Premier razočaral Tomićevo ob yugo manjšini

„Zaenkrat ni realno pričakovati, da bi lahko do takšne ustavne spremembe prišlo. Če se bo izkazalo, da jo podpira dve tretjini vseh poslancev, pa seveda temu nikakor ne bom nasprotoval,“ se je premier Miro Cerar danes nekoliko izmaknil vprašanju Violete Tomić, zakaj niti en poslanec vladne koalicije ni podpisal predloga Levice za spremembo ustave, da bi status manjšinske narodne skupnosti in s tem dodatne dodatne ugodnosti, dodelili državljanom, ki so po rodi iz Srbije, Hrvaške, Bosne, Črne Gore, Kosova, Makedonije…

Cerar: Popravimo lahko zakone

[wp_ad_camp_1]

“Podpiramo vse ukrepe, ki gredo v korist teh narodnostnih skupnosti in njihovemu dobremu sožitju z nami tu v Sloveniji. V ta namen vemo, da ima ključne pristojnosti ministrstvo za kulturo in njegov urad in v ta namen se že od začetka mandata nekako pogovarjamo tudi s predstavniki teh skupnosti o zakonskih izboljšavah ureditve njihovega položaja v Sloveniji,” je dejal premier Miro Cerar.  Na posnetku minister za kulturo Anton Peršak in Violeta Tomič med sejo DZ. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Levici zadnja leta ni uspelo zbrati niti 20 podpisov, da bi postopek spreminjanja ustave sprožila in Tomićeva je premiera danes poskušala prepričati, da bi jim pomagal in da bi za začetek postopka zagotovil podpise poslancev, ki jih ima SMC 35. S koalicijskima Desus in SD pa 52.

Premier, ki je odgovarjal, da skuša vlada najti rešitve tudi za te skupnosti, pa je opozoril, da imajo pripadniki teh narodnostni po ustavi že zagotovljene vse možnosti, da izražajo svojo pripadnost svojemu narodu, skupnosti, da krepijo svoj jezik, nacionalno identiteto, kulturo. Če bo mogoče doseči konsenz med njimi, pa je posamezna odprta vprašanja mogoče hitro urediti tudi na zakonski ravni, je ocenil premier.

Za dvotretjinsko večino za spremembo ustave, je večkrat opozoril, pa ne vidi možnost. Je pa spreminjanje ustave, je opozoril, stvar državnega zbora in ne vlade.

Tomićeva: To je izmikanje

[wp_ad_camp_2]

Tomićeva je ugovarjala, da med Hrvati, Srbi, Bošnjaki, Albanci, Črnogorci in Makedonci ni nesloge in da ima koalicije dovolj glasov in bi lahko pomagala začeti postopek spreminjanja ustave in naj premier ne prelaga odgovornosti na druge, da nočejo spremembe.

A premiera ni premaknila, da bi napovedal, da bodo primaknili podpise, ki manjkajo Levici.

„Nič drugega kot izmikanje mojemu vprašanju,“ je Tomićeva ocenila premierov odgovor in povedala še:

„Stvar ni minorna, gre za več kot 200 tisoč državljanov in po ustavi so vsi državljani enakopravni in še nekaj bom rekla, Slovenci v vseh državah, ki so nastale po razpadu bivše SFRJ, uživajo mnogo več pravic kot jih tu v Sloveniji, ki naj bi bila nek vzor na tem področju.”

Tomićeva sodi v skupino, za katero predlaga posebno varovanje, rojena je bila v Sarajevu v mešani družini. Oče, ki je že pokojni, je bil Bosanec, mama Slovenka. Tomićeva sama pa je zase novinarjem povedala, da je Belokranjka.

Advertisements

6 thoughts on “Premier razočaral Tomićevo ob yugo manjšini

 1. — V Sloveniji imamo dve manjšini – italijansko in madžarsko, PIKA !!! Glede na njeno barantanje in uživanje vseh privilegijev pa dvomim, da bi ji bilo v Bosni bolje kot tu. Če misli drugače pa….
  … ZBOGOM !!!

  Všeč mi je

 2. ZL in Tomićeva iščejo tržno nišo volivcev za naslednje volitve.
  Poleg 6-7% totalnih Slo kretenov, ki jih bodo volili, se jim bo pridružila še velika količina glasov od muslimanov, Srbov, Makedoncev, Črnogorcev. Ni rečeno, da se ZL pridruži tudi
  ljubljanski mafijaš iz Saraorcev. Ne pozabite, da ima popolnoma novo dodatno volivno podporo od mnogoštevlnih
  musličev kar prej ni imel. Odkar jim gradi đamijo pa bo vsak mohamedanec volil zanj.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s