Večina volivcev bo bojkotirala drugi krog volitev

Za 12. november je državna volilna komisija razpisala drugo krog volitev predsednika republike. Na glasovnici bo na prvem mestu Borut Pahor, ker je v prvem krogu zbral več glasov kot Marjan Šarec. Po prvih odzivih v anketi na spletnem časopisu je precej verjetno, da bo udeležba v drugem krogu še precej nižja kot v prvem, ko je bila že rekordno nizka.

Skoraj 60 odstotkov na volitve ne gre

Krepko več kot polovica (58 odstotkov) anketiranih je napovedala, da na volitve v drugem krogu ne gredo. Da jih bodo, če povemo drugače, bojkotirali. Med opredeljenimi pa krepko vodi Borut Pahor z 32 odstotki pred Marjanom Šarcem z 11 odstotki.  Rezultat je bil v času nastajanja članka takšen:

Če preračunamo le opredeljene, bi bil rezultat drugega kroga trenutno: 74,4 za Pahorja in 25,6 za Šarca. A ankete kažejo le stališča bralcev Spletnega časopisa in nikakor niso napoved rezultata na volitvah. Svoj glas lahko še oddate:

[poll id=”18″]

Manj zanimivo za leve in desne

Borut Pahor Foto: DZ/Barbara Žejavac

Na volišča bo najbrž odšel kak volivec manj z desne in iz leve tudi zaradi ocen, da med kandidatoma politično ni zelo velike razlike. Oba sodita na levo. Do menjave oblasti v čisto pravem pomenu besede ne more priti. Je pa vendarle pomembno, kdo bo predsednik.

Prednost Pahorja je, da je izkušen in da velja za zmernega politika na levi. Slabost pa, da te izkušnje pomenijo, da ima na grbi tudi nekaj grehov. Predvsem iz časov, ko je bil šef ne najbolj uspešne vlade. Šarec, obratno, igra na mladost, kar pomeni, da velikih grehov še nima. Njegova slabost je, da lahko zaradi neizkušenosti, doslej je vodil le relativno majhno občino, številne napake še zagreši.

Državna volilna komisija za drug krog volivcem ne pošilja dodatnih vabil na volišča. Na vabilih, ki ste jih prejeli za prvi krog, je že zapisano opozorilo, da veljajo tudi za drugi krog. Izjema so le državljani, ki bodo za drugi krog šele dopolnili 18 let ali bodo volili na drugem volišču.

Obvestila niso nujna, da bi lahko glasovali. Morate pa na svoje volišče prinesti identifikacijski dokument, denimo osebno izkaznico. So pa ta obvestila koristna, da vas volilni odbor hitreje najde v volilnem imeniku. To še posebej velja, če se odločite glasovati na predčasnih voliščih, kar lahko v tednu pred volitvami v svojem okraju stori vsak.

Ko se politika trudi odgnati volivce

Posnetek vabila na volitve v drugem krogu iz uradne strani kandidata Marjana Šarca

S temi obvestili se je zapletlo tik pred referendumom o drugem tiru. Številno volivci v Ljubljani in drugod po državi s(m)o jih dobili, ko so bila predčasna glasovanja že mimo. A še pred odprtjem rednih volišč. Razlog je bila deloma napaka države pri zajemu podatkov, ki so bili že pripravljeni za predsedniške volitve, deloma pa tudi težave na pošti s sortiranjem pošiljk.

Za predsedniške volitve so vabila prišla pravočasno, sam sem obvestilo prejel v tednu pred začetkom predčasnih glasovanj.

Državni zbor bi lahko poleti z lahkoto združil datum referenduma in predsedniške volitve, a je vladna koalicija (SMC, Desus, SD) to možnost zavrnila, s čemer so povzročili tri milijone evrov dodatnih stroškov in povsem namerno znižali udeležbo na referendumu in predsedniških volitvah, kar je najbrž tudi nekoliko prispevalo, da udeležba na predsedniških volitvah še nikoli ni bila tako nizka.

Ali je nižja udeležba v prvem krogu, ki so jo s tem povzročili, bolj koristila Šarcu ali Pahorju, pa je težko oceniti.

Advertisements

19 thoughts on “Večina volivcev bo bojkotirala drugi krog volitev

 1. V prvem krogu je Pahor dobil nekaj nad 20% glasov.
  Že to je katastrofalno nizek rezultat, ki kaže na dvomjivo legimiteto.
  Za drugi krog je napovedana še znatno nižja volilna udeležba. Najverejtneje bo izvoljenega predsednika podprlo okrog 10% državljanov. To je sramota. To je edinstveni rimer na svetu.
  Še najbolj omrženi diktatorji lahko računajo na znatno večjo podporo.
  Kdo je za to kriv?

  Všeč mi je

 2. Tako kot stranke na oblasti, bi se morali menjavati tudi predsedniki republike. Vedno eni in isti na funkciji in na oblasti pač ni nič drugega kot pomanjkanje demokracije v glavah.

  Šarec pa je s svojim izrazito zadrtim, nečloveškim stališčem do pobitih “izdajalcev”, ki ga je javno izrazil pred kratkim, popolnoma nesprejemljiv.
  In tako imamo volivci na izbiro, da se takšnemu Šarcu izognemo, samo še Pahorja.
  Pahor je pokazal vsaj nekaj človeške kulture in politične normalnosti.

  Všeč mi je

 3. Oj, a ti res sprasujes, kdo je kriv? Zacni pri presstitutih in pressitutkah, mudzahedinkah, nadaljuj z Velikim pokovcem, ki ima vse niti v svojih “upokojenskih” rokah in koncaj s slovencem, vsegliharjem!

  Všeč mi je

 4. Uf, če bo res šlo na volišča le 40% volivcev, potem je pa to težka klofuta vsem politikom! No, sicer pa tudi 43 % v prvem krogu predsedniških volitev ni kaj manjša klofuta!

  Všeč mi je

 5. Velko napako so storile opozicijske desne stranke ker niso nastopile s svojim kandidatom prof. dr. Boštjanom M. Zupančičem. Vsa čast gospe Romani Tomc vendar verjamem da bi gospod Zupančič znal premagati populista Pahorja.

  Všeč mi je

 6. Glejte tudi jaz sem za da se volitve bojkotirajo,samo s tem ne bomo natedili NIČ,kajti tudi,če jih gre na volitve samo 10%,bojo volitve urejene,vażno je,da takrat kandidat dobi zadostno število glasov,jaz sem ze v prvem krogu naredil svpj listek neveljaven,isto bom naredil v drugem,moj glas ne bo šel nikomur.

  Všeč mi je

 7. Že mesec(e) pred soočenji so mainsream mediji ustvarili(!) končni rezultat (deja vu), ki so ga utrjevali še tekom kampanje.

  REALISTI na t.i. desnici se zato niso hoteli spustiti v spopad. Tudi Tomčeva na začetku, v nadaljevanju je pokazala politično zrelost in poštenost, primerno za najvišjo funkcijo. vendar ni “smela” ogroziti niti Pahorja, kaj šele Šarca, so dobro vedeli (bili “poučeni”) ustvarjalci javnega mnenja.

  Le z bojkotom drugega kroga in nizko udeležbo, ki zbija legitimnost volitev, lahko nasprotniki ujete in okupirane Slovenije, ki nasprotujemo fake demokraciji, protestiramo. No, tudi to se bo sicer hitro pozabilo in karavana bo šla naprej!

  Le zakaj se take “igre” ne pojavljajo na Poljske, Češkem, …, ki nas že prehitevajo?

  Všeč mi je

 8. Predsednik države bi naj bil predsednik vseh državljanov, ne le desnih ali levih. Ali res nimamo Slovenci sposobnih kandidatov, ki se ne prodajajo strankam ? Ali res ne moremo prekiniti s prakso, ki je povzročila veliko zla že v stari Jugoslaviji , se nadaljevala med vojno z nasiljem in izdajstvi, po vojni pa s kruto maščevalnostjo in begom v tuji svet. Posledice te delitve čuti mladi rod, ki ne nosi nobene krivde zopet današnji čas, ko se relikti teh strank zopet rekrutirajo na desno in levo. Kako dolgo še si bomo ponujali najbolj ogabne psovke, grožnje itd. po medijih? Je to res potrebno ? Ali res državljani nismo sposobni onemogočiti netilce miru in medsebojnega sožitja, ki že četrt stoletja prebujajo ponovno sovraštvo z vsakovrstnimi očitki, zmerjanjem… in kličejo ponovno k “maščevanju krivic” ? Ne vem, kakšen smisel ima, da nosijo generacije, rojene po vojni, breme in posledice zablod generacij iz preteklega časa…

  Všeč mi je

 9. Kako trapasta dilema !! Dvomiti, oz. , ne vedeti kako bi se odločila. Bi šla, ali ne na predsedniške volitve !!?? Da je potrebno preračunljivo premisliti, kaj bo bolje za mojo opcijo ? Pa res živimo v sijajni državi.
  Zakaj sem takrat volila Pahorja. Ker je bil Türk slabša izbira. Kaj pa danes ? Je Žarec zares Kučanov ? Je Kučan zares proti Pahorju ??
  Sramotna država.

  Všeč mi je

 10. Viktore Vrbnjak demokratična družba je tista, ki zagotavlja vsem državjanom udeležbo v političnem življenju.
  To pomeni, da ima vsak pravico do svojega pogleda na svet, do svoje resnice.
  Takšna družba ni in ne more biti enotna. Tako je prav, saj v naravi ni nič enotnega. V naravi je večni boj. In zmaga vedno najboljši.
  V Sloveniji pa se je boj končal pred davnimi leti, ko so boljševiki s prevaro prevzeli oblast, ustrahovali ljudi, jih mnoge pobii, pregnali in utišali. Od takrat dalje v Sloveniji ni demokracie. Še več, imamo dvostrankarski sistem in sicer vladajočo stranko priviligirancev in stranko zatiranih, ki vse bolj postaja molčeča večina.
  Takšno stanje nam najbolj nazorno kažejo volitve, ko molčeča večina več ne verjame v politiko in v državo. Preprosto bojkotira volitve, saj se zaveda, da zmagati ne more in ne more nič spremeniti, ker so rezultati že v naprej znani.Nazainteresiranost za politiko je prva stopnja nezainteresiranosti za državo. Žal se to kaže pred vsem pri mladini. Ta ve, da obstoja boljši, demokratični svet, zato svojo bodočnost gradi na poti v tujino. Vsako leto zapusti državo okrog 8.000 mladih, šolanih ljudi. Državo zapušča bodočnost, saj takšen osip predstavlja skoraj 50% populacije, ki se letno rodi v Sloveniji.
  Politika je dolžna reagirati.
  Pa ne reagira. Raje se ukvarja, kako bi utišala tiste, ki upravičeno kritizirajo stanje v državi.
  Z vsemi sredstvi skrbi, da je čim več opranoglavcev, kakršen si ti, ko so ti začeli prati možgane že v vrtcu, ko so ti Božička zamenjali z Dedkom Mrazom, nato so te naučili, kako so partizani osvobodili domovino, pa o Titu in slavni JLA, ki nas je napadla. Naučili so te, kako se mora delavski razred boriti za svoje pravice. In sedaj lahko vidiš, kam nas je takšna politika pripeljala. Vladajo nam levičarji, ki so uspeli zgraditi razred mafijozov, ki nas kradejo, ki nas izkoriščajo, ki ustvarjajo reveže. Sami navajajo, da je iz Slovenije odteklo 75 milijard . Kaj bi s tem kapitalom? Bili bi boljši od Švice. Tako pa postajamo banana republika. Propadajoča, država, ki jo zapuščajo mladi ljudje, ker v njej ne vidijo perspektive.
  Danes se že ve, da je Magna navadna svinjarije. Ve se., da nas bdo opeharili z 2. tirom. Ve se, da kriminal, ki ga lajhko dihamo vak dan, ne bo razkrinkan. Ve se, da ne policija, ne sodstvo ne bosta dvignila roko nad kriminalce, ki so prali denar v NLB.
  Vse to se ve in ve se, da se vse to počne zaradi partizanov, ki so prevzeli oblast, ukinili demokracijo in poskrbeli, da so ljudem oprali možgane, da v Sloveniji ni en sam Viktore, ampak da jih je na tisoče, da predstavljajo večino in reveži ne vedo, zakaj so reveži.
  Pa naj se na koncu dotaknem teme, torej volitev predsednika države.
  Pahor je v tej državi opravljal vse najvišje politične funkcije. Je komunist, je oboževalec in častilec partizanov in verame, da so nas osvoboili. Bil je ves čas v vrhu politike. Slovenija pa ves čas od osamosvojitve naprej propada in zaostaja za razvitim svetom.
  Sklep je jasen: PAHOR JE EDEN NAJODGOVORNEJŠIH ZA STANJE V SLOVENIJI!!!
  Ali se motim?
  Če to ni res, potem pač Pahor ne vlada. Vlada nekdo drugi, ki je ves čas Pahorja nastavljal na najvplivnejše politične funkcije v državi zato, da je vladal namesto nega iz ozadja. To je Pahor sam tudi priznal. Potem je jasno, da vlada nekdo, ki pa ga ne voliš ne ti, ne jaz, ne milijon Viktorjev. Zato v Sloveniji ni demokracije, zato v Sloveniji nima smisla voliti, ker kogarkoli izvolimo, vedno bo državo vodil nekdo iz ozadja. Tudi če se v prdsedniško pisarno vseli Serpentinšek, ne bo vodil države on, ampak stric, ki si ga je želel za predsednika.

  Všeč mi je

  • Menim, da bi bilo boljše za Slovence, da se izvoli za predsednika Šarca .
   V kolikorv bi bil izvoljen Šarec za predsednika, bi sigurno naredil manj ŠKODE Sloveniji, kot da zmaga z LISTO MARJANA ŠARCA na naslednjih državnozborskih volitvah in pride v parlament, oz. da postane predsednik vlade.Kaj potem ????
   Udbo mafija nas bo do konca osiromašila oz., pokradli bodo vse kar je še ostalo…

   Všeč mi je

 11. APMMB2, odlično napisano. Bi pa samo dodal, da je največji krivec za nastanek globoke države Janez Drnovšek. Vso psihopatsko-kleptomansko mafijo nam je on nakopal, Pahor je samo dodatno kot predsednik vlade vzdrževal to podedovano stanje, nadaljuje pa Cerar s svojo kamarilo. Vsakemu mlademu, ki ni iz družine “naših”
  priporočam čimprejšnji odhod v tujino. Druge opcije ni. Drugorazredni državljani bodo samo še životarili, mafijskih rdečih parazitov ne bo moglo iztrebiti niti 100 Janš.

  Všeč mi je

 12. Članka in komentarjev nisem prečital, saj je naslov dovolj poveden.
  Smiselno in logično je voliti ali dati svoj glas tistemu, ki ga vsak volilec podpira. Če na listi kandidatov ni osebe, ki jo želi volilec podpreti, so takšne volitve zanj brez pomena. Odkrito bom povedal. Moj kandidat je bila go. Romana Tomc, zato sem šel na volitve in dal svoj glas za njo. Ker pa ni prišla v drugi krog in ker sta ostala samo dva kandidata po grafikonu – rdeči in rdeči, nimam izbire, da bi komu dal svoj glas. Torej jasno in glasno povem, da se volitev ne bom udeležil. En glas gor ali dol, bi rekli. Važen je princip in odločitev.

  Všeč mi je

 13. “…čim več opranoglavcev, kakršen si ti, ko so ti začeli prati možgane že v vrtcu, ko so ti Božička zamenjali z Dedkom Mrazom, nato so te naučili, kako so partizani osvobodili domovino,…Ni mi znano kako je komentator APMMB2 prišel do takšnih ugotovitev. Sicer pa, naj ima svojo resnico, kkakor imam jaz pravico do svoje, zato mu prav nič ne zamerim nekoliko žaljive trditve o nekom, ki ga ne pozna. Je pa res, da imajo nekateri komentatorji napadalni odnos do vsakogar, ki ne odgovarja njihovi miselnosti in njihovi edino veljavni resnici. Bog z vami in ne jezite se! Frustracije škodijo zdravju.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s