanima me, zakaj bomo potem, če bo zadevo dobila na sodišču ga. Rebernik, odškodnino z obrestmi plačali plačevalci naročnine; naj jo že enkrat plača tisti, ki se gre takšne postopke na tako trhlih pravnih temeljih.

  Všeč mi je

 6. Najbolj pomenljivo za naš čas in njegove medijske protagoniste je, da novinarji in njim podobni sooblikovalci, podpihovalci ter ponarejevalci javnega mnenja, ki so se ob koncu totalitarizma SFRJ odkrito in odločno borili proti zloglasnemu 133. členu kazenskega zakonika (po katerem so “varuhi ustavnega reda” lahko spravili v keho vsakogar zaradi skrajno ohlapno opredeljenega “mnenjskega delikta”), zdaj, v deklarirani demokraciji, ustavno zavarovani svobodi izražanja in mnenjski svobodi, skušajo reakcionarno priklicati nazaj iz udbovskih časov “nagobčnike” totalitarnega režima ter avtokratsko odvzeti “svobodo javne besede” vsem, ki jih oni subjektivno in pristransko in izrazito sovražno ocenjujejo za “nazadnjaške”, “konservativne” … in še rajši za “nacionalistične/nacistične”, “ustaške” in “fašistične”, ker je efekt zasramovanja in odktitega sovraštva pri zavestno slabo poučenih in zmedenih množicah pač toliko večji.

  Že samo dejstvo, da je za generalnega direktorja RTV Slovenija in programski svet RTVS politično in profesionalno spotakljivejši žurnalistično povsem korekten intervju z obskurnim hrvaškim popevkarjem od vseh preštevilnih drugih slabo obdelanih ali povsem spregledanih prvovrstnih tem in njih protagonistov določenega časa, nam pokaže, skozi kako sprevržena pristan(kar)ska “očala” gledajo na svet in svojo medijsko vlogo v njem generalni direktor in programski svet RTV Slovenija in kako malo novinarske nepristranskosti, objektivnosti in profesionalne etike torej smemo pričakovati od katastrofalno vódenih in politično ekserciranih ustvarjalcev informativnih oddaj RTV Slovenija.
  Morebitna avtokratsko nasilna odstranitev urednice informativnega programa javne televizije Jadranko Rebernik, ki bo nemara kmalu sledila nasilni odstranitvi urednika Tednika Igorja Pirkoviča, bo brutalno jasno in porazno pokazala in dokazala rednim plačevalcem RTV prispevka, da samodeklarirani “javni zavod RTVS” nikakor ni več javni zavod v službi demokracije, svobode govora in mnenjske svobode, se pravi demokratičnega pluralizma v družbi, ampak da ga je vladajoča kleptokracija povsem podredila in ponižala v “državni zavod” za “proizvodnjo državne resnice”, za njeno vztrajno in nenehno “vtiranje v zavest” poslušalcev in gledalcev ter predvsem za medijsko oz. agit-propovsko “obrambo vladajoče družbene elite in njenih metod krčevitega ohranjanja oblasti”.

  Všeč mi je

 7. Pingback: Odstavljanje Rebernikove: Nizka udeležba, za odstavitev pa večina glasujočih – Spletni časopis

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s