Ankete novembra: Janša presekal Židanov pohod v nebo

Vpliv predsedniških volitev, ko je Borut Pahor deleže SD Dejana Židana poganjal v nebo, je nekoliko izvenel. Po meritvah, ki jih redno objavljajo tri televizije, je novembra SDS Janeza Janše spet povsod na vrhu.

Propagandisti na levi so se takoj odzvali s članki v tisku, kako s to stranko, če dobi relativno večino, nihče ne bo sestavljal vlade, pa čeprav SDS in Janez Janša s tem še nikoli nista imela niti najmanjših težav. Tega ne omenjajo.

Janša je celo edini v zgodovini države doslej, ki je sestavil vlado, čeprav na volitvah konec leta 2011 s svojo stranko ni dobil relativne večine. Takrat to ni uspelo favoritu levice in Milana Kučana Zoranu Jankoviću. Mediji, ki danes pišejo, kako bo Janša težko sestavil vlado po volitvah, so leta 2011 Jankovića predstavljali za rešitelja težav, na moč navijali zanj in niso nič omenjali možnosti, da mu ne bo uspelo sestaviti koalicije, če morebiti dobi volitve.

Kar se je pozneje zgodilo.

Imajo pa v Nemčiji zaradi trmoglavosti strank po volitvah trenutno res velike težave, kako tam sestaviti vlado.

Oktobra je po raziskave Ninamedije za TVSLO SD prehitevala SDS. To je raziskava, v kateri je levica redno močnejša kot po drugih dveh meritvah. V obratno smer odstopa raziskava Parsifal SC za Novo24TV, po tej SD tudi oktobra ni prehitela SDS. Skoraj praviloma so rezultati Mediane Pulse za POPTV nekje vmes med prej omenjenima.

SLS nad pragom, Zidanšek pa v svet

Vse tri novembrske raziskave so nastale v času drugega kroga predsedniških volitev, ki so bile 12. novembra, in na katerih je Borut Pahor zbral 53,09 odstotka glasov, Marjan Šarec pa presenetljivo visokih 46,91 odstotka. Ta teden so bile še volitve državnih svetnikov, na katerih je izstopajoč rezultat dosegla SLS Marka Zidanška, ki je bila po anketah že pred temi volitvami večinoma nad pragom za stop v državni zbor. Le po Ninamediji ne. Zanimivo bo opazovati, koliko bo ta dosežek SLS, ki pomeni, da se bo njihov predsednik pojavil tudi v parlamentu, vplival na podporo stranki, ki jo bodo anketarji izmerili v decembru.

Obrnjeno sliko vidimo pri NSi Ljudmile Novak, ki jo po raziskave, ki jo je objavila Nova24TV, SLS celo prehiteva, po ostalih dveh raziskavah pa je NSi krepko spredaj.

Med majhnimi strankami izstopa še SNS Zmaga Jelinčiča, ki je po dveh raziskavah nad pragom za vstop v DZ, Ninamedija pa je sploh ne meri in prikazuje posebej. Je pa ta agencija, ki ima manjši nabor strank, katerih popularnost preverja, tokrat merila možnosti Stranke Marjana Šarca, ki bi dobila pet odstotkov. Očitno delajo tudi izjeme.

Kot vedno sem, da bi lahko primerjal rezultate različnih raziskav iz raziskav javnega menja, izločil neopredeljene. To storim tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke.

Preračun grafično pokaže takšno sliko:

Tudi na volitvah, podobno kot v tem prikazu, štejejo le tisti, ki veljavno glasujejo za katero od strank. Takšno preračunavanje pa je nekoliko tvegano, ker ni nujno, da še neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bodo vplivali na razplet. Takšnih, ki iz prikaza izginejo, je skoraj polovica.

Gor SD, SDS, dol SMC in levica

Dodatno dimenzijo pokaže časovna primerjava, kako priljubljenost strank časovno niha v primerjavi z rezultatom volitev. Prikazujem primerjavo septembra in novembra. Oktobra, to je bil mesec volitev, za primerjavo nisem uporabil, ker mi za tisti mesec manjkajo rezultat raziskave na POPTV in korektnega povprečka ni mogoče izračunati.

V časovni primerjavi je čas volitev koristil SDS in SD, obe sta zadnje mesece pridobili, škodil pa SMC Mira Cerarja, ki ji je v primerjavi z volitvami že katastrofalno nizek delež še upadel. To dogajanje se deloma ujema z uspehom kandidatov teh treh strank. Kandidatka SMC ministrica Maja Makovec Brenčič je bila na volitvah po rezultatu hudo neuspešna, Pahorju, ki ga je podpirala SD, je uspelo ubraniti predsedniški položaj, kandidatka SDS Romana Tomc pa se ni odrezala slabo, čeprav je bila daleč od drugega kroga.

Primerjava z vključeno časovno dimenzijo je takšna:

Izvirni rezultati, ki sem jih preračunaval, so dostopni na povezavah na spletnih straneh televizij, ki so jih objavile:

 

 

TV Slovenija

 

Nova24TV

 

POPTV

Advertisements

2 thoughts on “Ankete novembra: Janša presekal Židanov pohod v nebo

 1. Vse meritve, ki merijo priljubljenost strank in posredno napovedujejo zmagovalno stranko na volitvah, s temi meritvami le zavajajo volivce.
  Pomembneje kot to, katera stranka trenutno vodi je, kakšen je seštevek pristašev levega, ali desnega pola.
  Če sesštejemo vse leve stranke in vse desne, potem lahko ugotovimo, da se sštevek levih redno suče okrog ustavne večine. Se pravi, na boočih volitvah se utegne ponoviti rezultat prejšnjih, tako da se ponovno napoveduje prepričljiva zmaga levce.
  Bistveno vprašanje se potem zastavlja: zakaj tako?
  Odgovor na to vprašanje išče množica analitikov, ki vsi predpostavljajo, da je Slovenija normalna država in da so Slovenci normalen narod.
  Žal to ne drži in zato so analize zgrešene, napovedi tudi in tudi ankete ne kažejo realnega stanja.
  Slovenija ni pravna, niti demokratična, niti normalna država!
  Je prav gotovo edina država, ki je bila znotraj železne zavese, ki praktično ni izvedla tranzicije.
  Najzanikrnejše države, ki so doživele propad komunizma in so bile znotraj železne zavese so sprostile vsaj nacionalni in sveda verski naboj. Internacionalizem komunizma so zamenale z nacionalizmom in sprostile versko svobodo.
  Slovenija še tega ni storila.
  Če pgledamo samo bivše jugoslovanske repubike, lahko vidimo, da so se vse, razen seveda Slovenije uprle na nacionalnost in dale poudarek veri kot osnovnemu gradniku državljanske in nacionalne zavesti.
  Slovenija zatira nacionalnost in seveda tudi vero, se pravi katoliško vero.
  Posledica tega je, da večina prebivalcev do svoje držae, svoje domovine praktično ne čuti nič več. Boli jih đoko, kot se izraža zunanji minister.
  Držaljani ne zaupajo več v svojo državo.
  Kaj pa jih lahko veže na Slovenijo?
  Tisti najbogatejši skrbijo, da ves svoj kapital prenesejo iz Slovenije v davčne oaze. Če je verjeti, je tako odteklo v tujino najmanj 50 milijard. Pa to koga sploh zanima? Nikogar.
  Pa se kar narej kopljejo bančne luknje in zaradi njih odteka denar v tujino. Pa zopet nič!
  Koliko denarja je odteklo na Balkan? Ali sploh vemo? Ne vemo: koliko so dobrin odnesli naši bivši bratje in sveda tudi sestre na jug? Nihče ne ve.
  Vsaka država ima službe, ki jo varujejo. Slovenija ima službe, ki varujejo samo oligarhjo, ki ji vlada in ropa, seveda!
  Vse to se dogaja zato, ker Slovenija ni presekala korenin bivše države. Represivni aparat, ki je kraljeval nad Slovenci je skorajda ostal nedotaknjen. Celotni CK ZK vlada še danes. Pač neformalno, a vlada.
  Opazna pa je pomoč neslovencev pri tem vladanju. Vedno več je v Sloveniji priseljencev iz Juga, ki po stari balkanski navadi ustvarjajo piramide in na vrhu teh se pojavljajo voditelji, ki potem ustvarjajo mini fevde, ti pa so podporniki tistih, ki so nam ukradli domovino.
  Kar poglejte si kako se Ljubljana spreminja v balkansko prestolnico. Kaj je še slovenskega v Ljubljani? Polomljna slovenščina? Slang natakarjev, kondukterjev in medicinskih sester?
  Kje ste dragi kultrniki in prosvetarji?
  Briga vas Slovenija! Briga vas domovina! Važno je, koliko senekur si lahko priborite? Kolko kanalov lahko izkoristite za grabljenje denarja? To in samo to vas veže na Slovenijo, saj v tujini vas nihče ne potrebuje.
  Vera in narodni običaji bi marsikoga spodnesli, zato se oligarhija bori proti veri in njenem vplivu na narod.
  Kar je narodno, je goveje, karkoli je nardono je nacionalizem, fašizem.
  In tako Slovenci razdajamo svojo domovino. Prodajamo svojo tradicijo, svoje zaklade in sramotimo svoje prednike, ki so se borili za Slovenij, Slovenstvo.
  Žalostno je, da uničujemo kmeta, Ta je branil svojo zemljo in svojo domovino. Danes kolhoznikom ni potrebno braniti ničesar. skrbijo le za svojo rit, kot Deajan Židan.
  Vse to pa je mogoče zato, ker imamo šolski sistem, ki začne poneumljati mladež od prvega razreda pa vse do doktoratov.
  Kje domomoljubje, kje je kaj o zgodovini, o prednikih, ki so nam ohranjali ta prelepi del sveta? Važni so begunci, pa Katalonci, pa Kubanci. Ne, Slovencev ni nikjer. Če so, so v rezervatu!

  Všeč mi je

 2. Najnovejši poskus zlorabe “ustavne večine” poslancev državnega zbora RS za surovo podreditev veljavne ustave RS in podrejene zakonodaje enostranskim interesom parlamentarnih strank levice (SD, Levica, Desus, ZaAB) in izvenparlamentarnim omrežjem neprikrite ideološke in politične kontinuitete s totalitarizmom zgodovinsko propadle SFRJ bi morale opozicijske stranke kontinuitete z bojem za osamosvojitev, demokratizacijo in politični pluralizem v RS razumeti kot poslednje opozorilo in poslednji resen izziv pred naslednjimi državnozborskimi volitvami za kolikor mogoče strateško usklajen ter učinkovit programski in kadrovski nastop na volitvah.

  Stranke leve kontinuitete z zgodovinsko poraženim političnim enoumjem v demokratično izvoljenem parlamentu RS so z zadnjimi etično in pravno spornimi dejanji pokazale in dokazale, da so pripravljene v svojem nenehnem boju za povrnitev nekdanje totalitarne oblasti zlorabiti “ustavno večino” za izsiljene prilagoditve in enostranske podreditve veljavne ustave RS svojim parcialnim interesom ter ideološkim predsodkom in zavezam ter da so si v imenu parcialnih interesov pripravljene neetično, nekulturno, nedemokratično in protiustavno podrejati celo samostojno sodno vejo oblasti.

  Nujni prednostni cilj vseh političnih strank in političnih ter družbenih gibanj desne sredine oz. organiziranih združenj politične kontinuitete z demokratičnimi izročili Demosa ter načelne diskontinuitete s totalitarnimi izročili prejšnjega nedemokratičnega režima bi zaradi tega moral postati:
  povečati in bistveno okrepiti delež strank oz. poslanskih skupin desne sredine v naslednjem mandatu državnega zbora vsaj čez robove t. i. “ustavne večine” (60 poslancev), ki omogoča dandanes strankam vladajoče leve koalicije in opozicije dobesedno pravno posiljevanje in surovo podrejanje ustavne ureditve in veljavne zakonodaje ter uveljavljanje nedemokratične ideološke in politične diskriminacije manj številnih družbenih in interesnih skupin ter posameznih državljanov v RS.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s