Orbanizacija Slovenije ali lomastenje neke politične večine po ustavnosti (iz www.iusinfo.si)

Mnenja nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca sem že nekajkrat priporočil bralcem. Odličen pravnik in pisec je redka kombinacija. Tokrat opozarja, kaj pomeni odločitev politikov, ki poskušajo sodbo ustavnega sodišča, da morajo polno in ne le 85 odstotno financirati obvezni državni program tudi nekaj zasebnim osnovnim šolam, izigrati s spremembo najvišjega pravnega akta države, torej ustave.

Pri nastajanju te sodbe je Zobec kot ustavni sodnik sodeloval.

Zobec o takšnem spreminjanju ustave, med drugim zapiše:

“Kadar jo zakonodajalec spreminja le iz enega razloga – zato, da bi izigral odločbo ustavnega sodišča, tedaj v tem konkretnem, posamičnem primeru hkrati ukinja tudi ustavno sodišče. Če bo ostala ta zloraba oblasti, s katero se odpirajo vrata politični samovolji (parlamenta ali večine volilnih upravičencev) nad človekovimi pravicami, nesankcionirana, bo storjen pomemben korak k razgradnji ustavne demokracije, katere bistvo je prav v sodnem nadzoru nad zakonodajno in izvršilno oblastjo. In temu koraku bodo sledili nadaljnji. Samovoljni zakonodajalec, preoblečen v ustavodajalca, lahko potem kadarkoli, ko se z odločitvijo Ustavnega sodišča ne strinja, na njo gladko požvižga ter spusti, zniža ali celo izniči obstoječo raven varstva človekovih pravic, kot mu ustreza. Namesto, da bi z ustavo uskladil nižji predpis – zakon, stvari obrne na glavo in višji, najvišji pravni akt – ustavo uskladi s protiustavnim, v človekovo pravico posegajočim nižjim pravnim aktom. Da je to prvi korak k razgradnji ustavne demokracije in vladavini človekovih pravic, korak v smeri avtoritarne in v nadaljevanju lahko tudi k totalitarni državi, nas učita tako zgodovinska kot sodobna, sosedska izkušnja.”

Celoten članek je objavljen na portalu iusinfo na povezavi: http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?id=208669

Priporočam.

Advertisements

3 thoughts on “Orbanizacija Slovenije ali lomastenje neke politične večine po ustavnosti (iz www.iusinfo.si)

 1. Naslov članka je nevaren, zavajajoč!
  Res ima, ali je vsaj imel Orban ustavno večino, se pravi toliko pristašev v parlamentu, da je laho njegova kolicija spreminjala ustavo.
  To se danes dogaja v Sloveniji.
  A razlika med Madžarsko in Sloveniji in med Orbanom in Ceararjem je velika.
  Orban predstavlja desnico, Cearar levico. Na Madžarskem tako kot v Sloveniji je dolga leta vladal komunizem, ki je popolnoma deformiral državi, no takrat repubiko Slovenijo.
  Še hujše od deformacije države, pa je bilo poneumljanje ljudi.
  Očitno so Madžari lucidnejši in so se komunističnih zablod prej znebili, kot Sloveci. Zavedali so se kako kvarno je vodenje komunistov, zato so jih zreducirali na manj kot tretjino in jih popolnoma izločili iz vodstvenih političnih položajev.
  To je dobro, to je potrebno. Saj je katarzo možno izvesti le z absolutno nadvlado desnice nad levico. Vsaj za toliko časa, dokler se politične razmere ne uravnotežijo.
  V Sloveniji komunisti, ali levičarji, če že želite nežnejše poimenovanje, obvladujejo 90% vseh vodlinih polžajev.
  Praktično ni državne frma, kjer ne bi bil nastavljeni direktor, upravnik, načelnik ali karkoli vodilnega, iz bazena levičarjev. Če pa je kje kakšna izjema, pa je tak vodilni človek obdan s sindikati, in podobno navlako, ki ga onemogoča pri delu in ga vsak hip lahko odstavi. In oblast temu nemudoma pritrdi. Popagandni stroj pa ga oblati tako, da ga še pes ne povoha.
  Za funkcionianje demokracije je potrebno ravnovesje.
  Kako zmanjšati 90% na 50% prevlado levičarjev? To je vprašanje.
  Na Madžarskem to počno.
  V Sloveniji pa je to lahko le neuresničljv san.
  Kdo bo lahko v Sloveniji dotolkel bančno mafijo?
  Kdo bo lahko reformiral sodstvo?
  Kdo bo ozdravil zdravstvo?
  Kdo bo uvedel v šole kurikul, ki bo učil Slovence o domovini Sloveniji, o njeni kulturi, o njenih lepotah?
  Kdo bo spisal Slovencem rsnično zgodovino, ki ne bo bazirala na marksističnih zablodah in fantazmah NOB?
  Kdo bo upokojil Milana Kučana?
  Kdo bo povedal dr. Trčku, da je trčnjen?
  V Sloveniji je orbanizacija potrebna. Brez nje se komunizma ne bomo zbnebili in zato je potrebno Slovencem nenehno prikazovati Venezulelo, saj to Slovenija postaja iz dneva v dan.
  To nam zagotavljajo levičarj, ki ustanavljajo nove in nove stranke in šarec že čaka, da bo pokosil demokracijo. Iz cerkvenega stolpa.

  Všeč mi je

 2. Članek gospoda Zobca bi bilo potrebno dati na mizo vsem poslancem, in sicer preden bodo v postopku spreminjanja Ustave RS pritisnili še kakršno koli tipko na glasovalnem stroju v Državnem zboru!
  Katastrofalno je, če v tem primeru poslanci ne vedo kaj delajo! Še bolj katastrofalno pa je, če v tem primeru poslanci vedo kaj delajo!

  Všeč mi je

 3. “Kadar jo zakonodajalec spreminja le iz enega razloga – zato, da bi izigral odločbo ustavnega sodišča, tedaj v tem konkretnem, posamičnem primeru hkrati ukinja tudi ustavno sodišče. Če bo ostala ta zloraba oblasti, s katero se odpirajo vrata politični samovolji (parlamenta ali večine volilnih upravičencev) nad človekovimi pravicami, nesankcionirana, bo storjen pomemben korak k razgradnji ustavne demokracije, katere bistvo je prav v sodnem nadzoru nad zakonodajno in izvršilno oblastjo.”

  Nekoliko manj jasno in nedvoumno od nekdanjega ustavnega sodnika dr. Jana Zobca je v sinočnjih Odmevih spregovorila aktualna predsednica US RS dr. Jadranka Sovdat. A z razlogom, saj bo primer potuhnjene kršitve ustave s strani “ustavne večine” DZ RS, če bo večina v DZ konca izsilila zavestno izigranje odločbe US RS ter spremenila veljavno ustavo, zagotovo končal kot predmet ustavne presoje pred aktualnim sestavom US RS. Torej predsednica US RS ni smela prejudicirati svojega osebnega pravnega mnenja.
  Vsekakor pa že dejstvo, da se je že v tej fazi nadvse sporne pravne pobude za spremembo ustave predsednica US RS oglasila s svojim skrajno zadržanim in previdnim svarečim mnenjem v javnosti kaže, kako moralno, etično in pravno sporen je poskus vlade RS, vladajoče koalicije SMC-Desus-SD ter strank leve opozicije (Levica, ZaAB), ki skušajo goljufivo obiti veljavno odločbo najvišjega varuha in interpreta veljavne ustave ter ustavnemu sodišču RS samemu s tem “spodmakniti” ustavno-pravno veljavo in obenem izničiti enakopravnost zakonodajne in sodne veje oblasti, kar bo zagotovo imelo v državi in družbi nepopravljive posledice.
  Molk predsednika vlade RS in prvaka vladajoče koalicije SMC-Desus-SD dr. Mira Cerarja, ki je nekoč veljal za vrhunskega pravnega strokovnjaka, je ob tem škandaloznem ravnanju vladajoče leve politike, je več kot zgovoren. Plaz neustavnosti in nezakonitosti, ki ga je sprožila njegova vlada in koalicija, se zdi ta čas že nezaustavljiv. Pot v pekel pa je, kot vemo, vselej tlakovana z dobrimi željami in sladkimi obljubami!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s