Erjavec Vatikanu o kršenju sodbe ustavnega sodišča

“Predvsem je pomembno, da ideološki interesi ne bi prevladali nad interesi otrok,” so iz zunanjega ministrstva sporočili po pogovoru zunanjega ministra Karla Erjavca  s tajnikom Svetega sedeža Paulom Richardom Gallagherjem o financiranju javnega in zasebnega šolstva.

Do pogovora je prišlo na pobudo Svetega sedeža, ki je ena od sodelujočih držav OVSE, ker je Gallagherjem želel slišati celovito informacijo o razmerah v državi glede financiranja različnih šol. Zanimalo ga je mnenje ministra kot diplomata, politika in predsednika parlamentarne stranke.

Desusova finta: otrokom daš več tako, da jim vzameš

Foto: Zunanje ministrstvo

Kot sem podrobno poročal sta Karl Erjavec in njega stranka Desus predlagala, da bi sodbo ustavnega sodišča, da morajo vladajoči več denarja nameniti osnovni šoli Alojzija Šuštarja, uresničili na tak način, da bi za šolanje otrok dali celo manj denarja. Ustavno sodišče je zahtevalo, da bi morali financiranje zasebnih šol povečati za kakšnih 300.000 evrov letno. Koliko manj bi dal Desus finančno ni jasno, ker tega v spremembi, ki so jo predlagali in je že vključena v zakon, niso nikjer finančno točno ocenili in pojasnili.

Diskriminacijo otrok in staršev, ki se šolajo v osnovni šoli Alojzija Šuštarja, bi po sodbi ustavnega sodišča morali vladajoči politiki (SMC, Desus, SD) odpraviti najpozneje pred dvema letoma, a tega zaradi ideoloških razlogov, ker gre za šole v lasti katoliške skupnosti, niso storili.

Je pa z velikansko zamudo ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič (SMC), letos le predlagalo, da bi tem šolam namenili nekaj več denarja. A polno bi financirali le obvezne programe, že razširjene programe pa še naprej le  85 odstotno.

A v državnem zboru so poslanci Desusa potem predlagali dodatno spremembo in skupaj s poslanci SMC v odboru za izobraževanje tudi že črtali sploh vsako financiranje razširjenih programov tem šolam. To očitno izigravanje sodbe ustavnega sodišča in dodatno diskriminacijo otrok je Erjavec tudi javno podprl.

Razširjen program so vsebine, ki so obvezne in enotno določene za vse šole: dopolnilni pouk, dodatni pouk, pol ure drugih oblik individualne in skupinske pomoči na oddelek, dve uri interesnih dejavnosti na oddelek, program šole v naravi, podaljšano bivanje od prvega do petega razreda ter jutranje varstvo prvega razreda. Najbolj bi ukinitev udarila starše z najmlajšimi otroci.

Zapletena politična situacija na levi

Foto: zunanje ministrstvo

O financiranju šolanja otrok v osnovnih šolah bo državni zbor odločal prihodnji teden. Kako se bo razpletlo, ni povsem jasno.

Zdi se, da Erjavec s precej norim predlogom, da bi sodbo uresničili tako, da bi namesto več dali celo manj denarja, igra na karto spremenjene sestave ustavnega sodišča. A pri tem se lahko ušteje: sodniki, čeprav so različnih nazorov, praviloma zahtevajo spoštovanje sodb, ker sicer tudi njihove ne bodo spoštovane v prihodnje.

Ducat poslancev SMC je medtem predlagali novo spremembo, da bi razširjene programe financirali 65 odstotno. SDS in NSi predlagata sto odstotno.

Slednje se zdi še najbolj skladno s sodbo ustavnega sodišča.

Minister Erjavec je Gallagherju predstavil kompleksnost politične teme, ki je predmet javne razprave v Sloveniji, so zapisali iz zunanjega ministrstva in dodali: “Pojasnil mu je realnost političnega dogajanja in razmerje na političnem parketu. Minister mu je zelo natančno razložil razmere in razmišljanja političnih strank.”

Strinjala sta se, še trdijo iz zunanjega ministrstva, da gre za zelo zapleteno politično situacijo, pri čemer je predvsem pomembno, da ideološki interesi ne bi prevladali nad interesi otrok.”

Advertisements

9 thoughts on “Erjavec Vatikanu o kršenju sodbe ustavnega sodišča

 1. Starejši ko smo, bolj živimo v daljnih spominih. Torej, da si “starci” uresničijo sanje, priučijo vnuke in druge delomrzneže, pod obljubo večnega udobja, da speljejo te starčevske blodnje na ramenih slovenstva.

  Všeč mi je

 2. Tov. Erjavec: kristalno jasno naj ti bo tole; spostovani g. P.R. Gallagher NI in nikoli ne bo Cerar. On je gospod integritete, uma in vesti. Na tvoje finte in spine se upokojenci ne padamo vec. Sanse “padanja “ na spine in lazi imas edino pri Cerarju, ker tip niti ne ve, da je PV. Zato, utihni, ne klovn, to nisi, si pa pokvarjen.

  Všeč mi je

 3. Multipraktik minister za vse vladajoče koalicije, prvak Desus in diletantski zunanji minister ter prvi diplomat RS Karl Erjavec že dolgo nima nobene kredibilnosti, da bi lahko verodostojno zastopal in predstavljal vlado RS in državljane RS pred komerkoli.
  V zvezi z uresničevanjem odločbe ustavnega sodišča se je javno zlagal ter je politikantsko zavajal javnost tudi premier vlade RS dr. Miro Cerar, kar pomeni, da aktualna vlada RS in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD ne pred domačo in ne pred mednarodno javnostjo v zadevi protiustavne in protipravne diskriminacije otrok in staršev v zasebnih šolah nima več nikakršne kredibilnosti in zaupanja.

  Všeč mi je

 4. “…pri čemer je predvsem pomembno, da ideološki interesi ne bi prevladali nad interesi otrok.”

  Ideološki interesi (= neskončni pohlep po denarju in večni oblasti) so pri nas popolnoma prevladali nad vsakim drugim interesom že pred sedmimi desetletji.

  Od tedaj imamo v politiki samo še klovnovske igre z lažmi, sprenevedanjem in zavajanjem – naša samozvana “levica”, samo pisani šopek pohlepnežev, je s tem postala že neznosno nagnusna.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s