Presenečenje: Predsednika bomo volili v drugem krogu

Borut Pahor ni zmagal v prvem krogu predsedniških volitev. Dodatni glasovi po pošti in iz posebnih volišč, ki bodo prišteti jutri in čez teden, rezultata ne morejo več spremeniti.

To pomeni, da je velika večina medijev z javnomnenjskimi napovedmi že spet zgrešila. Čez tri tedne bo drugi krog med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Rezultat po 99,9 odstotka preštetih glasovnic je bil sinoči takšen:

Brenčičeva za Šiškom in Popovičem

Med večjimi presenečenji po dobrih sto tisoč preštetih glasovnicah je bilo, da je bil delež Andreja Šiška višji od deleža Maje Makovec Brenčič (SMC). Po 200.000 preštetih glasovnicah je Makovec Brenčičevo prehitel še Boris Popovič. Za obema je Brenčičeva ostala vse do konca, kar je za kandidatko največje stranke, ki vlada državi,  hudo slab rezultat.

Na tretjem in četrtem mestu sta Romana Tomc (SDS) s slabimi 14 odstotki in Ljudmila Novak (NSi) z dobrimi sedmimi odstotki.

Da bo potreben še drugi krog, je po polovici preštetih glasov realistično ocenil  favorit volitev sedanji predsednik Borut Pahor, ki rezultat v prvem krogu šteje za “zelo spodbuden”.

“Zelo sem vesel. Bo zanimivo,” pa je, ko je bil razplet jasen, Marjan Šarec ocenil dogajanje in svoje možnosti v drugem krogu.

Udeležba presenetljivo nizka

Udeležba na volitvah je bila, kot kaže, krepko nižja kot pred petimi leti, kar je nekoliko presenetljivo. Na predčasna volišča je namreč prišlo krepko več volivcev kot pred petimi leti.

Delež se bo, ko bodo prištete glasovnice po pošti in s posebnih volišč, nekoliko povišal. Po preštetih 99,8 odstotka glasovnic pa je sinoči kazalo, da se trend vse nižje udeležbe na volitvah nadaljuje:

O rezultatu volitev je poslanec SDS Vinko Gorenak zapisal:

“Levo desni slalom Boruta Pahorja med Dražgošami in Barbara rovom ali med levimi in desnimi, se mu je izplačal. Tudi »klofute« iz leve in desne mu niso preveč škodovale. Tudi Milan Kučan ni več to kar je bil. Njegov brutalen napad na Boruta Pahorja, volilci niso dojeli tako kot si je želel on sam. Tudi njegovo in medijsko »bildanje« Marjana Šarca ni rodilo sadu, kot bi si želel Milan Kučan. Toda njegov vpliv in vpliv dominantnih medijev ni za zanemariti. Skoraj 25 odstotkov Marjana Šarca je dejansko doseg ne le Milana Kučana ampak v določeni meri tudi dominantnih medijev. Namesto njega bi na volitvah s podporo Milana Kučana in dominantnih medijev lahko nastopil tudi kak drug klovn in odstotek glasov bi bil verjetno podoben.”

Pomembnio v oceni je dejstvo, da je nekdanji predsednik Milan Kučan z javnimi izjavami proti Pahorju pred volitvami zanesljivo prispeval, da je bil rezultat tak kot je.

Pa tudi, da za drugi krog to za Pahorja, ker bodo soodločali volivci desnice, ki več nimajo svojega kandidata, to ni nujno slab znak.

Advertisements

7 thoughts on “Presenečenje: Predsednika bomo volili v drugem krogu

 1. krog, pa tudi nizka volilna udeležba nista presenečenje.Če osem kandidatov napada Pahorja, bi bila izvolitev v prvem krgu popolna blamaža za slovensko politiko. Vprašati bi se morali, zakaj sploh imamo potem stranke?
  Tudi skromna volivna udeležba ni presenečenje.
  Kaže na to, da je Slovncem popolnoma vseeno, ali imajo svojo državo, ali ne.
  No, dejansko je nimajo, saj Sloveniji preveč dolgo vlada komunistični internacionalizem pomešan z blakanščino.
  Ta zmes je odlično gojišče raznovrstnega kriminala.
  Kriminal namrč ne trpi nacionalnih držav, saj se v takšnih državah lahko razvja le tako, da večino kriminalnih dejanj opravlja v tujini, saj krasti lastnega brata ni ravno vrlina.
  Slovenija, ki izgublja nacionalni naboj, pa je pravo gojišče za kriminal.
  Da se bo takšno gojišče ohranlo in še bolj usposobilo, so potrebne lutke na vodilnih mestih. in eno takšno lutko bomo dobili čez 14 dni. Ta po petih letih vladavine ne bo slišala nič, videla nič in rekla nič o kriminalu. Za njo bo še nekaj opnašanj profesij in pred vsem maratonov, polmaratonov in neaj 1.000 km prehojenih kilometrov. Bistvenejše je zdravje lutkovca, kot zdravje Slovenije.

  Všeč mi je

 2. Bodimo srečni da pahor ni predsednik vlade in nas ne more več osrečevati s šenkavanjem našega denarja Grkom. Poklonil jim je 380 mio€ s katerim bi lahko zgradili pol proge Divača Koper. Ah saj to je pa ja malenkost bi rekel Borut, ki se koplje v
  prelahko dobljenim denarjem davkoplačevalcev.
  Pa tudi zadolžiti državo kot je to storil ko je bil predsednik vlade ne more več. Tudi s semaforizacijo vodenja države je na
  našo srečo že opravil.
  Njegova vlada je pomagala oprati milijardo US$ pa Pahor temu ni posvetil pozornosti. Ah, saj je samo milijarda, si misli Pahor.
  No in zato je bil za pametne Slovence včerajšnji dan pravzaprav olajšanje. What a wonderfull day it was.

  Všeč mi je

 3. Janša je imel strankarsko kandidatko za predsednico in je zato upravičeno napadal Pahorja. Kučan ga je napadel zaradi ozadja. V veliki večini (kot mi je znano) SDS volilci letos v drugem krogu ne bodo sodelovali. Če je kučanist in skrajni levičar Kumer vodja pahorjevega volilnega štaba, se ve koliko je ura in kakšno je ozadje.

  Všeč mi je

 4. Najvplivnejši upokojenec, Milan Kučan, ki kar naprej javno izziva svoje politične nasprotnike, da bi ga končno že javno in osebno prepoznali kot enega od vodilnih “stricev iz ozadja”, je sebi in slovenskemu volilnemu občestvu dokazal, da lahko s svojim nenavadno agresivnim javno objavljenim pismom proti predsedniku RS in kandidatu Borutu Pahorju v nasprotju z vsemi meritvami javnega mnenja še vedno “torpedira” pričakovano favoritovo zmagoslavje po prvem krogu.
  Prav tako je Milan Kučan dokazal, da lahko s svojim vplivnim in finančno mogočnim zaledjem v gospodarstvu, političnih strankah, na univerzah, v medijih, civilnodružbenih organizacijah in gibanjih kadarkoli izbere in spromovira kogar koli, npr. lokalnega politika in poklicnega odrskega umetnika Marjana Šarca, da tako rekoč iz nič pritegne in “pobere” glasove četrtine aktivnega volilnega telesa v državi.
  Kučanov javno razkrinkani ter temeljito pripravljeni in podprti politični projekt izbire in postavljanja “novega politika” in “nove politike” v predsedniško palačo RS se zagotovo ni zaključil s presenetljivo uvrstitvijo Marjana Šarca v finalni dvoboj z aktualnim predsednikom RS. Zato zmaga dosedanjega favorita in premočnega zmagovalca prvega kroga Boruta Pahorja v izsiljenem dvoboju v “podaljšku” s Šarcem nikakor ni gotova.
  Pahor se lahko le za naivneže zanaša na to, da ni “sprinter”, ampak “maratonec”.
  A politični “maratonec” brez primere na Slovenskem je zagotovo Milan Kučan, ki s svojimi omrežji za “novega” protikandidata Šarca in nadvse megleno “novo politiko” zagotovo še ni izrekel zadnje besede.
  Merilci in interpreti javnega mnenja bodo vsekakor dobili še dovolj priložnosti za spektakularne zmote in jasnovidnosti.

  Všeč mi je

 5. Na volitve 2.kroga ne grem tudi če me s konji vlečejo. pahorja ne bi volil ker v vsej svoji politični “karieri” ni za Slovenijo naredil nič dobrega. Najbolj idiotska njegova izjava ki jo je dal pred volitvami, da je kot predsednik vlade moral ukrepati in je moral uvesti zakon da vse socialne dodatke po smrti upravičenca poravnajo državi njegovi dediči z dediščinami kajti
  ogrožena je bila finančna stabilnost države. NEZASLIŠANO IN POKVARJENO OD “ČLOVEKA”, ki se ima za socialista oziroma komunista In to še gobca človek, ki je prav on zagrešil
  klavrno finančno stanje države. Vzeti revežem, da lahko njegova pajdašija krade stotine milijonov €. Se je ta človek kdaj zavzel za drugorazredne državljane? Nikdar, tega filma ne boste videli. Je navaden pozer, nakladač, blefer.
  O klovnu pa škoda besed.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s