Bo nedelja demantirala ali potrdila medije?

Trije večji splošno informativni dnevniki Delo, Večer in Dnevnik in javna RTV so danes objavili rezultate raziskav javnega mnenja, ki kažejo, da bo dosedanji predsednik republike Borut Pahor v nedeljo zmagal že v prvem krogu. Še najbolj na meji so za Pahorja rezultati RTVSLO, ki so bili rezultati objavljeni zadnji danes popoldan.

Celo že pod polovico pa je Pahor po raziskavi Mediane za POPTV, po kateri že nekaj časa izgublja. Trenutno Pahorja po tej raziskavi podpira še 45,1 odstotka vprašanih, a 9,2 odstotka anketiranih v tej raziskavi še ni opredeljenih. Več lahko najdete na povezavi tukaj. Za primerjavo sem neopredeljene izločil in preračunal samo glasove opredeljenih. Za Pahorja je – kot je prikazano grafično – 49,7 anketiranih. Preračun ne kaže nujno realnosti, ker se neopredeljeni na volitvah lahko porazdelijo drugače in ne sorazmerno že opredeljenim.

Za Večer in Dnevnik je meritev opravljala Ninamedia. Objavo čisto zadnjih rezultatov meritev v seriji, ki jo opravlja Ninamedia, je Večer napovedal za nocoj ob 21.30. Podrobnosti so dostopne na povezavi na spletnem naslovu Večera. Za Delo je meritev opravila njihova lastna agencija Delo Stik.

Grafično so napovedi medijev takšne:

Tomčeva pred Novakovo

Rezultate meritev, ki so nekoliko različni, si velja zapomniti za nedeljo zvečer, ko bodo neuradni rezultati uro po zaprtju rednih volišč razkrili, ali so tokrat raziskovalci že spet zgrešili ali pa vendarle zadeli.

Za RTVSLO meritev opravlja družba Episcenter. Podrobnosti o tem, ali se Pahorju izmika zmaga v prvem krogu, so dostopne na spletnem naslovu RTVSLO tukaj.

V primerjavi z raziskavami pred tedni je morda zanimivo, da je po vseh raziskavah evropska poslanka  Romana Tomc (SDS) prehitela predsednico NSi Ljudmilo Novak, Marjan Šarec pa je namesto pri četrtini le še pri petini glasov. A še vedno daleč pred kandidatkama bolj z desne. Se pa Tomčeva vzpenja.

Kar neverjetno nizko ostaja kandidatka SMC ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Neuraden rezultat volitev bo znan v nedeljo, dokončni pa teden po volitvah, ko bodo preštete še vse glasovnice po pošti in s posebnih volišč.

Bo Pahor prehitel Kučana?

Če bo rezultat podoben temu, kar nakazujejo napovedi raziskav javnega mnenja v tisku, bo razplet podoben kot je bil pred dvema desetletjema. Le to po teh raziskavah ni jasno, ali bo Pahor zbral višji ali nižji delež kot takrat Milan Kučan. Rezultat je bil tak:

Advertisements

2 thoughts on “Bo nedelja demantirala ali potrdila medije?

  1. Po mojem mnenju te volitve niso legitimne. Kajti diskriminacija, ki so jo nekateri mediji delali je nezakonita. Nevabljeni kandidati na soočenja se morajo pritožiti.
    Predvolilni procenti gor ali dol. Če si na volilnem lističu si uradni kandidat, enakopravno zastopan. Dana ti mora biti možnost enakopravne artikulacije.
    Ta “finta” po moje je bila zopet sprožena iz murglske paradržave, ker so se le malo bali za svojega konja imenovanega šarec.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s