Interpelacija: SDS odstavlja Klemenčiča, ta vidi okostnjake SDS

Foto: Wikimedia Commons

Ves dan in v noč bodo v parlamentu danes razpravljali o delu pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Na zahtevo poslancev opozicijske SDS bo zbor na koncu tudi glasoval, ali odstaviti ministra. A le malo verjetno je, da bi Klemenčiča poslanci res odstavili. V zgodovini sta doslej padla le dva ministra: zadnjemu se je to zgodilo takrat notranjemu ministru Mirku Bandlju že pred skoraj dvema desetletjema. Koalicije svoje ministre običajno zaščitijo. Vlada pa je pred mesecem predlagala celo “napredovanje” Klemenčiča za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Konec tega meseca bo znano, ali bo postal eden treh kandidatov, med katerimi bo januarja 2018 izbran naslednik sedanjega komisarja Nilsa Muižnieksa iz Latvija

Kaj iz SDS očitajo Klemenčiču?

Razpravo o delu ministra Klemenčiču je 19 poslancev SDS zahtevalo, ker je po njihovi oceni minister javnost zavajal o vlogi, ki jo je nekoč imel kot šef KPK pri preiskavi milijarde, ki je iz Irana prek NLB potovale na množice računov na zahodu. Med drugim mu iz SDS očitajo, da je KPK policiji predal prirejen dokument (da bi zaščitil žvižgača) o dogajanju v NLB, predaje niso izpeljali po določbah zakona o kazenskem postopku, ker bi morali po sporazumu med KPK in MNZ, namesto tega so ga predali kar uslužbencu NPU, da ga je odnesel na policijo „kjer pa se je nato za njim izgubila vsaka sled“.

Klemenčiči očitajo tudi, da ni pripravil zakonodaje, ki bi omogočil reformo pravosodja in ga približala standardom in vrednotam Evropske unije.

Celotno besedilo interpelacije je takšno:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/10/9554f547b40cb71097cc.pdf”%5D

Klemenčiča razhudili okostnjaki “made by SDS”

Minister Klemenčič je SDS odgovoril, da so očitki o spornosti njegove ravnanja v aferi Irangate v celoti neresnični. Kot kaže so ga iz SDS precej razjezili, ker je v odgovoru že v uvodu zapisal, da so očitki:

„Mešanica osebnih motivov in odnosa podpisnikov interpelacije do mene kot nekdanjega predsednika KPK in dejstva, da se v omarah bančne luknje, tudi Nove kreditne banke Maribor (NKBM), in nezadostne preiskave oziroma njene ustavitve leta 2012 v zadevi Irangate skrivajo tudi okostnjaki z oznako ”made by SDS”, povzročila selektivno interpretacijo enih, ter prikrivanje drugih dejstev. KPK je v tej zadevi glede na pravne in dejanske okoliščine ravnala ustrezno, profesionalno in storila vse, kar je bilo v njeni moči in pristojnosti. To danes in z vsakim dnem bolj potrjujejo tudi dejstva in podatki. Nekatera so navedena v tem odgovoru, druga bodo lahko predstavljena še na obravnavi interpelacije.“

Klemenčič zavrača tudi drug očitek, da ni poskrbel za reformo pravosodja. V odgovoru podrobno opisuje, kaj so zadnja leta leta počeli.

Nekdanji namestnik šefa Sove, pozneje sodelavec Klemenčiča na KPK in ministrstvu za pravosodje Darko Stare in minister Goran Klemenčič Fot: DZ/Barbara Žejavac

O Irangate je Klemenčič zapisal, da je KPK uradno obvestila o sumu pranja denarja policijo in sicer Roberta Slodeja, vodjo preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kateremu je Darko Stare kot Vodja preiskav KPK izročil odredbo BS. V tej odredbi je BS NLB naložila ukrepe za okrepitev notranjih organizacijskih in sistemskih ukrepov, ki bodo zagotavljali učinkovito izvajanje dolžnega ravnanja, ki ga je bankam zapovedoval takrat veljavni zakon o preprečevanju denarja in financiranju terorizma. Slodej je posredovanja tega dokumenta kriminalističnemu inšpektorju Albertu Černigoju na zaprti seji komisije za nadzor obveščevalcev tudi potrdil in povedal, da je pozneje tudi poizvedoval, ali je predkazenski postopek v teku. Klemenčič podrobno opisuje, zakaj ocenjuje, da so so na KPK storili vse, kar so lahko in zakaj niso mogli več.

S Staretom sva vse ok…

Klemenčič ocenjuje, da je postopek KPK, njegovo ravnanje in ravnanje takratnega vodje preiskav Darka Stareta, ki je na KPK prišel iz Sove, danes pa je njegov namestnik (državni sekretar) na pravosodnem ministrstvu,  SDS prikazal zmanipulirano do te mere, da ustvarja vtis, kot da je sum kaznivega pranja denarja v zadevi Irangate ostal nepreiskan zaradi ravnanja KP. A KPK, opozarja minister,  “za preiskovanje sumov kaznivih dejanjih po zakonu sploh ni pristojna, niti nima zakonskih pooblastil za to, kar predlagatelji tudi zelo dobro vedo”.

O interpelaciji lahko poveste svoje mnenje:

[poll id=”20″]

Celoten odgovor je tak:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/11/odgovor-ministra-klemenc48dic48da.pdf” title=”odgovor ministra Klemenčiča”]

Advertisements

8 thoughts on “Interpelacija: SDS odstavlja Klemenčiča, ta vidi okostnjake SDS

 1. Ne bo odstavljen, ker je ta vlada amoralna in bedna. Bomo pa gledali, ker se bo izvedelo veliko o njem, njegovih konjih, njegovem tastu, skratka o njegovih okostnajkih.morale tip pac nima, znanja in spostovanja prava se manj, je pa svecka…

  Všeč mi je

 2. “Med drugim mu iz SDS očitajo, da je KPK policiji predal prirejen dokument (da bi zaščitil žvižgača) o dogajanju v NLB, predaje niso izpeljali po določbah zakona o kazenskem postopku, ker bi morali po sporazumu med KPK in MNZ, namesto tega so ga predali kar uslužbencu NPU, da ga je odnesel na policijo „kjer pa se je nato za njim izgubila vsaka sled“.”
  “Slodej je posredovanja tega dokumenta kriminalističnemu inšpektorju Albertu Černigoju na zaprti seji komisije za nadzor obveščevalcev tudi potrdil in povedal, da je pozneje tudi poizvedoval, ali je predkazenski postopek v teku. Klemenčič podrobno opisuje, zakaj ocenjuje, da so so na KPK storili vse, kar so lahko in zakaj niso mogli več.”
  Ta dva dela si nasprotujeta, zato se postavlja vprašanje, ali lahko uslužbenci Policije z dokumenti dokažejo, da jim je bila pošiljka KPK, ki se je nanašala na IranNLBgate, vročena in so tako uradno bili z njo seznanjeni, ker sicer se sled za dokumentom znotraj Policije ne bi smela izgubiti.

  Všeč mi je

 3. Ne samo, da večina politikov nedelovanja pravne države ne postavlja v ospredje, ampak trenutna VLADAJOČA politika celo deluje PROTIPRAVNO!

  Kmalu bo 3 leta od pričetka BREZPRAVJA proti dr. MILKU NOVIČU, ki medijev in klemenčičev ne zanima, medtem ko USTAVNO SODIŠČE IZVAJA celo OBSTRUKCIJO DRŽAVLJANSKIH PRAVIC !
  kliknite na

  http://dosjemilkonovic.si/post/333010/dosje-milko-novic-odprto-pismo-predsedniku-rs-borutu-pahorju

  Všeč mi je

 4. O Irangate je Klemenčič zapisal, da je KPK uradno obvestila o sumu pranja denarja policijo in sicer Roberta Slodeja, vodjo preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), …<

  No, me je prav zanimalo, koga je Klemenčič obvestil in sedaj mi je jasno, da se je sled, dokument moral(!) izgubiti. Robert Slodej! Mislim, da ga na NPU ni več, najbrž so ga (paradržava) še pravočasno umaknili?!

  Slodej je bil tudi na “plačilni listi” Dnevnika. Mislim, da je prav SLODEJ v javnost (Dnevnik in nato se je novica širila še v ostale F571 tiskane medije in TV) posredoval novico o Janši in NKBM, ki jo mediji stalno “obnovijo”, ko Janši (SDS) zraste priljubljenost. Tako deluje udbomafija – medijski inženiring alias stigmatiziranje političnega nasprotnika! In Butalci nato ponovno volijo isto vsebino v novi embalaži.

  Všeč mi je

 5. Popolnoma jasno je, da bo vladajoča koalicija SMC-Desus-SD “do zadnjega diha” branila svojega pravosodnega ministra dr. Gorana Klemenčiča in obenem svoj vse bolj negotov obstoj pri “koritu” izvršne oblasti.
  Še posebej po najnovejšem premierovem sramotnem fiasku z neuspešnim protipravnem reševanjem “sirskega brivca”, ki bi ga nekateri anarho-levi prišepetovalci in hujskači želeli lažno razglasiti kar za vrhunskega umetnika, znanstvenika ali športnika, za katerega da bi morala biti zainteresirana kar celotna slovenska država.

  A kljub temu, da se zdi parlamentarna razprava o interpelaciji proti pravosodnemu ministru, ki mu je sicer celo Vrhovno sodišče RS s pravnomočno odločbo že pred leti očitalo, da je v vlogi predsednika senata KPK prekršil veljavno ustavo in zakonodajo, brez upa zmage oz. izguba časa, velja ugotoviti, da je vsaka javna razprava o nezakonitostih in nemarnostih ministrov ter drugih najvišjih predstavnikov izvršne oblasti nujna in utemeljena sestavina ter predpogoj vsake resnično demokratične družbe, celo če takoj ne privede do učinkovitih političnih posledic in odrešilnih sprememb.

  Zainteresirana javnost si namreč na osnovi kritičnih in argumentiranih razprav poslancev lahko svobodno ustvari svoje presoje in svoja stališča ne glede na to, ali vladajoča koalicija nazadnje zaradi svoje oblastiželjnosti bolj ali manj spretno ter pragmatično “pokrije” ali “pomete pod preprogo” nezakonitosti spornega ministra ter z zadostno večino zavrne predlog interpelacije.

  Bolj ko je razgaljena naduta in brezobzirna politična pragmatika ter prilagodljivost vladajoče koalicije v varovanju svoje oblasti ter zaščiti svojih oblastnikov, manj spoštovanja in zaupanja bo imela taka oblastna garnitura na naslednjih volitvah.
  Volivci vendarle niso “zlate ribice” brez spomina. Prej ravnajo kot “sloni” ali “zlopamtila”, kot bi rekli naši srbski sodržavljani.
  Zato ima vsaka razprava o predlogu interpelacije zoper ministra ali celo o ustavni obtožbi proti premieru svoj dolgoročni demokratični smisel in pomen, saj prispeva k vsestranski obveščenosti volivcev o najvišjih državnih funkcionarjih in njih političnih praksah.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s