Stric Kučan in nadškof Zore različno vabita

„Vabimo vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas, je volivce na predsedniške volitve povabil predsednik komisije za Pravičnost in mir in ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Nadškof je s tem poskrbel za pluralnost v volilnem tednu, ki se je že začel. Že pred tem se je z drugega konca oglasil nekdanji večkratni predsednik republike, ki je bil na vrhu oblasti tudi že v socializmu, Milan Kučan.

Poziv s katoliške in bolj tradicionalne smeri

Foto: Robert Fojkar Komac

Kučan volivcev ni pozval na volitve. Jih je je pa spodbudil k “odgovornemu glasovanju”, ko je o predsedniku Borutu Pahorju zapisal, da je v preteklosti: “Dosledno molčal, se sprenevedal in izmikal, tako kot ob številnih velikih malverzacijah, katerim je bil priča na najodgovornejših položajih v državi, od Teš 6 do pranja denarja v NLB. S svojim molkom in ignoranco je raznim interesnim skupinam tudi sam omogočal delovanje v škodo državljanov in to mu upravičeno očitajo njegovi kritiki z leve in desne.”

Kučan se je s kritiko Pahoreve vloge pri pranju denarja v NLB zelo približal ostrim kritikam iz opozicijske SDS. Nazadnje je odmevno o milijardi iz Irana pisal predsednik Janez Janša v članku “Živi in pusti umreti (portret predsednika)”, ki je dostopen na povezavi tukaj.

Kučanovo stališče je sicer nadaljevanje dopisovanja s Pahorjem iz časov pred prejšnjimi volitvami o tem, kdo so strici v ozadju, ko je nekdanji predsednik Kučan Pahorju, ki si nikoli ni želel biti le poslušni izvajalec Kučanove politike, zapisal tudi to:

„Res je, nisem Te podprl na predčasnih parlamentarnih volitvah. Vendar Tvoje koalicijske vlade, ki sem ji javno pomagal v življenje, nisem rušil. Nasprotno. Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj. Ko je po neuspelih referendumih in razpadu koalicije postala operativno nesposobna, sem Ti v daljšem pogovoru odkrito, iz oči v oči povedal, da Te ne morem več podpirati, ker kot predsednik vlade za učinkovito upravljanje države nisi uspeval zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji, zaradi česar je vlada izgubila verodostojnost in podporo državljanov. Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij. Od Tvojega uspeha nikdar nisem pričakoval nikakršnih koristi in jih tudi nisem imel, od Tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija.“

Ali Kučan s tem pomaga Pahorju?

A to Kučanovo pisanje pred petimi leti, ker je Pahor pozneje premagal Danila Türka tudi z glasovi desnice, kandidatu niso veliko škodilo. Pahorju je, da ga Kučan ne podpira, takrat najbrž celo koristilo. Da Pahorju Kučan z javnimi izjavami koristi tudi tokrat, je ta teden ocenil šef največje opozicijske stranke Janez Janša, ko se odziva na pisanje Bojana Požarja o dogajanju. Na spletnem omrežju je Janša zapisal:

//platform.twitter.com/widgets.js

Koga priporoča Zore?

[wp_ad_camp_1]

Nadškof Zore je v uradni izjavi, kakršne nastajajo pred večino volitev, manj neposreden. Podprl ali okrcal ni nobenega od kandidatov. Bilo bi nerodno, če bi to storil celo med tistimi na desni. Takoj bi bile zamere in bi poslušali o nedopustnem vpletanju in pristranskosti. Je pa opozoril na to, kaj bi morala biti za predsednika pomembna vprašanja in teme.

Zapisal je:

Foto: Robert Fojkar Komac

„Veseli nas, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora. Vse državljane in še posebej katoličane vabimo, da premislijo, katere vrednote zagovarjajo predsedniški kandidati, in na volitvah odgovorno oddajo svoj glas. Od predsednika upravičeno pričakujemo, da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, se zavzemal za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, ohranjal slovensko kulturo in tradicijo ter zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode. Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost, kajti gre za odgovornost za skupno dobro vseh prebivalcev naše domovine in države Slovenije. Zato vabimo vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas.“

Advertisements

4 thoughts on “Stric Kučan in nadškof Zore različno vabita

 1. Omenil sem že, da ima Ljudmila Novak velike možnosti, da zmaga na volitvah in postane predsednica države.
  V kolikor jo podprejo udeleženci nedeljskih maš, ji je zmaga zagotovljena.
  Če bi nadškof Zore bil pogumen mož in bi mu krščanski mučeniki bili vzor, bi zahteval od vseh duhovnokov, ki mašujejo v nedeljo, da z njimi na čelu gredo verniki kolektvno na volišča in izvolijo Ljudmilo Novak.
  Popolnoma jasno je, da poteka v Slovenniji fronta in da na eno stran fronte aktualna leva politika v jarke naganja RKC.
  Ta je kriva za vse slabo v Sloveniji, vsaj tako je možno javno razpravljati, zato se mora RKC braniti in kaj je boljša obramba, kot jasen poziv vernikom, da gredo na volišča in da izvolijo kandidatko, ki jo RKC predlaga. Kandidatko, ki je naklonjena RKC in ki bo po izvolitvi s svojo avtoriteto spoštovala vero in RKC. Do sedaj noben predsednik samostojne Slovenije tega še ni naredil.
  In postavlja se vprašanje, zakaj se nadškof tega boji?
  Smo vendar v demokratični državi in demokracija dovoljuje jvno izpovedovanje vere.
  Če je nekdo črn ima pravico in se ne rabi skrivati in skrivati barvo kože in svojo raso. Ali ni analogija pri veri. Če si veren, ti ni prepovdano to izkazovati tudi v javnosti.
  Zato ni prepovedano pozivati vernike k izvolitvi predsednice, ki je verna in ki bo vero spoštovala tudi ko bo opravljala svojo predsedniško funkcijo.
  To počne večina suverenov Evrope, pa Evropa raste. V Sloveniji tega presedniki ne poznajo, ker so ateisti, pa vidimo, kaj zmorejo te marskistične lutke.
  Če Kučan, vrhovni svečenik propadlega komunizma, lahko svoje vernike poziva, da ne volijo Pahorja, potem naj bo enako dovoljeno nadškofu Zoretu, da poziva vernike naj volijo njegovo favoritko.Kučan si to upa! Zore ne!

  Všeč mi je

 2. Koncno, Zore, ti je potegnilo, da moras biti najprej Slovenec, sele nato metropolit. A se dolgo, ce sploh, ne bos dosegel dr. Alojzija Sustarja. Njegovo poslanstvo je bilo skrbeti za vsako izgubljeno ovcico. Dr. Stuhec ti je s knjigo Brez Patrie in Zvonov dal veter v jadra, ne sramuj se nadaljevati to poslanstvo. Grajaj, ce je potrebno, tudi nas kristjane, a predvsem NE bodi tiho ob malverzacijah komunaiticne leve nedokoncane tranzicije. Pomagaj zenicki, ki delal od “jutra do sutra “ razumeti, da je njen glas enako velik kot glas intelektualca! Celo vecji in najpomembnejsi, ce coli svobodo in demokracijo! Leca je tvoj Parlament!

  Všeč mi je

 3. “…bi zahteval od vseh duhovnikov, ki mašujejo v nedeljo, da z njimi na čelu gredo verniki kolektvno na volišča…” ali komentator želi popeljati Slovence v leta pred 1940? Ko je del podeželskih županov in duhovnikov dejansko vodil “hlapce in dekle” ter ostalo brezpravno rajo na volišča, da je volila “pravilno”.Predsednika države volimo kot predstavnika vseh državljanov, ne glede na pripadnost levim ali desnim, vernim ali nevernim. To bi naj v neki moderni družbi bilo vodilo. Moje spoštovanje gre duhovnikom, ki ne podležejo politični noriji in političnim manipulatorjem ter ostajajo to, da “služijo” vsem ljudem , .Žlahtnost njihovega duhovniškega poslanstva ima prav zato neprimerno večjo moč kot pa opredeljevanje za eno ali drugo politično opcijo (ki je tako samo od danes na jutri).

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s