Shamieh s Škobernetom in Kordišem v DZ, Cerar za začasno dovoljenje, a oster do SD

Foto: sd

Ker odločitev premiera Mira Cerarja, da zadrži predajo Ahmada Shamieha Hrvaški, danes zjutraj še ni najbolj učinkovala, sta predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD) in opozicijski poslanec Miha Kordiš (Levica) begunca iz Sirije zjutraj izpred azilnega doma pripeljala v državni zbor. Ahmad Shamieh je trenutno v prostorih poslanske skupine SD, so mi pojasnili tam. V DZ pa je premier napovedal, da bo vlada na eni od prihodnjih sej odločala, ali izdati dovoljenje za začasno prebivanje Ahmadu. O ravnanju poslancev SD in Levice, ki so tujca pripeljali v državni zbor, pa je dejal, da je bilo to povsem neprimerno in nedopustno in predvolilna kampanja.

 

Dogajanje v prostorih SD so na spletnih omrežjih iz stranke predstavili tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

Premierova odločitev še ni učinkovala

Pred azilnim domom so bili po poročanju medijev zjutraj tudi protesti. Kot sem poročal je v zadnjih dneh na spletu posebno peticijo proti vračanju tujca Hrvaški podpisalo izjemno veliko število ljudi, tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Več o peticiji in podpisih najdete na povezavi.

Da bodo danes zjutraj Ahmada Shamieha pa so poslanci napovedali že sinoči, med temi poslanci je bila tudi Jasna Murgel iz SMC. Ni pa poslanka SMC nič namigovala, da bi Shamieha danes reševali z zatočiščem v državnem zboru. V SD so svoje ravnanje, ki ga je ostro kritiziral tudi premier Cerar, pojasnili, da ni bilo druge izbire, ker bi ga sicer država že poslala na Hrvaško.

Organi države, ki izvajajo vračanje tujca, o odločitvi premiera po neuradnih podatkih zjutraj  niso bili obveščeni in bi predajo sosednji državi zato najbrž res nadaljevali.

Burno v državnem zboru

Da sta poslanca Škoberne in Kordiš tujca odpeljala v državni zbor, je bilo precej nenavadno in množica novinarjev je v državnem zboru pozneje čakala, da bo premier Miro Cerar, ki tam predstavlja predlog državnega proračuna, pojasnil, kaj se dogaja.

Izjavo je premier napovedal za 10.15. Takrat pa je sporočil, da bo vlada odločala, ali izdati dovoljenje za začasno prebivanje tujcu. Na spletu je enako sporočilo Cerar preposlal tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

Odziv na dogajanje so napovedali tudi iz največje stranke v državnem zboru SMC. Po premieru bosta pred novinarje prišla Jasna  Murgel in Jani Möderndorfer. Odzvali se bodo tudi iz SD.

Na notranjem ministrstvu sem pred tem izvedel, da ne vedo točno, kakšno je trenutno stanje, menda poteka veliko pogovorov in dogajanje je nekoliko kaotično.

Zidanšek Cerarju in Brglezu: Veliki hinavci ste…

Na dogajanje se je odzval z nenavadno izjavo za javnost predsednik neparlamentarne SLS Marko Zidanšek. Zapisal je: ”

»Vsi ste veliki hinavci! Premierja dr. Cerarja, predsednika Državnega zbora RS dr. Brgleza in poslance, ki ne želijo spoštovati slovenske zakonodaje pozivam, da nezakonite migrante vzamejo k sebi domov in jih sami integrirajo, kot so vsi po vrsti zatrjevali še pred migrantsko krizo. Nihče od njih ni uresničil svojih praznih populističnih obljub. Kje je enakopravnost, ko se za migranta zavzame sam predsednik Vlade RS, ko pa gre za težave slovenskih državljanov, pa so vsi gluhi in slepi? Kje je pravna država, ko predsednik Vlade RS in predsednik parlamenta izkoriščata svoj položaj za medijske pritiske na institucije, ki želijo spoštovati zakonodajo? Slovenija ne bo varna država, če ne bo spoštovala lastnih zakonov in jih bo ukrivljala za potrebe dnevne politike. Slovenija zaradi takšnih dvojnih meril že sedaj ni več varna država, zato se naši državljani v njej bojijo za svojo ekonomsko in tudi fizično varnost.«

Odzval pa se je tudi predsednik SDS Janez Janša. Tako:

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Shamieh s Škobernetom in Kordišem v DZ, Cerar za začasno dovoljenje, a oster do SD

 1. “Da sta poslanca Škoberne in Kordiš tujca odpeljala v državni zbor, je precej nenavadno in množica novinarjev v državnem zboru zdaj čaka, da bo premier Miro Cerar, ki tam predstavlja predlog državnega proračuna, pojasnil, kaj se dogaja.”
  Kaj pa ima premier pojasnjevati glede tega, kaj se dogaja? Pristojno ministrstvo mora izvršiti sodne odločbe in to je vse!
  “Na notranjem ministrstvu sem izvedel, da ne vedo točno, kakšno je trenutno stanje, menda poteka veliko pogovorov in dogajanje je nekoliko kaotično.”
  Kaotično? Kako ne vedo, kaj se dogaja in o čem poteka veliko pogovorov, če pa so sodne odločbe jasne in izvršljive?

  Všeč mi je

 2. Spoštovani drugorazredni državljani, davkoplačevalci Slovenije, priporočam vam, da se
  zavijete v bele rjuhe ter se na Dunajski cesti v Ljubljani vležete na asfalt. Za rešitev vaših krivic vam bodo priskočili na pomoč poslanci
  SD in ZL. Verjemite mi, v nekaj dneh bodo vse krivice, ki se vam dogajajo rešene.

  Všeč mi je

 3. Ahmadi naj ostane v Sloveniji. Je čisto simpatičen . Eden več, ali manj, ne bo spremenil nobene slike.
  Problem cirkusa, ki se je spletel okrog njegovega izgna pa je drugje.
  Politiki so spletli populistično zgodbo z namenom, da dvignejo svoj padajoči politični rejting in da začnejo obračunavati med seboj.
  V zraku je ostro zadišalo po volitvah. Tisti, ki se zavedajo, da jih bodo volitve odpihnile. so že začeli predvolilne igrice,
  Zato so zlorabili frizerja Ahmadija.
  Nenadoma so ga našli in pripravii celotni cirkus, ki ga je zvesto spremljala tudi TV tako, kot spremlja vse podobne cirkuse.
  Kdo pa verjame, da je bilo vse spntano?
  Nekaj prezeblih protestnikov, policija, konjeniki in pred vsem TV kamre. Potem nekaj dramatičnih vložkov samega Ahmadija. Izjave protagonistov, oziroma narčnikov cirkusa.
  In sledilo je še marsikaj, kar je obeležilo celoten slučaj, ki bi ga lahko rešili mirno, brez publike, brez kamer, brez populizma. Seveda takšna rešitev ne bi prinesla političnih točk, ne Škobrnetu, ne Kordišu in očitno tudi ne Židanu in SD, ki najverjetneje ni s Pahorjem dovolj popravila priljubljenost med volivci.
  V cirkus so se vpletli še drugi akterji Brglez in Cerar, pa Pahor. Vsi z namenom, da pridobijo točke, saj dobro vedo, da so Slovenci naivni, strpni in da jim je Ahmadi segel v srce ker že zna nekaj slovenskih besed.
  Žal ga je pri tem polomila SDS ki ni zmogla razkrinkati prevare, kar je bil primerni cilj izgona, temveč so napadli begunstvo kot takšno. To je sicer problem, vendar so tudi na tem področju možne izjeme in prav Ahmadi je izjema. Kako je nastala ni važno, važno je, da uživa smpatije in mora ostati v Sloveniji.
  Čisto mimo vsega pa naj omenim, a je frizer in imajo njegovi zaščitniki upanje, da bo po njihovem naročilu friziral nasrotnike.

  Všeč mi je

 4. Poslanca vladajoče SD (Škoberne) in opozicijske Levice (Kordiš), ki sta se s svojim nezakonitim “diverzantskim” (po njunih lastnih besedah) dejanjem (dobesedno “ugrabitvijo” nezakonitega pribežnika in njegovo spektakularno medijsko izdatno servisirano “evakuacijo” v sicer varovane in “nedotakljive” prostore državnega parlamenta) uprla izvršljivim odločbam več pristojnih institucij avtonomne sodne veje oblasti v RS ter celo izreku ESČP ter si za to dejanje pridobila celo manifestativno podporo prvaka vladajoče stranke SD Židana in predsednika DZ Brgleza (SMC), sta skupaj s premierom Cerarjem (SMC) pomembno in nedopustno prekršila in nadalje močno razrahljala ustavno določeno načelo enakosti in enakopravnosti med tremi ločenimi in avtonomnimi vejami oblasti (zakonodajno, izvršno in sodno) ter s tem tudi dodatno poškodovala ustavne temelje vladavine prava in veljavne demokratične ureditve v RS.
  Odslej je nezaslišana samovolja najvišjih izvoljenih predstavnikov zakonodajne in izvršne veje oblasti v RS pri interpretiranju ter spoštovanju ali nespoštovanju veljavno razglašenih sodnih presoj in odločb očitno dovoljena ter po zaslugi dr. Mira Cerarja, predsednika vlade RS, in dr. Milana Brgleza, predsednika parlamenta RS, tako rekoč mimo sodne veje oblasti ter celo v popolnem nasprotju z njo – zapovedana!
  Široka odprtina na hudo tvegani poti v popolno brezpravje v RS je z najnovejšimi neustavnimi in nezakonitimi dejanji premiera Cerarja ter predsednika parlamenta Brgleza nepovratno odprta.
  Kje in kdaj se bo to nezaslišano brutalno “posilstvo” sodne veje oblasti s strani najvišjih odločevalcev zakonodajne in izvršne veje oblasti v RS končalo, bomo lahko le nemočno spremljali!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s