Tisk zgrešil močno, televiziji nekaj manj

Med velikimi mediji je rezultat volitev, da bo nujen še drugi krog, v petek pravilno napovedal POP TV. Raziskavo je zanje delala Mediana in le po tej raziskavi Borut Pahor ni zbral polovice glasov za zmago že v prvem krogu.

Po tej raziskavi je Pahorja, ki je izgubljal delež, v petek podpiralo 45,1 odstotka vprašanih, a 9,2 odstotka anketiranih še ni bilo opredeljenih in, če bi te odšteli, bi bil Pahorjev delež tik pod polovico.

Ninamedia najbolj mimo

Za RTVSLO je meritev opravljala družba Episcenter in Pahorju namerila nekaj več kot polovico vseh glasov. A tudi tam so v petek ugibali o možnosti, da se Pahorju zmaga v prvem krogu izmika.

Odločno zmago Pahorja že v prvem krogu pa sta napovedali raziskavi Dela (Delo stik) in Ninamedie za Dnevnik in Večer. Slednja je Pahorju napovedovala celo 56 odstotkov. Grafično so podatki takšni:

Pri podatkih POPTV sem odračunal neopredeljene.

Podcenili Šarca in Tomčevo, precenili Novakovo

Vse raziskave, kot je nocoj pokazal rezultat, so krepko podcenile Marjana Šarca, večina pa tudi Romano Tomc (SDS). Obratno so doseg Ljudmile Novak (NSi) vse raziskave precenile.

Med kandidati z nizkim številom glasov je vse napovedi raziskovalcev v velikih medijih krepko prehitel Andrej Šiško.

Je pa javna RTV povsem zgrešila z javnomnenjsko raziskavo, katere rezultate so objavili zvečer po zaprtju volišč. Za dražje meritve utripa na voliščih jim je zmanjkalo denarja. Po tej zadnji raziskavi, rezultat so objavili po zaprtju volišč, bi moral Pahor zmagati z rezultatom kot ga je v petek pokazala Ninamedia za Večer in Dnevnik.

Za napako te zadnje meritve se je televizijski voditelj Igor Bergant gledalcem, ko je preštevanje glasovnic pokazalo, da je realnost drugačna, javno opravičil in s tem storil največ kar profesionalni novinar v takšnem položaju lahko.

 

Advertisements

7 thoughts on “Tisk zgrešil močno, televiziji nekaj manj

  • Obstaja se tretja dilema : ali so nasi, vsaj imenujejo se tako, novinarji, res tako nesposobni ali tako bebavo poslusni? Ce imajo svoje otroke, pa so nepojmnljivo NORI! Naming, novinarji, samo naming: Kucanovi, Golobicevi, Jankovicevi, …. otroci so preskrbljeni, vasi pac ne. Jim tako bodocnost privoscite?!

   Všeč mi je

 1. Zanimiv prikaz. Zgleda, da so med dvema, ki sta se uvrstila v 2. krog, mediji nasploh preferirali Pahorja pred Šarcem. Tudi pri 2-h kandidatkah pomladne opcije, je vidno, da so preferirali Novakovo nad Tomčevo.
  Nasploh so mediji podcenjevali Šiška.
  Pa vsaj POPTV je precenjeval Likovičevo.

  Všeč mi je

 2. Sizifovo opravicilo. “Raziskave so namrec DELALE javno mnenje in ga udejanjale. Bergant bi se moral opravicevati (pa ne samo on, da ne bo pomote, ves JAVNI kurbenhaus pac), pred volitvami, da zanalasc lazejo. Posledica je bila majhna udelezba in, Upam, samo poskus vrnitve zaresovih maloumnezev!!

  Všeč mi je

 3. Če je agencija, ki je merila rezultate za informativne oddaje RTV Slovenija in oddajo VV Faktor na Planet TV zgrešila napoved skoraj za deset odstotkov, potem je bilo očitno nekaj hudo narobe z izbranim obsegom in vzorcem anketiranih, lahko pa, da tudi vprašani niso bili iskreni pri izjavljanju o oddanih glasovih.
  Vsekakor je profesionalna blamaža, ki si jo je privoščila anketarska “stroka”, ki nam skuša “gledati v možgane” ter vse manj diskretno tudi usmerjati naše volilne izbire, precejšnja in nikakor ne prva in najbrž tudi ne zadnja.
  Iz porazne netočnosti in neverodostojnosti “profesionalnih” meritev javnega mnenja ter interpretacij zbranih podatkov se bomo morali kaj naučiti najprej volivci, ki preveč zaupamo objavljenim podatkom, čeravno številne volitve ter referendumi doma in na tujem in njih bolj in manj približne napovedi anketarjev dokazujejo, da je edino verodostojno in odločilno sporočilo aktivnih volivcev, ki veljavno oddamo svoj glas v uradne volilne skrinjice.
  Vse bolj očitno postaja, da so vse številnejše in vse bolj rutinsko vodene ter objavljane ankete in meritve javnega mnenja vse bolj v službi političnih strank, medijev in neformalnih interesnih skupin, vse bolj premišljeni spodbujevalec in usmerjevalec interesov in izbir domnevno naivnih množic in vse manj resnično nevtralni, objektivni registrator, odsev in odzven nepotvorjenega javnega mnenja in prednostnih izbir volivcev.
  Žal so mediji in novinarski ceh kot naročniki in posredniki številnih raziskav javnega mnenja sestavni del hudega problema, zaradi katerega pada zaupanje v profesionalno poštenost meritev in interpretacij javnega mnenja, a tudi zaupanje v profesionalno poštenost medijev in novinarskega ceha.

  Všeč mi je

 4. Gospod Jančič, najprej vam sporočam, da vas sicer cenim, sinoči pa ste pri Požrju delovali bledo, plaho, neprepričljivo. Na trenutke ste delovali tako, kot da vas vodijo strici iz ozdja.
  Vaše izjave so bile meglene.
  Jaz sem volitve videl popolnoma drugače.
  Splošna ocena je: škandalozno!!
  Očitno je, da volitve v Sloveiji niso več potrebne. Volivcev namreč ni več, Kandidate sproducirajo v kuhinjah in jih na volitvah samo garnirajo.
  Če se bo trend nadaljevl, se bo Slovenija popolnma potopila. Slovenci jo bodo zapustili in zadnji bo na Karavankah ugasnil luč.
  Ne bom se spuščal v komntiranje kandidatov od 2. msta navzdol. Ustavil se bom pri prvih dveh.
  Za Pahorja je mogoče trditi, da vsaj navidez deluje samostojno. Se pravi, da so ga izvolili volivci.
  Kljub temu je to škandalozno.
  Vemo, da je Pahor bil v Sloveniji vse, kar je mogoče v politiki doseči in še več, saj je kariero začel kot najmlajši član CK ZK.
  Popolnoma jasno je, da levica ugonablja Slovenijo in jo potaplja. V vsem obdobju samostojnosti Slovenija še ni mela čiste desne vlade. V razmeroma kratkem obdobju desnih vlad je vladanje desnica morala deliti z levimi strankami, ki so delovale rušilno in ovirale reforme. To se je dogajalo v Demosovi vladi, ki je bila prestreljena z udbovskimi agenti in se je Slovenija za las odlepila od Jugoslavije. Danes se govori o enotnosti, kar je čista laž. Spomnimo se samo skupščine, kjer je zbor združenega dela predstavlajl udarno pest komunistične partije in zaviral sprejemanje odločilne osamosvojitvene zakonodaje.
  Pa prve Janševe vlade z Desusom in udbovskim krilom, ki je nenehno izstoplo iz vlade ter pretilo z njenim razpadom, zaradi česar je bil Janša prisiljen v gnile kompromise.
  Bajukovo vlado je omogočila Polonca Dobrajc, ki je še sedaj v nemilosti. A intrig, ki so takrat razvnemale politično sceno sploh ni potrebno omenjati. Končno tudi zadnja, enoletna vlada Janeza Janše ni bila trdna, saj je v gnezdu imela dva gnila jajca, Viranta in Erjavca.
  Ves čas, ko so bili levičarji na oblasti, ali opoziciji je Pahor igral kar pomembno vlogo in je eden, vsaj formalno najzaslužnejših, pri potapljanju Slovenije.
  V začetnem obdobju je še bil čudežni Kučanov dečko in složno deloval pri rušenju demokracije v Sloveniji, saj vemo kako hito je Demos razpadel. Nato so sledila slavna leta plenilske LDS, kateri so komunisti držali štango in jo podpirali takrat, ko so nastajali tajkuni. Pahor se je prebil na čelo parlamenta. Potem na čelo partije in končno na čelo vlade, kjer se je izkazal tako, kot vsi partijski kadri. Ob lepih besedah je zavozil Slovenijo, jo zadolžil in po kmunistični navadi zgradil TEŠ 6.O kriminalu v bankah ni imel pojma, saj ga je mafija, ki vlada Sloveniji odstavila in ga prepustila leporečju in sajenju rožic, kaj več od tega pa mu ne dovoli. Sam Pahor pa tudi ne zna, ne ve in ne zmore storiti kaj več. Tkašna lutka, kot je, ni sposobna voditi niti male občine, kaj šele da vodi vlado, ali celo ponovi predsedniški mandat.
  Le naivni in brezbrižni Slovenci lahko takšno lutko volijo za svojega predsednika.
  V volivni matematiki sicer ni presenečenje, da ni zmagal v prvem krogu, saj imeti osem kandidatov nasproti je preveč, da zmagaš v prvem krogu.
  Statistike, ki so prikazovale njegovo zmago v prvem krogu so bile ponarejene in plod političnega inženiringa iz Murgel.
  Favoriziranje Pahorja je volivcem, tistim pač, ki še verjamejo v Slovenijo, dalo jasno sporočilo, da so volitve odločene in da ni potrebno na volišča. S tem je Pahor izgubi izvolitev v prvem krogu. Izgubili so tudi vsi desni kandidati, saj je njihova volilna baza ostala doma, ker je pravilno ugotovila, da nima smisla voliti proti Pahorju, ker je tako in tako že zmagovalec.
  Takšna nakana pa je Šarcu omogočila drugo mesto, kar je cilj stricev iz ozadja, cilj političnega inženiringa, ki usmerja slovensko politiko.
  Šarec je pravzaprav popolni konstrukt, ki ga lansira politična mafija in prav zanimiv bo dvoboj med njim in Pahorjem. V primeru še slabše volivne udeležbe je nesporni favorit Šarec.
  Pahorja v prven krogu niso volili samo levičarji, Prav gotovo je dobl mnogo glasov desnice in tako prehitel Šarca. V drugem krogu se utegne situacija spremeniti. Pritisk boljševikov in partijske mafije na volivce bo strahoten. Pahor je izčrpal svoje možnosti in ostal bo sam, med tem ko se Šarcu obeta široka podpora režimskih medijev, tako zvane (komunistične ) inteligence, ki prevladuje v Sloveniji in vseh, ki lagodno živjo v tej nesrečni državi.
  Da je Šarec popolni konstrukt političnega inženiringa je razvidno iz sestave nejgovega volivnega štaba. Ta je sicer zmožen postaviti žuana manjše občine. Vse ostalo pa presega njegov domet. Kako je lahko potem Šarec pristal na 2.mestu?
  Jasno s pomočjo politične mafije.
  Že spomladi, ko so se prvič pojavila znamenja bližajočih se volitev, so začeli ljudje govoriti o Šarcu. Takrat je bil izključno zanan širši publiki kot Serpentinšek. Pa so “pravi” pričeli širit govorice o Šarcu, o njjegovi simpatičnosti, o novem obrazu in potrebnih spremebah, ki da jih Slovenija potrebuje. Govoricam so se začeli priključvati priložnostni članki, ki so Šarca levili iz Serpentinška v predsdniškega kandidata. Tega ni počel njegov volilni štab, ampak politična mafija, ki je z depešami pozivala svoje pristaše širom Slovenije, da je na pomolu nova zvezda, ki bo postala lutka v predsdniških dvorih.
  In smo na pragu novega vzpona zvezde in Murgel.
  Kot je znano ima Milan Kučan še vedno parkirišče ob vladni palači. Vsak obisk v Zvezdi začne pravzaprav z razgovori s protokolarnimi šoferji, od kateri izve vse podrobnosti, namre kam kateri državni funkcionar potuje .
  Izve tudi, koga lahko bežno obišče. Še bolje, katero tajnico naj obišče in se navrže njenemu šefu v objem toliko, da mu prišepne, kaj mora narediti.
  Pri Pahorju je bolj redek gost, saj se ga Pahor otepa,. Ko ga bo zamenjal Serpentinšek pa bo vse drugače. Pred tortico v Zvezdi bo dobil kavico pri njemu, za protiuslugo pa ga bo Milan poučil, kaj mora storiti čez dan.
  To je cilj malega moža. To je cilj politična mafije. Tega se ni odpovedala, ko je Pahorju najbolje kazalo. Tega se ne odpoveuje niti sedaj, ko jim je uspel 2. krog. Za dosego cilja morajo še zbiti volivno udeležbo, Pahorja pa očrniti in uspeh je zagotovljen. Mojstri političnih intrig so tega zmožni in naslednjih pet let lahko pričakujemo Serpentinška v predsedniški palači ( vladna palača, stranski vhod, za komije in čistilke!)

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s