Hribar (še) ni postal državni svetnik

„Ne vem. To je še vprašanje. Prizadevali si bomo, da bi bilo izvoljenih vseh 40 svetnikov.“

Tako je direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko odgovoril na vprašanje, ali bo volitve predstavnika kulture in šport v državnem svetu še mogoče izpeljati pravočasno, da bi na konstituiranju novega državnega sveta v začetku decembra lahko potrdili vseh štirideset svetnikov.

Zaradi nepravilnosti pri določanju elektorjev danes volitev predstavnika kulture in športa ni bili. Eden štirih kandidatov za predstavnika kulture in športa je posebej zanimiv: Sašo Hribar, ki je poleti protestni odstopil kot član programskega sveta RTV Slovenija, ker je tam en sam glas zmanjkal za odstavitev direktorice Ljerke Bizilj.

Predvolilni štart levice na TV Slovenija

Foto: Wikipedia, Mihael Simončič

Odstavitev Biziljeve so z leve zelo odločno zahtevali, ker ta ni bila pripravljena odstaviti odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Odstavitev Rebernikove so zahtevali, ker je novinar Igor Pirkovič hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu v intervjuju pred tem omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš. Očitek je bil, da ta pogovor, ko gre za preteklost in odnos do fašizma (in komunizma), ni bil dovolj “vsestranki”.

V teh dneh direktor Igor Kadunc Rebernikovo že spet predčasno odstavlja. Del teh postopkov so spet očitki o neprimernem odnosu do komunistične preteklosti.

Precej zanesljivo je dogajanje povezano s parlamentarnimi volitvami, ki bodo junija prihodnje leto. Levica, ki ima v programskem svetu RTV velikansko večino, poskuša namesto zmerne Rebernikove, ki jim lahko prepreči predvolilne manipulacije, postaviti bolj levega odgovornega urednik, ki ne bo kritičen do socialističnega sistema v preteklosti.

Kako oster je spopad za nadzor nad javnim zavodom pred volitvami, kaže, ker v državnem zboru koalicija opozicijski SDS zadnja leta ni izvolila niti predstavnika v programskem svetu, ki jim pripada po strankarskem ključu: pet svetnikov namreč zastopa največje stranke. Po zakonu bi pri izbiranju morali upoštevati sorazmernost.

Neizvolitev predstavnika največje opozicijske stranke je primer nespodobnosti in zlorabe oblasti vladajočih. Cilj je jasen: podrejanje javnega medija. Večino v državnem zboru imajo SMC Mira Cerarja, Desus Karla Erjavca in SD Dejana Židana.

Podvajanje istih oseb pri različnih

Vučko je danes povzel, da so po sodbi vrhovnega sodišča, da del elektorjev ni pravilno določen, najprej pozvali nogometno zvezo, njihovo sodniško organizacijo in trenerje, da so jim posredovali sezname oseb, ki so temelj za določitev elektorjev. Ker se je nekaj čez 400 oseb podvajalo, so od teh organizacij zahtevali, da spiske popravijo in prilagodijo število elektorjev, ki volijo med kandidati.

Novo odločbo, z manjšim številom elektorjev bo državna volilna komisija tem organizacijam izdala hitro, morebiti celo že danes, je slišati. A tudi na to odločitev, se lahko kdo še pritoži. Če pritožbe ne bo, bo v sedmih dneh sklican nov volilni zbor, da bi bil izvoljen še predstavnik kulture in športa. Če bo še dodatna pritožba, volitev za sedež kulture in športa skoraj gotovo ne bo mogoče izpeljati pravočasno.

Bo konstituiranje DS 12 decembra?

To ne bo prvi primer, da ne bodo tako izvoljeni vsi državni svetniki: do zapletov in sporov prihaja celo pogosto. Zelo pomembno pa postane v primeru, če je razmerje sil med  levico in desnico v državnem svetu, ko voli predsednika, zelo izenačeno in bi ta glas lahko tudi odločal. Neuradno je slišati ,da bi konstituiranje novega državnega sveta lahko bilo 12. decembra.

A odločitev še ni uradna. Prvo sejo bo sklical predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je danes na uradnem obisku na Madžarskem, kamor ga je povabil predsednik njihovega parlamenta Lászlo Kövér. Brglez se vrača jutri.

Predstavnik kulture in športa je bil zadnja leta predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ki ga ni več med kandidati. Za ta sedež se tokrat potegujejo štirje: Stanislav GlažarJanoš Kern, Aleksander (Sašo) Hribar in Aleš Jelen.  Prejšnji teden je bilo neuradno slišati, da je imel župan Hajdine Glažar, ki je bil za župana izvoljen kot kandidat široke koalicije SDS, SD in SLS, največ možnosti. Ali drugačno število elektorjev za šport (tega zastopa) in vsi ti zapleti kaj spreminjajo, še ni jasno.

Kdo je bil danes izvoljen, je popoldan sporočila DVK tako:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/11/seznam-izvoljnih-c48dlanov-ds-rs_funkcionalni-interesi_23-11-2017.pdf” title=”Seznam izvoljnih članov DS RS_funkcionalni interesi_23.11. 2017″]

Kandidirali so:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/11/seznam-kandidatov_6-11-2017.pdf” title=”Seznam kandidatov_6.11.2017″]

Neuradno je bilo slišati, da je imel med kulturniki največ možnosti za izvolitev župan Hajdine Glažar, ki je bil za župana izvoljen kot kandidat široke koalicije SDS, SD in SLS.

Sodba vrhovnega sodišča, ki je ustavila izbiranje, je bila takšna:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/11/odlocbasportniki.pdf”%5D

Advertisements

2 thoughts on “Hribar (še) ni postal državni svetnik

 1. Svaljka se povsod, dlako pusca povsod, smrdi za njim povsod. Antidemokrat na n-to potenco. Razni samooklicani burkezi v politiki nimajo kaj iskati! Serpentinsek je lep primer bildanja in samopromocije. A se bere Berilo pri masi in popoldan na partizanskih kucanisticnih proslavah rjove, da povojni poboji niso zlocin? Ej, Serpentinsek, Ej Hri-bar, povezita se v sopek in se postavita na ogled, cesa Slovenec ne sme voliti. Nikoli! !

  Všeč mi je

 2. Ob veljavnem postopku kandidiranja ter volitev kandidatov za Državni svet RS preko popolnoma nepreglednega in nepreverljivega sistema elektorjev (ki imajo pravico do tajnega, se pravi tudi povsem samovoljnega glasovanja, lahko tudi povsem mimo javno izražene večinske volje njihove volilne baze), ima “drugi zbor” slovenskega parlamenta upravičeno še mnogo manj zaupanja volivcev in celotne politične javnosti od Državnega zbora RS, ki je tudi sam izvoljen po spornem strankokratsko “posiljenem” sorazmernem volilnem sistemu.
  Prav povsem nepregleden in nepreverljiv volilni sistem izvolitev državnih svétnikov omogoča političnim strankam, da skozi različna interesna področja tudi mimo avtentične volilne baze sforsirajo in izsilijo “svoje” strankarsko zveste kandidate in si na ta način politično postopoma podrejajo tudi DS kot “drugi zbor”, ki po zaslugi nedomišljenega političnega sistema in pragmatične politične prakse postaja vse bolj “slepo črevo” parlamentarne demokracije v RS.
  Veto DS na predlagani zakon je pravzaprav edino resno “orožje”, ki ga ima na voljo DS kot legitimni predstavnik določenih parcialnih interesov v parlamentu, a s strankarskimi vztrajnimi manipulacijami preko nepreglednih elektorskih volitev bo najbrž kmalu uspelo “drugemu zboru” izbiti tudi ta, za stranke vladajoče koalicije, hudo nadležni poslednji “zob” kritike in uporništva legitimnih in legalnih izvenstrankarskih družbenih interesov.
  Žal je več kot očitno, da so stranke vladajoče parlamentarne koalicije v DZ (in najbrž tudi parlamentarne opozicije) kar zadovoljne z doseženim statusom in dejanskim obstranskim vplivom DS kot “drugega zbora” na končni izplen skupnega delovanja in sodelovanja DZ in DS v praksi slovenskega parlamentarizma, ki mu odvzema politično težo in zaupanje med državljani in volivci predvsem vse očitnejša prevlada vladajoče strankokracije oz. načrtno in sistemsko strankarsko “kastrirana” parlamentarna demokracija, kakršne, žal, ne poznajo nikjer drugje po državah EU.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s