SDS predlaga ustavno obtožbo, Cerar trdi, da ni utemeljeno

Foto: DZ/Barbara Žejavac

»Dejanje predsednika vlade pomeni neposreden poseg v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je po našem mnenju s tem storil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja za to, da je dosegel neizročitev in neizvršitev zakonske odločbe,« je poslanec SDS Vinko Gorenak pojasnil, zakaj se je SDS odločila za vložitev ustavne obtožbe proti premieru Miru Cerarju (SMC).

Premier: Neutemeljeno, politizacija….

Povsem neutemeljeno, poskus politikantskega ravnanja Janeza Janše in SDS, se je v vladni palači na napoved odzval premier Cerar, ki pa je opozoril, da ima le medijske informacije, besedila predloga ustavne obtožbe pa še ni videl. Objavljeno je to besedilo na koncu tega članka.

Na spletnih omrežjih je premier to ponovil tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

Možnosti, da bi bil postopek proti Cerarju tudi sprožen je zelo majhna. Za to bi namreč moralo glasovati 46 poslancev. Zdi se, da jih glede na strankarska razmerja sil SDS nikakor ne bo mogla zbrati.

Cerarju iz SDS očitajo zlorabo pooblastil in s tem kršitev ustave, ker je preprečil izročitev sirskega begunca Ahmada Shamieha Hrvaški. Ta država bi, tudi po odločitvi evropskega sodišča,  morala odločati o njegovi prošnji za azil. Cerar je izročitev ustavil zaradi ostrih pritiskov koalicijskih poslancev in poslancev opozicijske Levice

Predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD) je Shamieha pred premierom Cerarjem in notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar (SMC) včeraj “reševal” celo tako, da mu je zatočišče zagotovil v prostorih parlamenta, kamor sta tujca prišla pozdravit šef SD Dejan Židan in predsednik DZ Milan Brglez (SMC).

Ponuditi zatočišče v DZ tujcu pred izgonom, ki ga je poskušala izpeljati vlada, je popolna novost. Kaj podobnega se v zgodovini države še ni zgodilo.

Je premier kršil ali ne?

MNZ je izdalo dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti nezakoniti sirski migrant včeraj deportiran na ozemlje Republike Hrvaške, je opozoril Gorenak in dodal, da je bil akt izvršljiv in ga ne more odpraviti nihče več. “Akt je bil zakonit, preizkušen tudi na vrhovnem sodišču, evropskem sodišču in ustavnem sodišču,« je še opozoril Gorenak.

“Nisem kršil ne ustave in ne zakonov, zato odločno zavračam tak predlog ustavne obtožbe kot povsem neutemeljen,” se je na predlog SDS odzval Cerar in ocenil, da gre za nov politikantski manever Janeza Janše in SDS. “Ko v desetih interpelacijah ni bil uspešen, zdaj poskuša še z ustavno obtožbo diskreditirati vlado in mene, ovirati delo vlade v sklepnem delu mandata,” je dejal premier in dodal, da pa bo “delo vlade teklo nemoteno”.

Na bolj konkretna vprašanja, kako so bili postopki izročanja tujca Hrvaški ustavljeni in kako bo ravnala vlada, pa ni podrobneje odgovarjal ali povedal kaj novega.

Kaj menite o predlogu in ravnanju premiera lahko odgovorite v spletni anketi

[poll id=”21″]

Celoten predlog ustavne obtožbe je tak:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/11/ustavna-obtoc5beba-predsednika-vlade-rs.pdf” title=”Ustavna obtožba Predsednika vlade RS”]

Advertisements

4 thoughts on “SDS predlaga ustavno obtožbo, Cerar trdi, da ni utemeljeno

  1. Nikoli, niti v najgrsi mori mi ne bi prislo na misel, da si eminentni ustavni pravnik dr. Cerar (dr., eminentni, ustavni) dovoli tako krsenje ustavnega reda R Slovenije. To, Cerar, je sprevrzeno dejanje, ki bi se ga sramoval vsak, celo najvecji partijec in udbas. Le-ti bi se skrili, ti pa haras po SDSu. Ni SDS krsil ustavnega reda nase drzave, zato utihni in ne omalovazuj drugih pravnikov! Sram te bodi, nebodigatreba!

    Všeč mi je

  2. Na tej spletni strani je g. Jančič objavil (razvidno iz članka “Shamieh s Škobernetom in Kordišem v DZ, Cerar za začasno dovoljenje, a oster do SD”) včeraj premierjev tvit, ki med drugim, vsebuje naslednji stavek: “Postopek vrnitve Ahmada Shamieha se danes ni začel.”.
    Iz televizijskih posnetkov je bilo jasno razvidno, da je bila Policija pred določeno stavbo, da izvrši pravnomočno odločbo (prisotni so bili celo konjeniki) o vrnitvi g. Ahmada Shamieha na Hrvaško.
    Tukaj se postavi vprašanje, zakaj se – glede na pravnomočno odločbo o vrnitvi g. Ahmada Shamieha na Hrvaško – postopek vrnitve ni začel (kakor je tvitnil g. premier)? Prav tako pa se postavi vprašanje, kdo je posredoval, da se postopek vrnitve ni začel? Sam zelo dvomim, da bi se policisti na lastno pest odločili, da postopka vrnitve g. Ahmada Shamieha na Hrvaško ne bodo začeli.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s