Kdo bo Borut Pahor

Po rezultatu ankete v Spletnem časopisu bo Romana Tomc v tednu, ki je pred nami, na volitvah slavila v prvem krogu. A realnost je drugačna: velikansko presenečenje bo, če v prvem krogu ne bo izvoljen dosedanji predsednik Borut Pahor. Da mu bo uspelo, nakazuje večina vseh meritev javnega mnenja.

Po Tomčevi prazen sedež

Bolj osebno sem Tomčevo spoznal pred leti, ko je bila podpredsednica državnega zbora in je pogosto prihajala na nekoliko skrito dvorišče, kjer se zbirajo predvsem kadilci. Tam je bilo mogoče po tihem izvedeti več o tem, kaj se v resnici dogaja v strankah in med poslanci in tudi bolj osebno spoznati akterje. Tomčeva je še pred koncem prejšnjega mandata parlamenta protestno odstopila kot podpredsednica državnega zbora, kjer je zastopala SDS. Podpredsednik ne more postati kar vsak. Od takrat, ko je odstopila, je sedež opozicijskega podpredsednika DZ prazen. Še vedno. Protestno.

Na evropskih volitvah pred tremi leti in pol je bila izvoljena za evropsko poslanko. V času, ko so predsednika SDS Janeza Janšo zaprli tik pred parlamentarnimi volitvami, je bila že v Bruslju.  Znanstvo iz tistega nenavadnega časa, ko sem bil med novinarji eden redkih, ki je vztrajal, da sodbe v aferi Patria po vsebini niso vredne prebite pare, mi je omogočilo, da sem jo letos čez novo leto lahko poklical po telefonu v evropski parlament, ko je podpredsednik SDS Milan Zver javno povedal, da se mu med vsemi evidentiranimi kandidati zdi najboljša izbira.

Nad Zverovo idejo, da bi kandidirala proti Pahorju, je bila Tomčeva v telefonskem pogovoru precej šokirana. Odzvala se je, da je predsedniška kampanja resna stvar, o kateri sploh ni razmišljala. Bila je v stiski. In tega ni skrivala.  V NSi so se, ko sem preverjal, kaj menijo o kandidaturo Tomčeve, odzvali z razkritjem, da sami razmišljajo o kandidaturi predsednice Ljudmile Novak in da je Zver pohitel, da bi jih prehitel.

A so v SDS pozneje tako dolgo mečkali, da jih ni prehitela le NSI z Ljudmilo Novak. Predvsem jih je bolj z leve z zbiranjem podpisov in hitro vložitvijo kandidature prešibal še Marjan Šarec.

Pahor ni brez napake

[wp_ad_camp_2]

Ker je večina bralcev Spletnega časopisa zadnji teden v anketi glas namenila Tomčevi, bi jo tudi kot urednik portala moral podpreti. Dobra izbira je: ima izkušnje v domači in mednarodni politiki, je zmerna in pametna ženska, ki se spozna tudi na računovodstvo. Tudi Pahorja, podobno kot Tomčevo, poznam osebno. Še iz študentskih časov, ko je bil Pahor med pomembnimi študentskimi voditelji zadnji član Zveze komunistov. Sam sem bil dve leti mlajši, in v moji generaciji Zveza komunistov več ni bila priljubljena. Bili smo najbrž prva nepartijska študentska generacija, ki je na takratni FSPN prevzela oblast. A s Pahorjem ni bilo nobenega konflikta. In tudi s člani ZKS ne. Ko je odšel, članov ZKS preprosto ni bilo več med vplivnimi študenti. Tudi Pahor ni slaba izbira. Kot predsednik zadnja leta ni storil velikih napak, ki jih je zagrešil njegov predhodnik Danilo Türk. Ni najemal dragih reaktivcev in nagrajeval udbašev, priklonil se je pobitim po vojni in znal se je dogovarjati z levimi in desnimi. Bila pa je tudi pomilostitev lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, ki jo težko razumem.

Da bo Pahor zmagal, trenutno kažejo pravzaprav vse resne raziskave javnega mnenja, ki so bile objavljene zadnje čase. Podobno je bilo že pred tednom. In v zadnjem tednu se – zdi se – ni nič bistvenega spremenilo. Pahor še seže krepko čez polovico, župan Kamnika Marjan Šarec se je, zdi se, nekoliko izgubil, a je z okoli petino glasovi še daleč pred Romano Tomc in Ljudmilo Novak, ki imata vsaj pol manj. O tem, katera od obeh bolj desnih kandidatk je močnejša, različne raziskave kažejo različne rezultate.

Šarec še kot presenečenje

[wp_ad_camp_1]

Da je Šarec teden pred volitvami še daleč pred Tomčevo in Novakovo, je pravzaprav presenečenje. Predvsem, ker je bil v politiki  doslej le lokalni funkcionar in je torej precej neizkušen.

A to so raziskave. Realnost pa bodo šele volitve, ki lahko napovedi tudi povsem demantirajo. Razen ene: da udeležba nikakor ne bo takšna kot pred četrt stoletja, ko je na volišča prišlo več kot 85 odstotkov volivcev.

Na zadnjih volitvah pred petimi leti je volila že manj kot polovica upravičencev.

Grafično je trend takšen:

Doslej je udeležba v prvem krogu predsedniških volitev v primerjavi s prejšnjimi zrasla le leta 2002, ko smo bili priča dobremu pretepu med Janezom Drnovškom in Barbaro Brezigar, ko ni bilo gotovo, ali bo dotedanji premier in šef LDS sploh zmagal.

Če bo pred tokratnimi volitvami še naprej kazalo, da je vse že jasno, se lahko udeležba spusti celo krepko pod številke pred petimi leti. Na volitvah pa bo na koncu – to je splošno pravilo – uspešen pač tisti, ki bo tja spravil več volivcev.

Visoko v anketi: Šiško

[wp_ad_camp_3]

Rezultat ankete, za koga bi glasovali, je bil sinoči tak:

 

Ob Tomčevi je v anketi nenavadno veliko število glasov zbral Andrej Šiško, ki ima očitno na spletu ekipo, ki se trudi zanj in je zato celo krepko pred Pahorjem. Nekoliko presenetljivo pa je, da kandidatka SLS Suzana Lara Krause v anketi prehiteva Ljudmilo Novak in da je Marjan Šarec z njima.

Glasovanje je še odprto:

[poll id=”16″]

 

 

 

Advertisements

9 thoughts on “Kdo bo Borut Pahor

 1. Prihaja teden velikih manipulacij. Vodilni mediji bodo prikazovali ankete in pravzaprav gradili javno mnenje, na pa ga beležili.
  Tudi vodilnim medijem in kreatorjem predsedniških volite je jsno,da mora biti 2. krog, saj le ta zagotavlja, da se rešijo Pahorja. Preveč samosvoj je postal, kar pa stricu, ki ga želi voditi, ni prav po voji.
  Naj najprej pojasnim nekaj o stricu. Ta ima kljub dogoletnemu penzionu še vdeno zagotovljeno parkirišče za vladno palačo na Gregorčičevi ulici. Tako vedno ko gre na torice v Zvezdo obišče vladno palačo, pa tudi v kabinet prdsednika države stopi na kavico, ali čajček, saj je tam kot doma. Mimogrede pogleda tudi v pisarno predsednika in mu sporoči namig dneva. Seveda to lahko počne z lutkami, ki jih nastavlja.
  Če bi se na bližnjih volitvah zgodio kaj nepredvidljivega in ne bi volivci “demokrartično” izbrali lutko, bi sevda bilo vse drugače. Razblinile bi se sanje.
  Razblinilo bi se tudi mišljenje, da je predsednik države lahko le lutka, saj nima nobenih pooblastil.
  To seveda ne drži. Predsednik države, ali predsednica je lahko samostjna osebnost, ki misli s svojo glavo in sprejema samostojne odločitve.
  Ima pravico in možnost samostojnega formiranja kabineta in si zagotoviti samostoje svetovalce na različnih področjih. Ti so lahko profesionalno zaposljeni v kabinetu, lahko pa so tudi svetovalci, ki jih predsednik pozove po potrebi.
  Ali si lahko predstavljate razliko, ki bi jo povzročil svetovalec Ivan Štuhec, ki bi predsedniku, ali predsednici svetoval na področju šolstva, namesto Slavka Gabra?
  Kakšne ukrepe bi lahko predsednik sprejel za izboljšanje razmer v slovenski vojski, če bi mu svetoval Tone Krkovič, ali pa če bi mu pomagal isto problematiko razrešiti Ladislav Lipič?
  Ali bi prišlo do sprememb v sodnem sistemu, če bi predsedniku svetoval dr. Zupančič, ali sodnik Zobec, namesto dr. Bavcona?
  Prav gotovo bi se kabinet bistveno razlikval od sedanjega in v njem bi sedeli samostojni svetovalci evropskega, ali svetovega formata, ki bi znatno presegal nivo bivšega CK ZK:
  Najverjetneje se bi tako samostojno misleči predsednik zamislil ob pogledu skozi okno, ko bi stalno ugledal kip Borisa Kidriča, kako ukazovalno zre pred seboj.
  Prav gotovo bi se odločil in ga dal prestaviti v Kidričevo, na mesto, kjer je bilo po voni uničevalno koncentracisjko taborišče in kjer so pod njegovim poveljevanjem umirale žtrve povojnega nasilja. Da ne bi bilo pomote, bi predsednik, ki bi si resnično zaželel sprave in jo tudi smelo uresničeval, dal postaviti Kidriča na podstavek na katerem bi bilo jasno zapisano, da je tak, kot ga ljudje vidijo, ukazoval množične poboje , s katerimi je on, njegova vlada in boljševistična drhal napolnila nad 600 grobov po prelepi Sloveniji. Tudi najlepši kotički Slovenijie so zaznamovani s prikritimi grobovi.
  Prdsednik, ki bi ga izvolilo ljudstvo in ne strici iz ozadja s pomočjo anketnih manipulacij, bi se lahko odpovedal vsakoletnemu romanju v Dražgoše in bi na dan velikega proslavljanja, v govoru za ljudstvo pojasnil manipulacijo, ki poneumlja Slovence.
  Predsednik, ki bi ga izvolilo ljudstvo, bi se lahko posvečal aktualnim temam. Začel bi potvati po prijateljskig državah in skušal Slovenijo uvrstiti na Evropski zmeljevid.
  Zavedal bi se, da je hladna vojna že davno mimo in da je Evropa širša domovina Slovencev. Slovenci pripadamo in smo del evropske kulture in takšni želimo ostati, zato se nikakor tej kulturi ne smemo odlreči, zato bi skušal menjati šolski kurikul in bi slovenski šolarji spoznali drugačno zgodovino, kot jim jo vceplajo v glave sedanji šolski učbeniki.
  Pa še marsikaj bi lahko naredil predsednik države, ker bi se otresel “dobronamernim” nasvetom svojega predhodnika,ki zastonj parkira na parkirišču vlade in pred torticami poskrbi, da predsednik ne iztiri in se raje ukvarja s populističnimi igricami oponašanja delavcev različnih poklicev, kot pa da bi poskrbel za to, da bi Slovenija končno dokončala tranzicijo in se uvrstila med normalne evropske države.
  Letos smo zelo brizu, da takšnega predsednika, še bolje predsednico dobimo, a le, če ne bomo nasedali lažnim anketam.
  Da je možna tudi kakšna drugačna, nam kaže prav Peter Jančič.

  Všeč mi je

 2. APMMB2 … Odličen komentar ste napisali, predvsem pa do potankosti zadeli bistvo. Pravi predsednik države bi lahko za Slovenijo storil zelo veliko, predvsem pa nas spet povezal, da bi kot enoten narod stopili v smer, po kateri hodijo narodi demokratičnih evropskih držav. Žal pa je realnost drugačna, saj nas zadnji predsednik Centralnega komiteja ZKS s svojim komunističnim vplivom še vedno drži za vrat in v spoznanju, da je alfa in omega našega življenja, zadovoljno hodi na svoje tortice. Zato si bo še naprej prizadeval, da bo Slovenija dobila predsednika, ki bo le njegova lutka. Raznorazne ankete, ki jih objavljajo murgelski mediji, mojemu prepričanju le pritrjujejo.

  Všeč mi je

 3. Komentator APMMB2 je napisal: “Naj najprej pojasnim nekaj o stricu. Ta ima kljub dolgoletnemu penzionu še vedno zagotovljeno parkirišče za vladno palačo na Gregorčičevi ulici………”

  Ko je postal neuki Peterle predsednik Demosove vlade in je bil Pučnik njegov “svetovalec v senci”, mu Peterle ni dovolil parkirati avtomobila na vladnem parkirišču, češ, da ni član vlade (po Slivniku).
  To pove vse o odnosu t.i. krščanske demokracije nekoč in danes (Novakova) do SLO demokratov (danes Janša).

  Pri delovanju proti SDS (izjava Tonina in Pogorelca “Janša ni politični zapornik ampak politik v zaporu”) in medijski promociji, jim pomagajo dominantni mediji (pogosti intervjuji in prirejene ankete). Tako se naklepno še poglablja nepotreben razkol na t.i. desni strani.
  S pomočjo peterletov in novakinj kontinuiteta ostaja na oblasti! Žalostno.

  Všeč mi je

 4. APMMB2: “zadnji predsednik Centralnega komiteja ZKS s svojim komunističnim vplivom še vedno drži za vrat “,se ne strinjam ! Če bi osamosvojiteli oz. pomladniki resnično želeli spremeniti družbeni sistem in odrešiti narod, potem bi to dosegli, saj so imeli visoko podporo ljudstva. Če bi upoštevali devizo vrhunskih športnikov: z neomajno voljo, vero v uspeh in osebnim pogumom se doseže vse ! Ker pa naši samooklicani voditelji tega niso imeli, smo postali navadni “luzerji”.

  Všeč mi je

 5. Predsedniške volitve nam po najbolj demokratičnem, preglednem in po potrebi celo dvokrožnem večinskem volilnem sistemu omogočajo, da izvolimo koga, ki ni bil nikoli član ali visoki funkcionar nekdaj edine in monopolne stranke KPJ/ZKJ oz. KPS/ZKS ter da končno tudi na najvišji funkciji Predsednika RS in vrhovnega poveljnika SV prekinemo personalno, ideološko in politično kontinuiteto s preteklim totalitarnim političnim sistemom.
  Mimogrede, to so uspešno storili volivci že v vseh drugih državah/republikah nekdanje totalitarne SFRJ, celo v Srbiji in na Hrvaškem.
  Kandidatk in kandidatov za ključno personalno, ideološko in politično diskontinuiteto z zgodovinsko poraženim totalitarnim režimom je dovolj. Odločitev pa je prej ko slej v rokah svobodnih in odgovornih volivcev, ki morajo končno že enkrat svobodno in neodvisno ter razvojno ambiciozno usmerjeno voliti “za” in ne “proti”.

  Všeč mi je

  • “… Mimogrede, to so uspešno storili volivci že v vseh drugih državah/republikah nekdanje totalitarne SFRJ, celo v Srbiji in na Hrvaškem …”

   To je sicer res, nikjer pa nimajo na oblasti bivšega predsednika centralnega komiteja komunistične partije, v Sloveniji pa ga žal imamo. Upam, da ne boste zanikali, da Kučan, kjub temu, da se razglaša za upokojenca, nima vse oblasti trdno v svojih rokah!

   Všeč mi je

 6. Bitka se nadaljuje in postaja vse ostrejša.
  Vključil se je tudi Janez Janša in dodobra načel Pahorja.
  Žal v Slovebiji vse stoji na glavi, pa bo zato tudi napad Janeza Janše v korist Pahorju in ne obratno. Saj poznamo zgodobo iz Butal, ko so se Butalci sprli s pametjo in zmagali so Butalci in ne pamet. Ja tako je v Sloveniji.
  Romana Tomc ima resne možnost za zmago.
  Premagati mora Pahorja!
  Za to ma v rokah težke adute, saj ja Pahor del afere “irangate”, to je pranja denarja za Iran.
  Pahor se sicer izgovarja, da o aferi ni bil oabveščen, da ni bil zadosti obveščen in da ni mogel reagirati. Res, verjetno ne laže.
  A afera ni zaključena in se šele prav razplamteva. Dobiti mora epilog.
  Afera je pljusknila preko Slovenskih meja in zato se ne bo končala na krajevno običajen način, ko se vse pomete pod preprogo, edino škodo pa doživi tsiti, ki je afero razkril. V tem primeru je to SDS in Janez Janša, Romana Tomc pa kolateralna škoda.
  Ne, afera se bo razpletla do konca. Ne v Sloveniji, ampak v Evropi. Prav tam pa zaseda vidno mesto Romana Tomc, saj je čalanica odbora za kontrolo financ v EU.
  Pahor sedaj sicer brezbrižno pešači po Sloveniji in zavaja neuke volivce s svojim populizmom. O aferi noče vdeti nič in tiši glavo v pesek. V svoji prešerni naivnosti misli, da če se poda v skrivne kotičke Sloveie, ga nihče ne bo opazil v Evropi in si bo tako pridobil dovolj naivnežev, ki ga bodo ponovno posadili na predsedniški tron.
  Moti se.
  Afera je v teku in on je dolžan reagirati. Je vrhova moralna avtoriteta države in dolžan se je oglasiti. Dolžan je pozvati vse osumljence, ki zasedajo pomembne državne funkcije k odstopu. Dolžan je pozvati vse inštitucije pregona, da pospešijo delo. Dolžan je pozvati državo k redu.
  Pahor pa se sprenevda in zazart v samega sebe pešači po Sloveiji in ne menja stila.
  Takrat ko se mu država potaplja v umazaniji, prime za metlo in se gre smetarja. Ko mu domovina gori, se gre gasilca. Pa ne gasi državi požar, ampak se igra z gasilci in jih zabava.
  Tudi sedaj, ko se afera razplamteva, lepo pešači in nabira kondicijo.
  Tudi če bo izvoljen, afere ne bo preživel.
  Sledile bodo sankcije, ki bodo zadele njega osebno. To pa utegne postati resen problem za njega in kamarilo, ki jo ščiti. Pred vsem pa za Slovenijo, ki jo bodo doletele sankcije!
  Če namreč ščitiš tak krimina z molkom in sprenevedanjem, kakor ga ščiti Pahor, si del mafije. In pika!!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s