Javno mnenje: Kdo bolj laže o Janši, Židanu in Šarcu?

Razlike med rezultati merjenj moči političnih strank v različnih medijih so zadnje tedne tako velikanske, da je mogoče le ugotoviti, da se hitro bližajo volitve in da ni mogoče nič več verjeti.  Najbolj skrajna razlaga je, da mediji poskušajo namerno manipulirati z javnim mnenjem pol leta pred volitvami. Bolj blaga pa, da poskušajo v tisku z neverjetnimi rezultati pritegniti pozornost, ker je kupcev in bralcev vse manj. Najbolj blaga pa, da so te raziskave pač povsem zanič. Da bi javno mnenje tako strahovito nihalo iz dneva v dan, je namreč povsem neverjetno.

Je lokalna LMŠ res najlepša v deželi tej?

Grafično prikazujem primerjavo treh raziskav. V Delu, na RTV Slovenija in na Nova24TV so bile objavljene v zadnjem tednu dni. Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjali medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene. Razlike so presunljive celo povsem na vrhu, kjer sta po večini raziskav zadnje mesece SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana. Delo je tam našlo Listo Marjana Šarca, za katero pri Novi24TV ni podatka, ker agencija Parsifal SC moči te za zdaj lokalne stranke iz Kamnika še ni merila. Po Delu je na drugem mestu SD Dejana Židana, kar tudi odstopa od drugih raziskav, ki zadnje čase vse na vrhu kažejo SDS Janeza Janše. Primerjava rezultatov treh zadnjih raziskav je takšna:

Od drugih (tudi preteklih) meritev izrazito odstopajo rezultati, ki jih je prejšnji teden objavil časopis Delo. Po preračunu njihovih podatkov z izločitvijo neopredeljenih, bi stranko Marjana Šarca volila skoraj petina volivcev, na drugo mesto Delo (že nekaj časa) pred SDS Janeza Janše uvršča SD Dejana Židana. To nedeljo je rezultate meritve Ninamedie objavila še nacionalna televizija. Ti se dramatično razlikujejo. Pravzaprav ne prvič. Moč LMŠ so pri Ninamediji merili tudi že pred mesecem in tudi takrat je bil delež za to stranko dramatično nižji kot pred tednom pri Delu. Zdi se, da si nekdo, skratka, izmišlja. Razlika ni le nekaj odstotkov ali nekaj deset odstotkov. Presega vse normalne možne statistične napake meritev.

Vzpon LMŠ tudi po Ninamediji, a…

Po rezultatih v daljšem času raziskavi Dela in Ninamedia, v primerjavi z rezultati raziskav, ki jih objavljata POPTV in Nova24TV, praviloma kažeta boljše rezultate levim strankam. A Ninamedia (podobno tudi druge raziskave) ima zadnje čase povsem drug vrstni red na vrhu kot Delo. Po raziskavi agencije Ninamedia vodi SDS Janeza Janše pred SD Dejana Židana. Lista Marjana Šarca pa je na petem mestu tik pred Levico Luke Meseca. Se je pa tudi po raziskavi Ninamedie LMŠ precej povzpela in skoraj dohitela Desus Karla Erjavca. Grafično je primerjava, če upoštevam meritev Ninamedie, ki je SMŠ merila že prejšnji mesec, takšna:

Razlike so povsem neverjetne. Izvirni rezultati, ki sem jih uporabil za preračune, so dostopni na povezavah tukaj: Delo, RTVSLO, Nova24TV.

Zaradi preglednosti so iz grafičnih  primerjav vse manjše stranke z nižjimi deleži izpuščene, o teh posebej pišem v rednih mesečnih analizah.

 

Advertisements

12 thoughts on “Javno mnenje: Kdo bolj laže o Janši, Židanu in Šarcu?

 1. Kakšno bedasto vprašanje. Seveda si izmišljajo rezultate. V komunizmu oblastni mediji javnega mnenja ne merijo, ampak ga poskušajo ustvarjati. Med drugim tudi zato, da ljudje ob poznejših potvorjenih rezultatih volitev niso preveč presenečeni.

  Všeč mi je

 2. “Namen posvečuje sredstva”, pravijo komunisti. Sem pa spada vse. Od množičnega pobijanja, preko ropanja in kraje milijard, do ponarejanja volitev.
  O, Bog, kaj smo ti naredili, da so se nam nekoč VSILILI komunisti? Narod trpi že tričetrt stoletja!

  Všeč mi je

 3. Goebbles bi bil “pikzigmar” danasnje Delove propagande. A rdecuhi se nimajo dovolj? Skrajno skrajni cas je, da bando rdeco zabrisemo na smetisce zgodovine! Skupaj s presstitucijo!

  Všeč mi je

 4. Logično mi je in enostavno, da so te ankete delane po imeniku naročnikov medijev.
  Torej naročnik določenega medija je tudi politično opredeljen.
  Zato se mi vaša metoda g. Jančič zdi, kot približek nekemu realnemu stanju.
  Povprečen rezultat anket vseh medijev, pa je rezultat tukaj.

  Všeč mi je

 5. Pri Delovih anketah javnega mnenja ima človek pogosto vtis, da z njimi uredniki predvsem preverjajo, ali je bila prej izvajana in strogo usmerjena propagandistična “masaža” bralstva ob nekaterih izbranih inizpostavljenih temah dovolj učinkovita oz. uspešna.
  In pogosto se izkaže, da so bralci Dela kljub vztrajni enostranski masaži in včasih celo izrazito sovražnim in primitivnim hujskanjem nekaterih najbolj vplivnih dreserjev javnega mnenja bolje obveščeni, mnogo bolj razsodni in daljnovidni od novinarjev ter urednikov, zlasti tistih, ki naročajo ankete, oblikujejo vprašanja ter jih nazadnje še kolikor mogoče sebi v prid interpretirajo. Žal ni videti, da bi se lastniki, uredniki in neuspešni propagandisti Dela iz teh za svoje delovanje nespodbudnih izidov česa naučili. Praviloma vztrajajo pri alibični tezi – “Pekel so drugi!” – in še naprej vztrajno izgubljajo bralce.
  Sicer pa sem že včeraj zapisal, da se bo nestrokovno in neetično “proizvajanje” ter politično pristransko “interpretiranje” meritev javnega mnenja slej ko prej končalo porazno za najbolj očitne falsifiatorje in “falššpilerje”, kot bi zapisal Krleža, saj jim vse prevečkrat “nategnjeno” ter “naplahtano” bralstvo oz. medijska javnost vse manj zaupa in verjame, kar pomeni, da bodo imele te agencije tudi čedalje manj naročnikov in čedalje manj možnosti v medijih, da bi njihove naročene in vnaprej strogo pristrižene potvorbe javnega mnenja sploh še kdo objavljali.

  Všeč mi je

 6. Kdo je tukaj slep in zakaj pada podpora Cerarju. Saj je prinesel točno tisto, kar so želeli njegovi volilci! Zamenjal je vse janševike v državni upravi (čeprav obstaja menda še ena uradnica na upravi v Celju), direktorja UKC pa celo večkrat. Očitno manjkajo samo še Titove slike!

  Všeč mi je

 7. Vse te napovedi o priljubljenosti SDS in njenega šefa so preproste in prozorne floskule in pesek v oči njegovim sledilcem.S komurkoli se človek pogovarja, je mnenje za to stranko in Janšo skrajno negativno. Neverjetno je, kdo ga vzdržuje na robu politike, da že ni odletel. Ljudje (preprosti in šolani) ga skratka ne marajo, eni se ga celo bojijo.Ne bo pomagalo tudi to, da so zopet pritegnili lutko Urško v upanju, da bodo njene osladne fotografije in še bolj neslane besede, ki jih premore. Človek lahko celo podvomi v njeno izobrazbo: ali so ji kupili diplomo in jo je na poseben način pridobila kot bogatega moža. Kljub navidezni lepoti nima karizme, ki bi razmišljujočega človeka pritegnila. To e bilo samo razmišljanje, če zgrešeno, se opravičujem Vsekakor pa brez zlonamernosti.Naj v miru preživi novoletne praznike, kar precejšnemu delu Slovencev ne bo dano.Vsekakor naj posveti kakšno misel tudi tistim, ki živijo v bedi, ki nimajo niti za kruh, kaj šele za igranje golfa na kakšnih bogataških destinacijah.Kmečka deklina, strezni se in razmisli, od kod je prišel denar (namreč tudi drugi imajo akademske poklice in si komaj privoščijo skromno življenje brez tihomorskih počitnic in luksuznih toalet !

  Všeč mi je

 8. Pingback: Ankete: V volilno leto SDS vstopa na vrhu, Šarec že šiba SMC – Spletni časopis

 9. PREPROSTA ANALIZA:
  1. VSE JE NAROBE –> KRIZA –> VZROK: GLOBOKA DRŽAVA
  2. HOČEM SPREMEMBE
  3. TISTI, KI JIH ZARES HOČEM ZAMENJAT (GLOBOKO DRŽAVO), SE PA BOJIJO SAMO ENEGA ČLOVEKA….

  Všeč mi je

 10. Meta živite in pustite živeti , kdo mara Janšo in kdo ne ni vaš problem , prav tako je
  skrajno neokusno vaše vtikanje v njegovo družino , kar se tiče dvomov o izobrazbi
  janševe soproge Urške zopet ni vaš problem Meta !Urška vas prekaš na vseh področjih , predvsem je intiligentna in čedna ženska , ki vestno opravlja svoje delo in
  vse kar pritiče družini in naraščaju ! Urška ima karizmo in ugled , ki ga vi nikoli
  ne boste nikoli ne boste dosegli , utapljate se vse globje v močvirje zlih duhov ,
  ki vam načenjajo še tisto malo človeškega , ki ga posedujete in posredujete sebi
  enakim ! Navidezno ste podobni človeškemu bitju v resnici pa ste hudoba v človeški
  podobi , po vseh svinjarijah , ki ste jih izbruhali se upate trditi , da tega ne počnete
  zlonamerno sirota umazana , zaradi takih osebkov kot ste vi so nedolgo nazaj
  umirali ljudje , tudi tisti s karizmo !

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s