Presenečenja: SMC bi zaprla trgovine ob nedeljah in praznikih

„Smo za to, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte,“ je poslanka SMC Andreja Potočnik danes nekoliko presenetljivo napovedala, da bi največja stranka, ki združuje 35 poslancev,  zaprla trgovine ob nedeljah. Potočnikova v državnem zboru vodi odbor za gospodarstvo.

Pravica do počitka nad svobodno pobudo

[wp_ad_camp_2]

Tehtali smo pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do kvalitetnega družinskega življenja, to je sorazmeren ukrep, ki ne posega prekomerno v svobodno gospodarsko pobudo, je razmislek v SMC povzela Potočnikova in ocenila, da imajo vsi ljudje pravico do nedeljsko počitka. Dejala je: „Kjer to lahko omogočimo, je prav, da to tudi omogočimo.“
Po oceni Potočnikove se bomo s tem, če ob nedeljah zapremo večino trgovin, približali Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici in Danski, kjer so trgovine ob nedeljah zaprte.

Izjavo Potočnikove, kako bi prepovedali nedeljsko trgovanje, si lahko ogledate na posnetku, ki ga je objavila SMC:

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FStrankaSMC%2Fvideos%2F1901599373423065%2F&show_text=0&width=560

Bo za Čušov predlog večina?

[wp_ad_camp_1]

Zakon, da bi trgovinam ob nedeljah prepovedali prodajati, je v začetku oktobra predlagal nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki ponuja tudi nekaj izjem. Ob nedeljah bi lahko bile odprte manjše družinske trgovine, pa tudi trgovine na bencinskih postajah ob avtocestah ali hitrih cestah in manjše trgovine v mestnih jedrih, turističnih središčih…. Preostale bi lahko delovale največ šest nedeljskih ali prazničnih dni v letu. To je celo bolj radikalen predlog kot je bil leta 2003 na referendumu.

Ker je predlog nepovezanega poslanca podprla največja stranka, je mogoče, da bo predlog v državnem zboru celo potrjen.

Referendum, ki ga je povozil čas

[wp_ad_camp_3]

O zaprtju trgovin, a ne tako ostrem kot je predlagano zdaj, smo državljani odločali na referendumu leda 2003. Referendumsko vprašanje je bilo takrat takšno:

“Ali ste za to, da se v predlogu Zakona o spremembi zakona o trgovini (EPA 750-III) določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ do 10 nedelj v letu, razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter  železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev?”

Rezultat referenduma je bil takšen:

Referendumska odločitev leta 2003 pa ni obveljala. Povozil jo je čas.

Advertisements

2 thoughts on “Presenečenja: SMC bi zaprla trgovine ob nedeljah in praznikih

  1. Upam, da normalni svet podpre zaprtje trgovin ob nedeljah. Privatne male družinske, ki delajo po lastni volji in za lastni interes, pa so lahko odprte. Če so ta velike odprte tri do pet nedelj je še tudi sprejemljivo, vse ostalo je pa potrebno le potrošništvu in ničemer drugem. Sicer pa se mi zdi, da tistih par sto evrov, če jih komu ostane, ko poravna osnovne stroške, z lahkoto zapravi v 24 delovnih dneh.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s