Goljufija: Sašo Hribar ne bo predsednik državnega sveta

V državni svet je ponovno izvoljen Franc Kangler, ku mu v prejšnjem mandatu na začetku niso potrdili mandata, ker levi večini ni bil všeč. To so razglasili za “etični” kriterij. A to “etičnost” je kot očitno kršitev ustavne pravice voliti in biti voljen razveljavilo ustavno sodišče.

Zaradi goljufanja pri določanju števila elektorjev, ki ga je ugotovilo vrhovno sodišče, dogajanje pa dodatno preverja še ustavno sodišče, v državnem svetu na začetku, ko volijo predsednika, ne bo predstavnika kulture in športa. Zadnja leta predstavnik kulture Mitja Bervar vodi državni svet. Tokrat sta predstavnikom kulture in športa možnost kandidirati za predsednika, med kandidati kulturnikov je televizijski komik Sašo Hribar, z ostrim posegom onemogočila vrhovno in ustavno sodišče. 

Goljufije z elektorji

Za predsednika bo lahko kandidiralo le 39 svetnikov (in tudi glasovalo), ker je vrhovno sodišče ugotovilo, da so nogometaši goljufali in si določili preveč elektorjev. Državna volilna komisija je zato že pozvala nogometno zvezo, njihovo sodniško organizacijo in trenerje, da so jim posredovali sezname oseb, ki so temelj za določitev elektorjev. Ker se je nekaj čez 400 oseb podvajalo, so od teh organizacij zahtevali, da spiske popravijo in zmanjšajo število elektorjev, ki volijo med kandidati. A vmes je izvedbo volitev ustavilo še ustavno sodišče, ki se je zaradi pritožbe Društva oblikovalcev, ki ga je zastopal Jurij Dobrila, odločilo preveriti očitek, da bi vrhovno sodišče moralo podobno presojati tudi, če niso morebiti podobnega greha z napihovanjem števila elektorjev zagrešili še košarkarska in rokometna zveza in rokometni sodniki. Pri teh vrhovnega sodišča pritožniki z očitki niso prepričali.

Določanje elektorjev v preteklosti ni bilo drugačno kot tokrat in sistem je precej socialističen, samoupraven in z več vidkov hudo sporen.

Izvoljenih je le 39 državnih svetnikov, je včeraj potrdila državna volilna komisija, ki jo vodi vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar.

DVK med potrjevanjem delnega izida volitev le 39 državnih svetnikov. Foto. P.J.

Ker eden manjka, so lahko potrdili le delni izid. Pri 40 svetniku se je pač resno zapletlo in skoraj gotovo je že, da bo državni svet na začetku deloval okrnjeno in svoj vrh za prihodnja leta izvolil brez predstavnika kulturnikov in športnikov.

Nekaj podobnega se je zgodilo pred petimi leti, ko so svetniki z leve kar sami onemogočili predstavnika mariborskega območja Franca Kanglerja, z razlago, da jim sicer nesporno izvoljen svetnik ni všeč (moralno etični kriterij) in mu niso potrdili mandata, čeprav ta za državno volilno komisijo ni bil nič sporen.

Najpomembnejša odločitev ob konstituiranju čez približno dva tedna, predvidoma 12. decembra, bo: kdo bo prihodnja leta vodil državni svet. Predsednik ima med svetniki edini pravo plačo. Enako plači premiera ali predsednika republike.

 

Se Hribarju povečujejo možnosti?

Za predstavnika kulture in športa se potegujejo štirje kandidati: Stanislav GlažarJanoš Kern, Aleksander (Sašo) Hribar in Aleš Jelen. Pred svetniškimi volitvami je bilo neuradno slišati, da je imel župan Hajdine Glažar, ki je bil za župana izvoljen kot kandidat široke koalicije SDS, SD in SLS, največ možnosti. Manjše število elektorjev za šport, za te kandidira Glažar, lahko poveča možnosti ostalim kandidatom: tudi televizijskemu komiku Sašo Hribarju.

Po izkušnjah pred petimi leti je ob zapletih, ki smo jim priča te dni, ko postopke izbiranja državnih svetnikov ustavi sodišče, možen še dodaten zaplet, če kakšnega svetnika v državnem svetu ne potrdijo po strankarskem ključu, ker jim politično „ni všeč“ kar sami. Pred petimi leti so s takšno “vstajniško” razlago, da je „etično sporen“ z leve onemogočili prevzem sedeža in kandidiranje za funkcije Francu Kanglerju.

Kanglerja je ustavno sodišče pozneje povsem soglasno vrnilo s sodbo, da je šlo za grobo kršitev pravice voliti in biti voljen. Kar je bilo povsem očitno tudi brez te sodbe.

Pozneje so sedež Kanglerju svetniki z leve zaradi pravnomočne obsodbe na več kot pol leta zapora v “primeru Ježovita” spet odvzeli, a tudi ta sodba je bila pozneje razveljavljena, mandat pa Kanglerju ni bil vrnjen.

Da bi kdo v prihodnjih tednih poskusil ponoviti to neslavno zgodovino, denimo z zavrnitvijo kandidature članom državnega sveta, ki so pred petimi leti sodelovali pri neustavni nepotrditvi mandata Kanglerju ali s kakšnim podobnim zapletom, je zelo malo verjetno.

A v državnem svetu je, kot smo ugotovili v prejšnjem mandatu, tudi povsem neverjetno včasih verjetno.

Odločitev ustavnega sodišča, da začasno ustavi volitve 40 državnega svetnika, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/11/ustavno-sodic5a1c48de-sklep-kultura-in-c5a1port.pdf” title=”ustavno sodišče – sklep kultura in šport”]

Advertisements

7 thoughts on “Goljufija: Sašo Hribar ne bo predsednik državnega sveta

 1. Če pustimo ob strani pravno in pravniško akrobacijo, ki postaja slovenska folklora, se je potrebno resno vprašati po kakšnemk riteriju lahko Sašo Hribar postane svetnik za kulturo v Državnem svetu?
  Kakorkoli ga ocenjujemo, je eden najnekulturnejših Slovencev, ali državljanov Slovenije.
  Njegovo javno delovanje kaže, da je amoralno prase.
  Ja amoralno prase.
  Je prvovrstni komolčar, pohlepnež, pritlehnež, hinavec, umazanec.
  No vse to je sicer umetnik lahko, saj ga je potrebno meriti le po uetniških stvaritvah. Če so te veike, če so te kvalitetne, je lahko umetnik še tako velika pokveka, pa je lahko velik zaradi svojega dela.
  Pri Hribarju pa zanesljivo ni tako.
  On je pred vsem politična lajna, ki blati vse, ki niso na njegovi politični liniji, on pa je navadni pes, ki laja na vse, ki mu jih ukažejo oblajati strici, ki ga podpirajo.
  Strupenega laježa je deležen vsak, ki ga gremij, ki obvladuje Hribarja oceni za nasprotnika. Tukaj je pred vsem priljubljena tarča Janez Janša in občutek je, da si je Hribar zgradil kariero pred vsem na račun blatenja Janše.
  Janšo pač moram omenti, ker je politik, Hribar pa želi preko Državnega sveta stopiti v politiko.
  Državni svet bi naj bil vrhovna avtoriteta, nekaj podobnega kot Ustavno sodišče. Vse kar navadna politika zagreši, bi naj Državni svet korigiral s svojo besedo, v skrajnem primeru pa z vetom.
  Sedaj pa si predstavljajmo nekega amoralneža,p okvarjenca, pritlehneža, kakršen je Sašo Hribar in mu podelimo funkcijo svetnika, ki naj odloča o spornih poltičnih odločitvah.
  Prav s takšnim izborom Slovenija kaže, da stoji na glavi!
  Resnično pa se je potrebno vprašati, koliko pa je slovenska kultura nad nivojem Saša Hribarja.
  Sašo Hribar je namreč kandidat kulturnikov, ki ga po elektorskem načinu volijo kulturniki. Kako je možno, da je celoten elektorski tim tako pokvarjen, da vidi prav v Sašu Hribarju tistega, ki naj predstavlja kulturnike v Državnem svetu?
  Prav gotovo svinje med svinami ne morejo izbrati drugega predstavnika kot svinjo.
  Ali velja nekaj pdoobnega tudi v slovenski kulturi?
  Pa ne parafrazirati v smislu, da med kulturniki , kulturniki izberejo kulturnika. Ne, velja, med Hribarji, Hribarji izberejo Hribarja. In ker je Hribar svinja, velja potem zapisano.
  In kdaj, če sploh kdaj Slovenija ne bo več svinjak?

  Všeč mi je

 2. “Zaradi goljufanja pri določanju števila elektorjev, ki ga je ugotovilo vrhovno sodišče, dogajanje pa dodatno preverja še ustavno sodišče, v državnem svetu na začetku, ko volijo predsednika, ne bo predstavnika kulture in športa.”

  “Goljufanje” je ugotovilo vrhovno sodišče RS šele na pritožbo zainteresirane in pristojne osebe, kar pomeni, da v primerih, ko ni tožnika, elektorji in njihove baze lahko mirno in brez posledic goljufajo. Na, milo rečeno, čudne predvolilne postopke kandidiranja v DS je z javnim pismom opozorila slovensko javnost tudi že prof. dr. Andreja Žele, predsednica Zveze društev Slavistično društvo Slovenije.

  Ali ni “državna volilna komisija, ki jo vodi vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar”, po ustavi in zakonu dolžna nadzirati in skrbeti za zakonitost vseh volilnih opravil in postopkov ter za verodostojnost vseh kandidatur, zborovanj elektorjev in volitev v DS?

  Obstoječi skrajno nepregledni in nedemokratični sistem volitev v DS preko elektorjev, ki lahko tajno tudi mimo svojih volilnih baz volijo “drugače” oziroma “po svoje” oziroma po naročilu skritih “interesnih skupin, političnih strank, neformalnih združenj in lobijev”, je več kot primeren za vsakršno “ribarjenje v kalnem” tako s strani posameznih kandidatov, elektorjev, interesnih zaledij oz. volilnih baz, političnih strank in neformalnih političnih lobistov in lobijev.
  Da je z načinom izvolitev državnih svetnikov, ki bi morali neposredno in odgovorno zastopati in predstavljati interese delodajalcev, delojemalcev, poklicnih skupin in združenj, ozemeljskih območij ipd., nekaj hudo narobe, pričajo javno izrečene besede strankarskih “šefov”, ki se javno hvalijo, koliko “njihovih” svetnikov jim je uspelo spraviti v “drugi dom” slovenskega parlamenta.

  Velika nepreglednost in precejšnja nedemokratičnost veljavnega volilnega sistema za izvolitev državnih svetnikov ter popolna indiferentnost državne volilne komisije ne preprečujeta dvoma, da v predvolilnih postopkih in na elektorskih volitvah nemara “goljufajo” tudi druge interesne skupine (in ne le razkrinkane športne organizacije in interesne skupine), le da njihovih dejanj ni nihče zaznal ter jih veljavno obtožil pred pristojnim sodiščem.

  Všeč mi je

 3. Če ste mislili, da bi Hribar slučajno kandidiral zaradi svojih sposobnosti, znanja in obnašanja, ste se zmotili in dobili potrditev svoje zmote. . Tako kot živi v laži, je kandidiral z njo! Ojoj, Hribar, ojoj, trdolevičnik, sram te ni, to vem, jezi pa te, ker mene zabavaš. Dovolj mi je to, saj je dokaz tvoje samozagledanosti in samopašnosti, neznanja in nesramnosti, de!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s