Desni volivci pretežno k Šarcu ali ostali doma

V primerjavi s prvim krogom je Marjan Šarec v drugem število volivcev povečal za kar 146.131. Precej manj, le za 18.760 glasov, se je popravil Borut Pahor. K Šarcu se je, če opišem nekoliko poenostavljeno, prelila večina glasov preostalih kandidatov iz prvega kroga.

Kam so šli desni glasovi?

Pahor bi v drugem krogu zmagal tudi le z glasovi iz prvega. To pokaže primerjava, da bi zmagal tudi, če bi le ponovil rezultat iz prvega kroga:

V prvem krogu je veljavno glasovalo 752.264 volivcev. V drugem krogu je po podatkih, ki pa še niso dokončni, ker glasovi po pošti šele potujejo proti državi, glasovalo 706.243 volivcev.

Je Pahor res dobil glasove Novakove?

Pahor se je sinoči za podporo zahvalil NSi, a ti podatkih ne nakazujejo, da bi Pahor dobil 54.437 glasov Ljudmile Novak iz prvega kroga. Če bi ohranil svoje volivce in pridobil volivce NSi, bi moral zmagati veliko odločneje. Še manj je verjetno, da bi se k njemu prelilo veliko od 102.925 glasov, ki jih je zbrala Romana Tomc (SDS). Bolj verjetno se zdi, da je te glasove deloma dobil Šarec, deloma pa so ti volivci  ostali doma. Več kot deset tisoč glasov so v prvem krogu zbrali še Andrej Šiško 16.636, Boris Popovič 13.559 in Maja Makovec Brenčič 13.052.

Na volišča je včeraj prišlo krepko manj volivcev kot v prvem krogu in najmanj doslej v drugem krogu sploh. A dodatne glasovnice po pošti in iz posebnih volišč bodo število in delež približale tistemu pred petimi leti, ko smo izbirali med Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

Razplet drugega kroga je bil najbolj tesen v zgodovini predsedniških volitev. Primerjava s preteklostjo pokaže, da je v petih letih Borut Pahor izgubil več kot sto tisoč glasov in zmagal s krepko manjšim številom glasov kot ga je za drugo mesto leta 2002 dosegla Barbara Brezigar.

Marjan Šarec je, če primerjamo, zbral več glasov kot Lojze Peterle leta 2007, ko je hudo izgubil proti Danilu Türku in tudi krepko več kot Türk pred petimi leti. Najboljši rezultat je Šarec tudi včeraj dosegel v okraju Kamnik, kjer ga je volilo 73,5 odstotka volivcev, Borut Pahor pa v svojih domačih okrajih Nova Gorica 1 in 2.  V prvem, okraju je zbral 72,6, v okraju II. pa 71 odstotkov.

Ko gre za enote, v državi jih je osem, je Šarec zmagal v domači enoti s sedežem v Kranju s 55,7 in nekoliko presenetljivo tudi v enoti Ljubljana Bežigrad s tesnih 50,6. V drugih šestih enotah je zmagal Pahor. V enoti Postojna je bilo zanj 63 odstotkov volivcev, drugod manj kot 60 odstotkov.

Advertisements

7 thoughts on “Desni volivci pretežno k Šarcu ali ostali doma

 1. Če bi se razklana desnica odločila za skupnega predsedniškega kandidata gospoda BMZ, bi danes zelo verjetno imeli predsednika, ki bi vzbujal spoštovanje in če ne drugega, bi zagotovo izdatno pripomogel k ustvarjanju pravne države. To pa je primarna naloga bodoče desne vlade ker tako naprej ni več mogoče. Leva koalicija niti več ne skriva da v Sloveniji prvorazredni lahko nemoteno kradejo in nam lažejo. Kako prav je imel JJ da sta kandidata samo dva odtenka rdeče barve. Kaj smo dobili s Pahorjevim bodočim predsednikovanjem. NIČ. Še naprej bo blefiral s spravo na deklarativni ravni, še naprej ga bodo podpirali tisti, katere ste videli v njegovem štabu ob proglasitvi zmagovalca. Teh naslednjih 5 let se bo prizadeval
  s pomočjo rdečkarjev dobiti dobro plačano službo v Bruslju ali postati
  ambasador v eni od pomembnih držav EU ali ZDA. Potem pa kmalu
  pride zaslužena penzija. Kaj pa če ga bo vzel v službo gospod Boscarol ali Akrapovič- Takšen kader zelo potrebujeta, hahaha.

  Všeč mi je

 2. Če bi desnica za skupnega kandidata izbrala BMZ, Marjan Šarec niti ne bi prišel v drugi krog, njegova popularnost ne bi segla tako visoko in tudi če bi šel s svojo stranko na parlamentarne volitve ne bi dosegel toliko kot bo sedaj. SDS, NSi in SLS so se ustrelili v kolena.

  Všeč mi je

 3. Če upoštevamo strategijo in se osredotočimo na predlaganje ključnih oseb v organe ….
  1.Če zmaga Pahor, bo predlagal leve itd….
  2.če zmaga “Šarac”, bo predlagal leve ….
  3.torej je vse en kup dreka.
  1/1.če zmaga Pahor, ima “Šarac” predpripravo na napad na parlament.
  1/2.če zmaga “Šarac”, se ga onemogoči na naskok parlamenta.
  1/3.Pahor gre v Bruselj
  Vsi kandidati, ki so bili samo omenjeni, da bi jih morda desnica posvojila, npr g. Zupančič, jih je levica s svojim pogromom takoj izločila iz igre, oziroma prestrašila.
  Kakor koli se obračamo, imamo rito od zadaj.

  Všeč mi je

 4. Volilne mrzlice je konec. Znan je zmagovalec. Znani so poraženci.
  Pa je res znan zmagovalec?
  Ne!
  Zmagal je sicer Borut Pahor, ampak zmagali so pred vsem njegovi podporniki.
  Ti so prilezli na plan šele ob preštevanju glasov v velikem finalu v Cankarjevem domu.
  Ti so bistveni, ti so naredili Pahorja in tem bo Pahor moral plačati kosilo.
  To pa je tisto, kar je skrb vzbujajoče.
  Prav ti vodijo Slovenijo in kako jo vodijo, je razvdno pred vsem iz lestvic, ki merijo najrazličnejše razmere v državah Evrope in sveta.
  Naj naštejem samo nekaj tipov, ki so se motvililiokrog Pahorja in se slikali ob njem in s tem pokazali, da so v bistvu oni zmagovalci volitev. Prva na listi je brez dvoma Tanja Fajon, salonska komunistka, ki ne le zavaja Slovenijo, zavaja tudi Evropo, ki razpada po dolgem in širokem in prehaja v anarhijo iz katere se ne bo rodilo nič pametnega. Najverjetneje kakšna revolucija. Začetek tega je Španjia. V Španiji hočejo komunisti narediti popravni izpit.
  Potem smo lahko opazili vidno zadovojnega Dejana Židana, ki si misli, da je samo še korak do premierskega stolčka. Pa hHana, pa Kumerja, pa vso komunistično elito, pravzaprav SKOJ, saj je elita slavila v plenicah, kar doma.
  Opazen je bil tudi Karel Erjavec, ki ve, da bo še naprej vodil zunanjo politiko Slovenije in jo po mili volji sramotil, saj mora biti pokoren oldbojsom, ki bežijo iz Evrope, ker jim evropska demokracija ni povšeči. Če prav Evropo načenjajo levičarji iz vseh strani, je še vendarle ohranila nekaj načel, ki se ne ujemajo z načeli oldbojsov, ki jih mika popolna dmokracija, takšna, kakršno so uvedli boljševiki in kjer volitve niso bile potrebne, saj je namesto neukega ljudstva volil CK ZK.
  Za to velja, da so Pahorja samo besede, saj bo dejanko oblast prevzel štab, ki se je delno pokazal v Cankarjevem domu.
  Ljudstvo pa se mora resno vprašati, zakaj volimo Pahorja, dobimo pa Židana, ali Fajonovo?
  Če bi se tega volivci zavedali, verjetno ne bi slepo volili in izvolili to, kar so izvolili.
  V drugem krogu so se pač odločili za manjše zlo, se reče. In res , če smo si ogledali volilni štab Marjana Šarca so se morali zamisliti. Ob njem so stali bodoči ministri in ministrice, pa državni sekretarji in direkorji bank, velikih podjetij in še česa.
  Kot predsednik bi jih sprva zaposlil v svojem kabinetu. Napovedal pa je drugi naskok, naskok na vladno palačo. Mediji so mu naklonjeni, Stric ga podpira in cilj niti ni tako oddaljen, kot izgeda. Neke ankete so že napovedale njegovo zmago. In potem sledi uresničitev tega, kar napovedujem. Kamnik z okolico bo postal kadrovska baza za vodilne položaje v Sloveniji.
  Pahorjevo bazo smo že spoznali takrat, ko je bil predsednik najslabše vlade. Potem so sledili drugi. Zadni je bil Cerar, ki je za bazo vzel univerzo in pokazal svetu, kako zanič je ta univerza.
  Novi obraz, nova kadrovska baza Kamnik.
  Postopno prehaja kadrovska politia iz države na univerzo in iz univerze na občino . Po logiki sledi še krajevna skupnost in končno živaski vrt in šimpanz Marko.

  Všeč mi je

 5. Kdo je zmagal?
  Zmagal je predsednik Borut Pahor, trud za spravo in trud za komunikacijo v politiki in z državljani. Milan Kučan in Janez Janša pa sta izgubila. Večina aktivnih volivcev ni upoštevalo njunih sporočil.
  “Ljudje naj se ne ukvarjajo toliko s politiko, saj je Slovenija uspešna«, pa priporoča Janez Škrabec.
  Ali je to res pravo priporočilo aktivnim državljanom v demokratični državi? Kdo še ni zmagal? Zmagali še niso aktivni državljani in pravica do spremembe partijskega volilnega sistema za volitve v DZ, ki ne upošteva zadosti volje volivca.

  Všeč mi je

 6. Odgovarjam mojemu predhodniku: razklana desnica pravis , napises. OK, res je, a v casu dr. Bajuka ni bila razklana, bila je enotna, dobesedno ponesla je slovensko znanje v svet. Danes je NSI mavricna in v svet odhajajo otroci, sposobnezi, ekonomisti, pravniki, inzenirji, ki smo jih solali doma, v Sloveniji. Kdo je kriv? Kriv ni Jansa, niti Novakova, krivi smo vsi, ki smo dovolili sprevrzenim sorosem, skrabcem, kucanom, golobicem, priti nazaj na velika vrata. Krivi smo poneumljanja otrok s titovkami in ruticami, krivi…, ja , volivec, kriv si, da si apaticen in beden v svoji nemoci. Dr. Pucnik je rekel: Jugoslavije ni vec, Jugoslavije ni vec!” Dajmo, zivimo tako, pa bodo nori mainstream presstituti ob vso svojo moc, Kucan, Golobic in ostanki pa na smetiscu zgodovine. Ne bilda)mo klovnov, bildajmo sebe, Slovenijo!

  Všeč mi je

 7. Zanimiva bi bila ugotovitev koliko teh podpornikov Boruta Pahorja, ki smo jih videli ob njem ob razglasitvi je bilo leta 2012 v štabu Danila Tuerka.
  Drugo leto bo na parlamentarbih volitvah nam bo za naslednja 4 leta zopet vladala mafijsko-kleptomanska levica. Tudi če zmaga SDS ne bodo mogli sestaviti vlade, ki jo bo z lahkoto kot kaže sestavljal kader
  iz SD, Šarčeve stranke in Desus. SMC bo razpadla kot PS, mrhovinarji iz SMC pa bodo iskali novo priložnost pri Šarcu in SD.
  Cerar si verjetno že išče dobro službico v Bruslju.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s