Erjavec proti Cerarju: “Dialog s Hrvaško ni opcija”

„Ocenjujem, da je imel slab dan. Bile so pred tem predsedniške volitve, rezultat kandidatke SMC je bil, kakršen je bil. Niso dosegli niti dva odstotka. V stranki očitno vlada nezadovoljstvo,“ je zunanji minister in Šef Desusa Karl Erjavec v intervjuju, ki naredil urednik in novinar Boris Jaušovec, Večer pa objavil danes, odgovoril na očitek predsednika državnega zbora Milana Brgleza, da se, ko gre za Hrvaško, opozicijski voditelj Janez Janša obnaša bolj odgovorno kot zunanji minister Erjavec.

Erjavec proti Cerarjevim pogovorom

Karl Erjavec v pogovoru s predlagateljem spremembe ustave o osnovnih šolah Matjažem Hanom (SD) in šefom poslanske skupine Desus Francem Juršo Foto: DZ/Barbara Žejavac

V intervjuju za Večer zunanji minister vztraja, da bi morala država že pred pol leta zasesti mejo na morju, ki ji jo daje arbitražna razsodba in ne bi smela izgubljati časa z dogovarjanjem s Hrvaško, ki po Erjavčevi oceni ne vodi nikamor.

Erjavec v pogovoru pove celo povsem naravnost: „Zame dialog s Hrvati ni opcija. Ker smo se še zmeraj obrisali pod nosom.”

To ostro stališče je še posebej nenavadno, ker se je včeraj premier Miro Cerar dogovoril s hrvaškim šefom vlade Andrejem Plenkovićem, da se prihodnji teden srečata v Zagrebu, da bi se pogovarjala o implementaciji razsodbe.

Pogovor z Erjavcem v Večeru kot že pred dvema tednoma podoben intervju z Brglezom je vreden branja.

Pomen dilem, ki jih je pred dvema tednoma nakazal Brglez, se je pokazal včeraj v državnem zboru. Takrat je Brglez namreč opozoril tudi, da v ustavni komisiji ni dovolj glasov za spremembo ustave pri financiranju osnovnih šol in da sam ni za to, da se s spremembo zakona o financiranju izobraževanja:

„Otrokom vzame to, kar so do sedaj imeli, tudi če je to črkobralsko morda celo dopustno. Ko so predlagatelji šli na ustavno sodišče, so mislili, da so zmagali, zdaj pa bi jim nekateri to radi vzeli s spremembo zakona. To ne bi bilo ne prav in ne pošteno.”

Četrta “zavrnitev” ustavnega sodišča

Rešitev, ki jo Brglez kritizira, da bi povsem ukinili financiranje jutranjega in popoldanskega varstva najmanjših otrok, ki jo je ocenil kot napačno in nepošteno, je predlagal Desus, javno pa zagovarjal Erjavec.

Ker so za kompromis, da bi omilili to Desusovo varčevanje na račun najmanjših otrok, včeraj glasovali le poslanci SMC, je ta padel, a posledično je zgrmela cela sprememba zakona o financiranju izobraževanja, ker je bil proti – in to tudi javno –  prav Brglez.

Padec spremembe zakona se je sicer zgodilo že četrtič. A včeraj je prvič zgrmel predlog vlade. Pred tem je trikrat padel predlog SDS, da bi uresničili sodbo ustavnega sodišča o odpravi diskriminacije otrok  pri financiranju osnovnih šol. Ustavno sodišče je določilo skrajni rok, da politika to stori, ki se je iztekel  pred dvema letoma.

Več o včerajšnjem presenetljivem padcu spremembe zakona o financiranju izobraževanja lahko najdete na povezavi tukaj.

Zanimiv intervju z Erjavcem v Večeru, ki odgovarja Brglezu pa je dostopen na povezavi tukaj.

Advertisements

2 thoughts on “Erjavec proti Cerarju: “Dialog s Hrvaško ni opcija”

 1. Škoda, da ima Erjavec vsak dan slab dan – “da je imel slab dan”.
  Še večja škoda pa je, da nam po svetu dela sramoto.
  Že zdavnaj se je izkazalo, da še “za kante” ne zna skrbeti.

  Všeč mi je

 2. “Erjavec v pogovoru pove celo povsem naravnost: „Zame dialog s Hrvati ni opcija. Ker smo se še zmeraj obrisali pod nosom.”

  Multipraktik minister za vse vlade in vse resorje lahko tako razmišlja kot zasebnik, ne more pa česa takega javno izreči kot zunanji minister in vodja diplomacije RS. Po taki dokončni in brezprizivni izjavi, ki ne omogoča nikakršnega dialoga, bi moral premier dr. Miro Cerar svojega “nedialoškega” in “razboritega” zunanjega ministra TAKOJ odstaviti.
  Seveda pa bi to moral storiti tudi že zdavnaj prej: zagotovo takrat, ko je Erjavec javno izblebetal domnevne tajnosti iz arbitreže ter postal objektivno veleizdajalec po določbah veljavnega arbitražnega sporazuma med državama. S tem je naš “prvi diplomat” Hrvatom na široko odprl možnosti uporabe “nelegalnih” metod, z malomarno organiziranim komuniciranjem med Drenikovo in Sekolcem pa je Hrvatom ponudil možnost “kronskega dokaza” o “kontaminaciji” arbitražnega procesa s strani slovenske vlade in slovenske diplomacije.
  Po vsem, kar je Karl Erjavec objektivno in subjektivno zagrešil v celotnem arbitražnem procesu s Hrvaško, je seveda razumljivo, da se noče pogovarjati z nikomer s hrvaške strani, kjer, mimogrede, tudi ne uživa nikakršnega zaupanja in ugleda, niakor pa ni razumljivo, da tako nediplomatsko vedenje in trmoglavljenje, ki objektivno škoduje RS, molče tolerira predsednik vlade in vodja vladajoče koalicije dr. Miro Cerar.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s