V DZ zmagala pamet: lokalne volitve bodo 18 novembra

Predvsem določamo fiksen datum za lokalne volitve,“ je minister za javno upravo Boris Koprivnikar poslancem, ki so danes odločali, že pred časom pojasnil vladno zamisel, da bi bile lokalne volitve poslej vedno drugo nedeljo v novembru. Prihodnje leto bo to 11. novembra, torej na Martinovo.

Kar nekoliko presenetljivo je opozicijski SDS brez veliko kravala uspelo doseči, da se je vlada tej zamisli odrekla, koalicija pa je podprla drugačno rešitev SDS, ki jo je državni zbor tudi že dokončno potrdil.

Prav poseben “družinski praznik”

Foto: wikimedia

V odboru za notranjo politiko je šef poslanske skupine SDS Jože Tanko precej diplomatsko pojasnil, da je druga nedelja v novembru „družinski praznik“, ko se običajno zbere širša družina in da bi to lahko vplivalo na udeležbo in izvedbo volitev na tisti dan.

Na Štajerskem, od koder prihajam, temu „družinskemu prazniku“ kot je to poimenoval Tanko, pravimo Martinovo, ko se mošt spremeni vino in takrat ljudje na severovzhodu Slovenije in še kod drugod, radi pogledajo v kak kozarec, da preverijo, ali je okus tekočine pravi.

Mnenja, ali je to res družinski praznik, ali pa je to morebiti ljudski praznik, kjer pridelujejo in cenijo vino, pa so precej pestra.

Da je modro pri državotvornih stvareh upoštevati ljudske običaje, je v imenu državnega sveta Tanku pritegnil Jernej Jerbič in podprl dopolnilo SDS, da bi bile lokalne volitve raje tretjo nedeljo v novembru in ne drugo, ko je stopnja treznosti ponekod po državi morebiti drugačna kot običajno.

In lokalne volitve bodo: 18. novembra

Dušan Verbič (SMC) je napovedal koalicijsko podporo treznejšemu opozicijskemu datumu. Foto:DZ/Barbara Žejavac

Predsednik odbora za notranjo politiko Dušan Verbič (SMC) je po teh razpravah, v katerih nihče ni omenil vina, napovedal, da bodo dopolnilo SDS podprli tudi poslanci koalicije SMC, DESUS, SD. Datum so takoj – začuda čisto brez vsake polemike – v tem najpomembnejšem in najbolj spornem delu popravili.

Državni zbor je  spremembo zakona o lokalnih volitvah, s katero urejajo še nekaj tehničnih stvari pri izvedbi  volitev (denimo višino sejnin tistim, ki vodijo postopke), danes brez zapletov le še potrdil.

Praktično sprememba zakona pomeni, da bodo volitve županov in občinskih svetov prihodnje leto v nedeljo 18. novembra in datum torej ne bo več prepuščen “prosti volji” predsednika državnega zbora.

Advertisements

3 thoughts on “V DZ zmagala pamet: lokalne volitve bodo 18 novembra

 1. Sicer bi moral moj prispvek objaviti pod naslovm “60 poslancev korak stran od Alojizija Šuštarja”, pa ga zaradi branosti objavljam na tej strani.
  Včeraj je bil žalostni dan za Slovenijo, Slovenstvo in Slovence.
  Dokončno so se naši izbranci odpovedali Sloveniji, Slovenstvu in Slovencem.
  Zaradi borih 300.000€ bodo spremenili ustavo in s spremembo napovedali ukinitev katoliških šol v Sloveniji, s tem pa posredno tudi jasno pokazali, da Slovenija ni več katoliška država, Slovenci pa ne več katoličani.
  Jasno je potrebno povedati, da je ravno katoliška vera naredila iz Slovencev slovenski narod. Prav zaradi katoliških korenin smo Slovnci narod, saj nam je katoliška vera dala kulturo. Prav kultura pa je tisti temelj, ki iz ljudstva naredi narod.
  Kultura je več kot jezik. Lep zged za to so Švicarji, ki govorijo štiri jezie, pa vendar so narod, ponosen narod. Ali pa Škoti in Irci, ki so jim Angleži ukradli jezik, ohranili pa so kulturo in so zato Irci in Škoti.
  No Slovenci, pravzaprav 60 poslancev v patrlamentu, se je odpovedalo katoliški veri, torej slovenski kulturi in tako smo Slovenci prenehali biti narod. Samo vprašanje časa je, kdaj se bomo odpovedali še državi.
  Več kot 1000 let je, kar smo Slovenci sprejeli katoliško vero in več kot 1000 let je, kar nas vodijo duhovniki. V svoji zgodovini nimamo ne cesarjev, ne kraljev, ne velikih vojskovodiji. Nimao dvorcev in palač polnih marmorja, zlata in umetnin. Nič od tega nimamo, pa smo vendar veliki narod. Zato, ker smo zelo zgodaj postali pismeni, ker smo se naučili brati, ker smo dobili svoje knjige, ker smo postali kulturni. Vse to pred vsem po zaslugi armade duhovnkov, ki so izobraževali naše prednike in ustvarjali trdne korenine, ki jih nihče ni mogel zatreti nihče. Kljub temu, da smo maloštevični, nas ohranja kultura. Ta pa korenini na krščanskih temeljih. In prav te korenine je včeraj spodrezala dvotretjinska večina v slovenskem parlamentu
  Med temi je bila tudi magistra Alenka Bratušek.
  Ta poslanka živi v nekakšni družinski zvezi s Srbom.
  Kjerkoli živi Srb na svetu, ostaja Srb. V svoji duši in srcu nosi svojo pravoslavno vero, svojo srbsko pravoslavno cerkev. Prav vera in cerkev ga dela Srba in kot Srb je ponosen, da je Srb in da je veren pristaš srbske pravoslavne cerkve. Tudi njena otroka sta Srba. In zanesljivo slavijo vse srbske pravoslavne praznike in slave. Salavijo svojega svetega Savo. So Srbi od glave do peta in so verni Srbi.
  Kljub temu, da nas je Slovence s Srbi vezala enaka usoda. Oboji smo bili sužnji kvarnega in k sreči propadlega ateističnega kmunizma, si Srbi niso pustili vzeti vere. Ostali so pravosavni verniki in slavili svoje slave ne glede na ukazani ateizem. Požvižgali so se na Marksa in zapovedani ateizem, pa najsi bodi, da so bili policaji, vojaki, oficirji, ali genrali, ali pa visoki politični funkcionarji. Nihče jim ni mogel vzeti badnjaka.
  Za razliko od hlapčevskih Slovencev, ki smo se z ateizmom odpovedali veri, odpovedali smo se Slovenstvu in odpovedujemo se svoji državi.
  Gospa Bratuškova prav gotovo pozna razmere v Srbiji.
  Točno ve, da uživajo srbski cerkveni dstjanstveniki največji ugled. Večjega kot politiki, večjega kot kulturniki, ali celo športniki. Patrijarhova beseda je zakon. Ni proslave, ni slave, da ne bi častna mesta zasedali cerkveni dostojanstveniki. Ni srbsekga politika, da se ne bii “krstil”, da ne bi obiskoval maše. Ni slave brez verskega obreda. Ni državnega praznika brez verskih obredov in brez dostojanstvenikov na častnih mestih.
  In groza vseh groz: v srbskih šolah imajo obvezni verouk, ki ga plačuje država. V vseh osnovnih šolah, ne le dveh, tako kot v Sloveniji.
  Pa je Srbija ravno tako laična država in tudi v Srbiji je cerkev ločena od države.
  Pa tako mimogrede, tudi srbski duhovnii so med NOB podpirali le kralja in četnike in ne partizane, ki so ijh enako kot v Sloveniji šteli za prvovrstne sovražnike.
  Vse to ve Alenka Bratušek in če bi bila poslanka v srbski skupščini, nikoli ne bi dvignila roke za tako sramotno spremembo ustave, kot jo je dvignila v slovenskem pralamentu.
  Žal, takšna pač je. Žal pa predstavlja dvotretjinsko večino v pralamentu in pripravljena je s svojimi koegi uničiti Slovenijo.
  Sledi pa najverjetneje svojemu partnerju in svojim srbskim otrokom za katere pa velja:

  Na srpskom nebu
  Srbin Bog
  i anđelo ga srpski prate
  Srba boga svog.

  Amin!

  Všeč mi je

 2. Kaj ima ljudstvo v Sloveniji kakšno besedo, ali je to dovoljeno samo levim poslancem. Kje ste ponosni Slovenci. A ste vsi pokleknili pred ljublanskim županom. Spametujte se že enkrat in recite svoj ne k spreminjanju ustave.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s