Mediji napovedujejo zmago Pahorju. Bodo spet zgrešili?

Razlika na POPTV, kjer so pred prvim krogom edini prav napovedala vsaj to, da bo še drugi krog, je tako majhna, da si zmagovalca ne upajo napovedati.

Časopis Delo, za katerega je meritev na vzorcu 1025 anketiranih opravil Episcenter, je napovedal gladko zmago Boruta Pahorja s 56,3 odstotki.

Moral bi zmagati, a ni

Zaradi izkušnje prvega kroga, ko so Pahorju napovedali takojšno zmago, a se ni zgodilo, bralce ta časopis zdaj opozarjajo k previdnosti, ker so ankete pač le ankete. Podobno, a nekaj manj odločno, zmago sta Pahorju napovedala tudi Večer in Dnevnik, za katera meritev opravlja Ninamedia. Ta je v prvem krogu med vsemi najbolj zgrešila rezultat in Pahorju napovedala kar 56 odstotkov. Zdaj mu le še 53,2 odstotka. Grafično so napovedi medijev za nedeljo tokrat takšne:

 

Še najbolj tesen rezultat z 52,2 odstotka za Pahorja je napovedala meritev Mediane za POPTV, kjer ocenjujejo, da je razlika premajhna, da bi sploh lahko zanesljivo napovedali zmagovalca. Raziskavo agencije Parsifal, ki kaže, da bo Pahor zmagal, je objavila tudi Nova24TV. Ta pove, da je podporo Pahorju napovedalo 45,6,  odstotka vprašanih, 32 je za Šarca, ostali so neodločeni.

“Vse, kar ga lahko ogrozi, bi bila res zelo nizka volilna udeležba, pri kateri bi doma ostali prav tisti njegovi volivci, ki verjamejo, da je že tako ali tako zmagal. V tem primeru bi bil Pahor lahko kvečjemu žrtev samouničujoče prerokbe o lastni samoumevni zmagi. A to je le malo verjetno in precej prepričani smo lahko, da bo tudi resnično zmagal,” je o tem rezultatu dejal Matej Makarovič

Napovedi hudo mimo

Vzorec Mediane in Ninamedije je bil med 800 in 900 anketiranih. Mediana je v prvem krogu edina pravilno napovedala vsaj, da za Pahorja ne bo več kot polovica glasujočih. Pri kandidatih z nižjimi deleži so raziskave zgrešile tudi vrstni red, v odstotkih pa so odstopanja že kar neverjetna. A to, da se pri majhnem številu odgovorov zanesljivost bliža ničli, ni skrivnost. Kakšne so bile v odstotkih napake napovedi medijev v prvem krogu, si lahko ogledate v grafiki:

Podatkovna baza napovedi medijev in uradnega rezultata v prvem krogu, iz katere je narejen preračun odstotkov napake,  je takšna:

 

Advertisements

3 thoughts on “Mediji napovedujejo zmago Pahorju. Bodo spet zgrešili?

 1. Je volilni molk, ostalo pa je mnogo anket , člankov in drugega propgandnega materiala, ki bode v oči in sili k odločitvi.
  Ali lahko spoh prebiram in gledam vse to, ne da bi zašel v prekršek, ki ga lahko kaznujejo budni inšpektroji?
  Tudi mi ni povsem jasno, ali se lahko oglasim na teh straneh, ki so se mi priljubile pred vsem zato, ker so odprte in omogočajo duši svobodo?
  Volitve bodo!
  Očitno so že izbrale predsednika, tudi če nobeden volilec ne prestopi več praga volišča.
  Predčasne volitve so namreč že privabile dovoj volivcev, tako da bi v primeru popolne abstinence volilne komisije lahko že izbrale , še bolje, preštele predsednika.
  Prav v udeležbi pa vidim največji problem.
  Ta z leti pada, vedno manj je volivcev, ki menijo, da je na volitvah možno kaj doseči. Vedno jasneje pa postaja, da volitve niso potrebne, saj gremiji iz ozadja in pred vsem propaganda osrednjih medijev tako rekoč naredi zmagovalca.
  Volitve, ki še trajajo in še niso iznedrile predsednika, so sicer nekoliko specifične, saj kažejo na to, da v Sloveniji ozadje ni več enotno, zato imajo volivci možnost izbirati. Toda kakšen izbor je to?Izbira, ki ni izbira!
  Popolnoma jasno je, da izbrani predsenik tudi naslednjih pet let ne bo naredil nič, da bi Slovenija menjala smer.
  Največ, kar lahko pričakujemo od bodočega predsednika( starega, ali novega) je to, da bo Slovenija z njegovo pomočjo hitreje, ali nekolko počasneje tonila v komunistično kloako.
  Ali lahko pričakujemo 500 lai 100o proslav ob spomenikih NOB? Ali lahko pričakujemo v Dražgošah po novem 10.000 obiskovalcev, ali manj?
  Ali lahko pričakujemo spravne slovesnosti, ali ne in sicer tako, da se bodo spravili med seboj verni komunisti in neverni komunisti? Isti, isti!
  Zanesljivo pa ni pričakovati konca delitve Slovencev? Zanesljivo ni pričakovati,domoljubja, ki naj Slovencem vcepi občutek lastne domovine in ponos, da so Slovenci. Pričakujemo lahko, da bo narod še bolj razdeljen na prvorazredne in drugorazredne državljane., saj bo volitve potrebno plačati in plačilo bo pred vsem ohranjajnje stanja, kakršnega imamo sedaj, oziroma še malo poglobljeno bo. Še malo več rdečih zvezd in zvezdic, pa tudi kašen srb ali kladivo bo vmes. Marks bo še bolj utrdil domovanje v Sloveniji in brada mu bo še bolj zasla, od mrtvih pa utegne vstati tudi priljubljeni maršal.
  Volivci bolj ali mnj vedo, da sprememb ne bo in vedo, da na to ne morejo vplivati. Zato jih ne ganejo statistike, ne pozivi, ne moledovanja, naj vendar gredo na volitve. Napoveduje se še bistveno nižja volivna udeležba kot v prvem krogu in napoveduje se, da bo predsednik dobil le okrog 15% podpore volivcev.
  S takšno volivno udeležbo resnično ne more računati na legitimnost.
  Bo le dekoracija in nič več. Vse sladke besede iz predvolilnih srečanj pa bodo ostale le besede. Naši nekdanji bratje imajo za to zelo dober pregovor: obečanje, ludom radovanje.
  Ali sem s tem prekršil volilni molk?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s