Cerar gre prihodnji teden v Zagreb

Šlo je še za eno od številnih srečanj, ki sta jih imela v zadnjih mesecih ob robu različnih dogodkov v tujini, dialog pa stalno poteka tudi na strokovnih ravneh. Slovenski in hrvaški premier sta se dogovorila, da bo premier Cerar v torek naslednji teden obiskal Zagreb. Po besedah slovenskega premierja gre za zadnjo priložnost, da državi še pred iztekom šestmesečnega roka, ki je 29. decembra, skupaj dosežeta določen napredek pri izvršitvi arbitražne razsodbe.

Takšno sporočilo so nocoj poslali iz kabineta Mira Cerarja po srečanju s hrvaškim premierom.  Po predsedniku SDS Janezu Janši, ki se je s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem pred tednom že srečal v Zagrebu, se je s Plenkovičem Cerar danes pogovarjal po vrhu Evropskega sveta v Bruslju, ki je posvečen varnosti, obrambi, migracijam, zunanjim zadevam, socialnim zadevam, izobraževanju in kulturi…

Plenković spet prvi s posnetkom

O srečanju v Zagrebu pred tednom je predsednik SDS Janša objavil takšno sporočilo

Fotografijo je na spletnem omrežju danes objavil hrvaški premier Andrej Plenković

https://platform.twitter.com/widgets.js

Šefa vlad Slovenije in Hrvaške sta se srečala že med vrhom EU in ne le ločeno po njem.

To kaže posnetek, ki ga je objavil hrvaški premier na spletnih omrežjih. Praviloma Plenković hitreje objavlja posnetke z dogodkov na spletnih omrežjih kot slovenska stran.

Cerar in Plenković sta se konec novembra pogovarjala že na vrhu v Budimpešti: na srečanju šefov vlad Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske (vrh 16+1), ko je v parlamentu večina poslancev ravno sprejela kup zakonov, ki so posledica arbitražne odločitve: o evidentiranju državne meje s Hrvaško, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu in o “ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med vlado Slovenije in vlado Hrvaške”.

Arbitražne razsodbe sosednja država ne priznava.

Odločanje o teh zakonih, ker so ocenili, da gre za napačno enostransko potezo, je opozicijska SDS konec novembra obstruirala.

Tudi že odpoved obiska

Med Slovenijo in Hrvaško je napeto že dalj časa, premier Cerar je septembra celo odpovedal obisk v sosednji državi, za katerega se je vsega dva dni prej s Plenkovićem dogovoril v ZDA.  Za odpoved se je odločil, kot je takrat Cerar povedal za Odmeve javne RTV voditelju Slavku Bobovniku, ker je Plenković tudi v govoru v OZN sporočil, da se ne namerava pogovarjati o uresničevanju arbitražne pogodbe, ker je ta za Hrvaško nična. Za ta obisk se je danes s Plenkovićem, ponovno dogovoril.

Ogleda vredne posnetke iz vrha EU je po Plenkoviću objavil tudi slovenski premier Cerar:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmirocerar.SMC%2Fposts%2F2036767053222318&width=500

Advertisements

4 thoughts on “Cerar gre prihodnji teden v Zagreb

 1. Cerar ni politik . Še manj nek politik s razumevanjem mednarodne politike. Je salonski birokrat – pravnik ,ki še tega ne obvlada kaj prida. Mnoge poteze te vlade so namreč padle na US – on pa ustavni strokovnjak. Naj zabriše doktorat nekam.

  Všeč mi je

 2. Večkrat sem zapisal, da je haška razsodba o meji med Slovnijo in Hrvaško bolj kazen za Slovenijo, kot pa pravična razsodba. Je izrazito neuravnotežena, saj je Slovenija praviloma izgubila vse, kar je zahtevala. Zato si lahko ihto po takojšnji implementaciji na slovenski strani razlagamo le, kot pesek v oči narodu, ki pravzaprav ni bil nikoli pošteno poučen, kaj pravzaprav sodba pomeni.
  Vrhunski politiki; tukaj mislim na Pahorja, Cerarja in Erjavca ( a le in samo po funkciji), ki so v glavnem to polomijo zakuhali, pa seveda z izsiljevanjem Hrvaške želijo prikazati popolni poraz, kot zmago, ker se pač Hrvaška zaradi svojih kalkulacij otepa implementirati sodbo.
  V ihti, da bi prikrili svoj poraz, kaj poraz, polom, slovenski politiki hitijo z impementacijo. Pri tem pa se zanesljivo še bolj pogrezajo v blato in še bolj kažejo, kako nebogljeni in nesposobni so.
  Če pustimo mejo na morju, ki je neživljenska in je skorajda ne bo mogoče uveljaviti, naj navedem nekaj težav, ki so jih nesposobni in pohlepni haški sodniki določili na kopnem.
  Kopna meja bi naj v glavnem potekala po katastru.
  Ali so sodniki sploh vedeli, kaj so določli?
  Meja poteka po odročnem terenu, kjer skoraj v celoti še veljajo izmere starega katastra, ki je bil kartiran v merlu 1:2880. Zanesljivo skorajda ni mejnikov, vsaj ne takšnik, na katere bi se bilo mogoče zanesti. Ogromno mejnikov bi moralo biti lociranih v strugah rek in potkov. Skratka, če izvzamemo težavo, ki jo povzroča izredno zapletena in členovita mejna črta je ob obeležitvi meje potrebno vedeti, da bo vzpostavitev meje izredno zapletena in bo terjala od obeh strani popolno skladnost.
  Praktično ne poznam slučaja, ko bi na tak način določali meddržavno mejo.
  Meddržavne meje so praviloma vedno meje, ki se določajo na mirovnih konferencah, ki jih določajo zmagovalci poražencem.
  Mejo med Slovenijo in Avstrijo so določili v St, Germainu, med Slovenijo in Madžarsko pa v Trianonu. Avstrija in Madžarska sta bili poraženki, Jugoslavija pa kot antantna država zmgovalka.
  Italijansko mejo so določili v Osimu, pa so ob zamejitvi v ozadju bile velesile,ki so diktirale mejo.
  Med Slovenijo in Hrvaško nikoli ni bilo sporov. Noben mednarodni organ ne posega v razmejitev. Se pravi, da bo razmejite pred vsem in samo bilaterlno vprašanje dveh držav.
  Kolikor lahko vidimo, se sedaj najbolj nesposobna vlada z najbolj nesposobnim predsednikom in najbolj nesposobnim zunanjim ministrom spušča v avanturo, ki ji ni kos. Izsiljuje uspostavitev meje, pa ne ve, kaj jo vse čaka, kakšni zapleti bodo ob razmejitvi nastali. Omenjena dva nesposobneža, ki še svoje osnovne profesije ne znata opravljati in sta dokazala, da sta popolni nuli, se spuščata na področje, ki ga pa resnično ne poznata. Če bi se vsaj malo spoznala na določevanje meje, ki se izvaja na osnovi znanega zakona MUP, bi morala ugotoviti, da je haška razsodba zmazek in bi tak zmazek morala odločno zavrniti, sodnikom pa nikakor ne izplačati niti centa hororarja. Razsodba pomeni norčevanje iz zdravega razuma.
  Za določitev meje bo potrebno vgraditi okrog 70.000 mejnikov. Za vsak mejnik bo potrebno popolno soglasje obeh strani; slovenske in hrvaške.
  Razsodba ne daje nikakršnih napotkov, kako se naj meja obeleži, temveč so pohlepni modreci iz Haaga sporočili le, da meja poteka po katastru.
  Kaj to pomeni ti pohlepneži sploh niso vedeli. Da so z mejo enostavno odrezali kar nekaj slovenkih državljanov iz Slovenije jih ne briga. Ali niso s tem prizadetim kršili človekove pravice? Pri vsakem podobnem odločanju so to stranke v postopku. Pohlepnežem pa se ni zdelo potrebno dvigniti svojih riti in si stanje ogledati na terenu. Na najnižjem sodišču tako v Sloveniji kot na Hrvaškem je sodnik, ki vodi mejni spor, dolžan iti na teren in z geometrom določiti razmejitev.
  To bi sicer bila pretežka naloga za pohlepneže., pa vendar vsaj na terenu bi si lahko ogledali delček meje, preden bi podali tako žaljivo razsodbo.
  Vsega tega tudi naši politični veleumi ne vedo in ne poznajo. tudi ponovno izvoljeni Pahor je bolj za maratone, kot za to, da bi varoval mejo svoje države.
  Prepričan sem, da pa na hrvaški strani temeljito proučujejo zadevo in da so že naštudirali, kaj bodo storili, če bo to potrebno. Prav gotovo ne počno populistično postopanje in razkazovanje neznanja, ampak so sodbo predali strokovnjakom v proučevanje in bodo pričeli s postopkom šele tedaj, ko bodo naštudirali vse nianse, ki jim bodo omogočile čim večji izplen.
  Velik hrvaški politiki Stjepan Radić je nekoč Hrvate posvaril: Ne srlajte, kao guske u maglu. Tega se Plenkovič drži. Naši nevedneži pa celo pretijo.
  Skrajni čas je, da jih odstavimo, saj samo sarmotijo Slovenijo.

  Všeč mi je

 3. Dejstvo, da bo naš premier dr. Miro Cerar odpotoval na pogovor s hrvaškim kolegom v Zagreb, ne da bi njegov gostitelj dr. Plenković javno sprejel mednarodno veljavno razsodbo arbitražnega tribunala za sprejemljivo vsebinsko izhodišče in pravni okvir uradnega dialoga med obema državnikoma, kaže, da bo Cerar še enkrat “požrl” javno dano besedo oz. večkrat postavljeni nujni pogoj za nadaljevanje smiselnega tvornega dialoga med vladama.

  Kot je videti, hrvaški premier s svojimi skrajno neobvezujočimi besedami o sprejemanju “odprtega dialoga o vseh odprtih vprašanjih med državama” še vedno igra mnogokrat preizkušeno igro odlašanja “do neskončnosti”, slovenski premier pa je pod naraščajočim pritiskom bližnjih državnozborskih volitev ter pričakovanj slovenske javnosti po izteku roka arbitražne razsodbe za začetek obojestranske implementacije prisiljen še enkrat popuščati in poskušati vsaj pred domačo in mednarodno javnostjo storiti medijsko vsaj “zaznaven korak”. Še posebej, ker si pri iskanju poti strpnega in tvornega dialoga in sporazumevanja z vlado sosednje države premier prav nič ne more pomagati z diletantskim in mednarodno povsem nekredibilnim zunanjim ministrom in vodjem slovenske načrtno omrtvičene in “odstavljene” diplomacije Karlom Erjavcem.

  Kot zanimovost pa velja dodati, da je v oddaji Aktualno HRT 1 hrvaški evroposlanec iz Istre Jakovčić javno izjavil, da je arbitražna razsodba nedvomno “popolna zmaga” za hrvaško stran. Slovenija je po njegovem v dvoboju s Hrvaško pred evropskimi pristojnimi forumi izgubila tako bitko za teran kot tudi arbitražno presojo.
  Posebej si velja zapomniti, da je hrvaški evroposlanec iz Istre izjavil, da bo tudi evropski posrednik Tindemans, kolikor ga pozna on osebno, zagotovo vztrajal pri izvršitvi mednarodno veljavne razsodbe arbitražnega tribunala, ki je tudi zanj “izvršeno dejstvo”.

  Ali gre pri temu izrazito navijaško ubesedenemu javnemu nastopu evroposlanca Istrskega foruma za naključno oz. svobodno mnenje posameznika, ali za temeljito premišljen medijski poskus spreminjanja javnega mnenja na Hrvaškem v prid postopnega sprejemanja arbitražne razsodbe, bo kmalu pokazal čas. Vsekakor pa najbrž velja tudi tokrat, da en sam glas za uveljavitev arbitražne razsodbe s hrvaške strani, pa četudi s strani evroposlanca, še ne “prinaša pomladi” oz. realnega upanja za tvoren dialog me vladama o dosledni ter za prebivalstvo ob meji optimalni implementaciji veljavne arbitražne razsodbe.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s